YLE selvitti: Mies- ja naisparien vihkitilaisuudessa ei vakiintunutta kaavaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3

Lähes puolet maistraateista ei YLEn selvityksen mukaan anna homo- ja lesbopareille mahdollisuutta sanoa "Tahdon". Se ei ole lainkaan mahdollista. Joissakin maistraateissa se palvelu tarjotaan vain pyynnnöstä lisäpalveluna. Sormusten vaihtoa maistraateissa on. Seremonian kaavaa ei ole laissa. Avioliiton vihkikaava on lakiin kirjattuna. Ilmeisesti lainlaatija on pitänyt homoliittoja toisarvoisina. Avioliitto ja rekisteröity parisuhde haluttiin pitää eri instituutioina. Laissa määritellään rekisteröidyn parisuhteen rekisteröinti kirjaamistilanteena: nimet paperiin ja virkamiehen vahvistus alle.

Asiaa käsiteltiin erinomaisesti YLEn Puheen Politiikka-radio-ohjelmassa. Näin ohjelma esitellään Areenassa (lähes tunnin mittainen keskustelu):

"Politiikkaradiossa keskusteltiin maanantaina sukupuolineutraalista avioliittolaista. Saavatko nais- ja miesparit sanoa Tahdon? Miten käy kirkon vihkioikeuden? Pitääkö uskonnon vaikuttaa lainsäädäntöön? Keskustelemassa ovat perhetutkija Anna Moring, oikeushistorian dosentti Anu Pylkkänen ja pastori Leena Huovinen. Puhelimitse asiansa sanovat maistraattien kehitysjohtaja Merja Koponen Itä-suomen aluevirastosta, lainsäädäntöneuvos Markku Helin oikeusministeriöstä ja Vakaumusten tasa-arvo ry:n puheenjohtaja Petri Karisma. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto".

Kuuntele tästä
http://areena.yle.fi/audio/1488533

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • Hannu, Tre
  • 30.11.2010, 5.21
Lainlaatija pitää homoliittoja autojen kanssa samanarvoisina. Molempia rekisteröidään. Niin sanotut paremmat ihmiset voivat solmia avioliiton eli mennä naimisiin.

Kun on toisen luokan ihminen, ei ole tietenkään oikeutettu matkustamaan ekaluokassa. Vaikka suurin osa Suomea koskevasta lainsäädännöstä päätetään Brysselissä, ei kansanedustajillamme ole näköjään aikaa paneutua vähäpätöisiin seikkoihin kuten perustuslain takaamaan tasa-arvoon. Ihmisarvokin tuntuu olevan tuntematon käsite.
Noh, Hannu, ei kai lainsäätäjillä nyt autoihin vertaaminen ole ollut tavoitteena. Älä unohda, että Suomessa rekisteröidään myös koiria!