Virossa rekisteröidyn parisuhteen käsittely on kokenut elokuun alussa takaiskun. Elokuun 2. päivänä oikeusministeriö ilmoitti, että parisuhteiden säätelyä ei enää valmistella, koska Isamaan ja Res Publica Liitto (IRL) vastustaa sellaista instituutiota. Oikeusministeriön tiedottaja Diana Kömmus kertoi ministeriön saaneen kirjeen, jossa IRL ilmoitti, ettei se tue mitään avoliittoon kuulumattomia parisuhdemalleja. Tällä tarkoitetaan meikäläisittäin rekisteröityjä parisuhteita.
Virossa on viime kesästä alkaen ollut vähemmistöhallitus, jossa ovat mukana Reformipuolue sekä konservatiivinen Isänmaan ja Res Publican liitto IRL. Jotta asiat voisivat edetä, molemmissa puolueissa on oltava konsensus asioiden suhteen. Parisuhdeasiassa konsensusta ei ole.
Viime kesänä tehtiin jo ministeriössä parisuhteista analyysi. Analyysi (mietintö) meni puolueille ja järjestöille mielipiteiden esittämistä varten. Takaisin saatiin 40 lausuntoa, joista osa oli puolesta ja osa vastaan.
IRL: Avioliitto ei ole ihmisoikeus
Pari päivää myöhemmin Postimees kertoi Isamaa ja Res Publica Liiton (IRL) näkemyksistä tarkemmin. Haastateltavana oli Liisa-Ly Pakosta IRL:stä. Hänen mukaansa avioliitto ei ole mikään ihmisoikeus. Nykyisistä laeista löytyy pykäliä, joiden avulla voi säädellä yhteiselämäää, vaikka ei olisikaan avioliitossa. Kaikkiin yhteiselämän tilanteisiin voi tehdä sopimuksia, kuten esim. testamentin. Valtion on turha sekaantua tähän asiaan. Virossa on homopareilla täysin samat oikeudet kuin heteropareilla lukuunottamatta avioliittoa. Se, että homoliittoja ei hyväksytä IRL-puolueessa, on maailmankatsomuksellinen asia. Paljon tärkeämpää tässä tilanteessa olisi säätää tarkemmin lasten oikeuksista kuin tehdä lakeja täysikäisten suhteista.
Gay-nuoret jatkavat taistelua homoliittojen puolesta
Huolimatta oikeusministeriön päätöksestä Eesti Gay Nooret (EGN) jatkavat taistelua homoliittojen puolesta. EGN:n hallituksen jäsen Madle Saluveer sanoi, että oikeusministeriön selvityksestä ilmenee, millaisia puutteellisuuksia homoparien oikeudellisten suhteiden säätelyssä on. Nykytilanne on epätasa-arvoinen. Saluveer ihmettelee pääminissteri Antsipin lausuntoa kesäkuussa. Siinä tämä kutsui Viroa suvaitsevaksi maaksi, jossa homoyhteiselämää suvaitaan ja näillä pareilla on samat sosiaaliset takuut kuin muillakin.
Saluveerin mukaan on ihmeellinen se väite, että Viron yhteiskunta ei ole valmis homoliitoille. Ihmisoikeuskysymyksissä ei voi lähteä liikeelle sellaisesta väitteestä..
"Olukorrast riigis" -radio-ohjelma homoliitoista
Sunnuntaina Raadio 2 lähetti ohjelmaa, josssa puhuttiin homoliitoista. Ohjelmassa Kalle Muuli kertoi, miten hän on ollut heteroavoliiitossa eikä hän ole kaivannut valtion väliintuloa. Monet heterot elävät avoliitossa eivätkä valita. Hän ei myöskään lähde iskulauseineen kadulle heteroparisuhdelakia vaatimaan.
Anvar Samost ihmetteli, miksei vähemmistölle anneta lupaa avioitua. Se ei enemmistön asemaa mitenkään heikennä. Mutta yksikään puolue ei ole virallisesti ottanut ohjelmaansa homosuhteiden säätelemistä lailla.
