Ruotsalainen HLBTI-järjesstö RFSL perustettiin 21. lokakuuta 1950. Perustavassa kokouksessa yksityishuoneistossa oli mukana 35 miestä ja yksi nainen. Samoihin aikoihin 1950-luvun alkupuolella Ruotsissa koettiin monenlaisia homoskandaaleja. Epäiltiin homojen salaliittoa, ja kuningas Gustav V joutui mukaan homoskandaaliin. Vaikka homoseksuaalisuus oli poistettu rikoslaista jo 1944, kielteiset asenteet olivat syvällä.
http://ranneliike.net/teema/ruotsi_1952_kuninkaallinen_skandaali?cid=45&aid=2110
Länsirannikolta, Lysekilistä kotoisin oleva Allan Hellman oli pitkään ainoa, joka tunnusti homoseksuaalisuutensa. Häntä kutsuttiin Ruotsin rohkeimmaksi mieheksi. Myös antifasistisissa ja vasemmistolaisissa piireissä suhtauduttiin homoihin kielteisesti, ja muistutettiin Hitlerin "homonatsimafiasta". RFSL:n perustamista ei pidetty mitenkään onnellisena asiana Ruotsin kansalle. Aluksi ei ollut mitään julkista tietoa siitä, paljonko yhdistyksessä oli jäseniä, ja kaikki halusivat olla nimettömiä.
Käsite "seksuaalivähemmistö" nousi tietoisuuteen 1960-luvulla. kun ruotsalainen Lars Ullerstam julkaisi 1964 kirjan Erotiska minoriteter. Samoihin aikoihin tuli Henning Pallesenin kirja De avvikande. Molemmilla kirjoilla oli paljon lukijoita myös Suomessa, koska Ruotsi koettiin homojen keskuudessa eturivin maaksi, ja pakkoruotsia ei inhottu. Ullerstamin kirjan suomennos Sukupuoliset vähemmistöt ilmestyi vuonna 1968 sopivasti suomalaisten järjestöjen perustamisaikaan. Finnqueer-sivusto kertoo, miten Ruotsilla oli vaikutusta myös suomalaiseen homoliikkeeseen.
http://www.finnqueer.net/juttu.cgi?s=164_6_1
Ruotsin RFSL oli parikymmentä vuotta yhdistys, jonka päätoimiala oli sosiaalisten suhteiden luominen. Oli kokoontumisia ja tansseja. Ensimmäinen pride-tapahtumaa vastaava pidettiin vasta 1970-luvulla. Mutta poliittisia kannaottoja tehtiin aikaisemminkin. Vuonna 1953 vaadittiin homopareille avioliittoa. Siihen meni 56 vuotta.
http://www.qx.se/samhalle/15742/rfsl-firar-60-ar-av-kamp-och-fest
Norja oli 1970-luvulla eturivin maa homonäkökulmasta. Siellä oli oma rohkea esitaistelija Caren-Christine Friele ja järjestö DNF-48. Norjaan saatiin ensimmäinen syrjintälaki 1981.
Ensimmäisille suomalaisille homoaktiiveille Ruotsilla oli merkitystä. Kun lukee vanhoja 96-lehtiä 1970-luvun alusta, niissä kerrrotaan vierailuista Tukholmassa ja erilaisista homo- ja lesbotapaamisista. Samoihin aikoihin, kun valuuttasäännöstely helpottui, alettiin matkailla muuallekin Eurooppaan ja jotkut jopa Amerikkaan saakka. Mutta Tukholma oli aina tuossa lähellä, halvan laivamatkan päässä.
Skandinavian maat, Ruotsi mukaan luettuna, olivat eturintamassa 1980-luvun lopulta alkaen, kun läntiseen Eurooppaan alettiin laatia lakeja rekisteröidyistä parisuhteista. Suomi tuli peränpitäjänä mukaan paljon myöhemmin.
Suurin muutos on tapahtunut 1990-luvulla, ja erityisesti Europride 1998 Tukholmassa sai suuren näkyvyyden. Lobbaamistyö poliittisiin vaikuttajiin päin on vähitellen vaikuttanut.
60-vuotisjuhlat
Lauantaina Tukholmassa vietettiin RFSL:n 60-vuotisjuhlia. QX:n kuvareportaasi kertoo, miten monenlaista väkeä oli paikalla. Juhliin tuli terveisiä myös 95-vuotiaalta tanskalaisaktiivilta Axel Axgililta. Erityisesti on mainittava, että RFSL on järjestänyt koulutusta Afrikan maista kotoisin oleville aktivisteille, ja juhlissa oli mm. ugandalaisia aktiiveja. RFSL suuntautuu vahvasti kansainväliseen työhön.
http://www.qx.se/Vimmel/15753/rfsl-firade-60-ar-pa-ambassadeur
Jan Hammarlund
RFSL:n juhlissa Jan Hammarlund lauloi vastentahtoisesti 1980-luvun laulelmansa Ville. Sama laulu kaikui myös Espalla 1980-luvulla, kun Hammarlund oli Setan vapautuspäivillä. (Ensiesitys 1979).
http://www.youtube.com/watch?v=UCz98KlmjFE