Muulin mukaan oikeusministeriön lakiehdostuksen oveluus oli, että siinä pantiin homo- ja heteroavoparit samaan parisuhdelakiin. Viron hallinnossa on homojen tai heidän ystäviensä pieni joukko, joka on yllyttänyt tällaisen lain tekemiseen. Toisaalta oikeusministeriössä on joukko ihmisiä, jotka eivät sellaista lakia halua.
Katrin Kivimaan puheenvuoro
Tänään Postimees-lehdessä on Viron taideakatemian professorin Katri Kivimaan kannanotto. Hänen mielestään oli huono päätös lopettaa homoliittolain eteenpäin vieminen. Ilmeisesti Viron yhteiskunta ei ole niin salliva, kuin mielellään mainostetaan ulkomaille. Juuri on kuultu, että Argentinassa homoparit ovat saaneet samat oikeudet kuin heteroparit.
Virossa sen sijaan oikeusministeriö totesi, että Viron yhteiskunta ei ole vielä valmis sellaiseen. Edes homot ja lesbot itse eivät välttämättä kannata parisuhdelakia. Ministeriön päätös on sopusoinnussa post-neuvostoliittolaisen näkemyksen kanssa. Pohjoismainen ja eurooppalainen ajattelutapa on erilainen. Kun ministeriössä väitetään, että edes homot ja lesbot eivät välttämättä halua parisuhdelakia, niin siinä on kyse puhtaasta demagogiasta. Kun iso osa virolaisista heteropareista ei ole kiinnostunut avioliiton solmimisesta, tarkoittaako se, että avioliitto voitaisiin lopettaa kokonaan?
Entä se väite, että Viro ei ole vielä valmis homoliittoihin? Eikö ole pikemminkin niin, että kun puolueista ei löydy riittävästi kannatusta, niin käännytään kansan puoleen ja todetaan, että kansa ei ole vielä valmis. Kun tutkitaan kansan mielipiteitä, käy aina ilmi, että enemmän koulutusta saaneet ihmiset suhtautuvat vapaamielisemmin tällaisiin kysymyksiin. Kysymys on myös ikäluokista. Vanhemmat ovat eläneet neuvostosysteemissä ja siellä homoseksuaalisuus oli kiellettyä. Sosiaaliministeriön tasa-arvotutkimuksessa sama asia on käynyt ilmi. Sukupuolten tasa-avoa kannattavat enmmän koulutusta saaneet naiset. Homoliittokysymyksessä parisuhteiden tunnustaminen ilmeisesti ei uhkaa samalla tavalla naisia kuin heteromiehiä, joilla on macho-suuntautumista.
Monet ryhmät Viron yhteiskunnassa eivät uskalla puolustaa homojen oikeuksia, koska se saattaisi leimata heidät., Naisjärjestöt ovat ajaneet hyvin omaa asiaansa, naisten tasa-arvoa, mutta gay-oikeuksien puolesta ei ole puhuttu mitään. Ihmisoikeudet ovat ikään kuin jääneet puolitiehen näissä järjestöissä. Naisten oikeuksien toteutuminen kesti pitkään. Nyt ollaan samassa vaiheessa gay-oikeuksien suhteen.
Jokin aika sitten Eesti Päevalehdessä kirjoitettiin, että monet koulutetut nuoret lähtevät Virosta maan suvaitsemattomuuden vuoksi. Samaa ilmiötä esiintyy myös vanhemmassa sukupolvessa. Pari vuotta sitten Tarton yliopiston sosiologian professori Anu Laas sanoi,että pitkällä aikavalillä suvaitsevaisuus lisääntyy, jos hyväksytään samaa sukupuolta olevien parien liitot. Nyt ei näin käynyt, vaikka on selvää, että ennen pitkää tässä asiassa päästään eteenpäin.
(koottu Postimees-lehden kirjoituksista)