28.7.2010 Gay Games: Urheilua, kulttuuria, bileitä - ja turvallisuutta
Duisburgin joukkotallaantumisen jälkeen kysytään: Onko turvallisuus otettu riittävästi huomioon. Gay Gamesin varajohtaja sanoo, että turva-asiat katsotaan nyt uudelleen läpi. Poliisin, pelastuslaitoksen, ja saniteettifirmojen kanssa on ollut yhteistyötä jo vuoden ajan. Urheiluviraston ryhmä on kartoittanut erilaisia uhkatekijöitä ja on kehitelty toimintamalleja.
Yli 10 000 urheilijaa osallistuu 35 urheilulajiin. Lajeina on muitakin kuin perinteisiä olympialajeja. Motto "Be part of it" kertoo, että kaikki voivat tehdä jotain. Laatukriteerejä ei aseteta. Käytössä on kaikkiaan 19 urheilupaikkaa.
RheinEnergieStadion
Jotkut sanovat stadionia "kuin koruksi". Toisten mielestä se on Saksan kaunein stadion. Kun pimeässä katsoo 72 metrin korkeuteen ulottuvia valopilareita, voi jo kaukaa aistia stadionin energisen ilmapiirin.
Kansainvälinen olympiakomitea ja kansainvälinen urheilu- ja vapaa-ajan keskusten yhdistys antoivat stadionille tunnustuspalkinnon. stadion avattiin vuonna 2004. Stadionilla on myös paljon konsertteja: mm. Phil Collins, Robbie Williams, ym.
Stadion sijaitsee n. 6 km keskustasta länteen. Raitiovaunulinja 1 vie Rudolfplatzilta stadionille.
Suvaitseminen on vain sietämistä
Kölner Stadt-Anzeiger -lehti nappaa kadulta haastateltavia ja tarjoaa kafeteriassa kahvit ja pullat. Samalla puhutaan elämästä. Mike E. Heitmeier on 35-vuotias. Hän muutti tietoisesti Kölniin, koska hän halusi paikkaan, jossa homoseksuaalisuudesta ei tarvitse tehdä numeroa. Mike ottaa esiin kännykkänsä ja ryhtyy etsimäään vanhaa valokuvaa. Oli lokakuu 2004. Hän oli liikkeellä ns. Bermudan kolmiossa eli keskellä homobaareja. Äkkiä viisi nuorta miestä pysäyttää ja alkaa pummata tupakkaa. Siinä vaiheessa normaalisti pitäisi jo lähteä käpälämäkeen, mutta Mike jäi seisomaan paikalleen. Yksi miehistä huusi: Saatanan hintti. Samalla hän sai pullosta päähänsä, ja hänet iskettiin maahan ja potkittiin. Sairaalassa tarvittiiin 13 tikkiä. Kännykästä löytyy kuva turvonneesta naamasta,.
Lähellä oli pari homoa, mutta he luikkivat tiehensä. Tässä asiassa yhteisyys ei toimi. Monet kölniläiset ovat suvaitsevaisia, mutta todellisuudessa he vain sietävät. Ei kuitenkaan hyväksytä ilman ehtoja. Suvaitseminen on sitä, että pannaan tiukkoja ehtoja. Parhaiten suvaitaan, kun esitetään jotain, esim. pride-kulkueessa. Vähiten suvaitaan, kun homo näyttää aivan tavalliselta heterolta ja paljastuu homoksi.
Bermudan kolmio
Homoskene on Kölnissä jo pikään hajaantunut kahdelle alueelle. Nuorta, muotitietoista väkeä kiinnostavat paikat Rudolfplatzin ja Kettengassen ympäristössä eli Bermudan kolmiossa. Vanhempaa nahka- ja fetissiporukkaa ja maksullisten poikien paikkoja on Alter Marktin ja Mühlenbachin ympäristössä.
Uutinen ranneliikkeessä 22.7.2006
Saksassa on paljastunut puolustusministeriön määräys, jonka mukaan työmatkalla olevat sotilaat eivät saa yöpyä hotelleissa, jotka ovat homobaarialueiden välittömässä läheisyydessä. Asia tuli esiin Kölnissä, kun yksi hotelli valitti, että heidät on poistettu sotilaiden hotellilistalta. Asiasta kirjoitti Spiegel-lehti. Ilmeiseti sotilaiden liikkuminen homobaarien lähistöllä koetaan kiusalliseksi armeijassa. Vihreiden Volker Beck julkaisi heti tuoreeltaan lehdistötiedotteen asiasta, ja vaati määräyksen kumoamista.
Saksan armeijassa on jo pari viikkoa kohistu vaaleanpunaisesta vaarasta. Kölniläinen hotelli valitti, että se on poistettu armeijan henkilökunnan hotellilistasta.Syy: vieressä on homobaareja ja seksikauppoja. Kun armeijan sotilas haluaa tulla hotelliin, hän joutuu jättämään autonsa vähän kauemmas ja kulkemaan ”pahimpien” homobaarien sivuitse. Kyseessä on Heinzelmännchen-niminen hotelli. Myöskään naapurihotellissa Arianessa ei ole enää aikoihin näkynyt armeijan väkeä. Ariane on merkitty hotellioppaissa suosituksella Gay-friendly.
Yöpymiskiellon syy saattaakin olla muualla. 30 metrin päässä hotellista oli aikoinaan kuuuluisa baari Café Wüsten. 1980-luvun alkupuolella Saksassa syntyi suuri kohu, kun väitettiin, että neljän tähden kenraali Günter Kießling oli baarin vakioasiakas. Baarin väki tunsi hänet nimellä ”der Günter von der Bundeswehr”, eli armeijan Günter. Häly oli niin kova, että jopa Suomessa tv-uutisten ykkösaiheena esiteltiin Kölnin homobaareja.
Lähikortteleissa on tapahtunut muutakin mukavaa. Kesäkuun 8. vuonna 1966 Kölnin kristillisdemokraattinen pääministeri Franz Grobben pidätettiin julkisessa käymälässä, jota yleisesti kutsuttiin nimellä ”Homotreffit”. Se oli vastapäätä poliisiasemaa. Tieto levisi lehdistöön, ja Grobben erosi ”terveydellisistä syistä”.
Koko tarina on tässä
http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=20&thrdid=3813
24.7.2010 Viikko aikaa Gay Gameseihin
Yli 10 000 urheilijaa noin 70 maasta saapuu tulevan viikon aikana Saksaan, Kölniin. Lauantaina 31.7.2010 ulkoministeri Guido Westerwelle avaa homojen ja lesbojen Gay Gamesit. Kansalliset ryhmät saapuvat stadionille ja kaikkia yhdistää sateenkaarilippu. Ensimmäiset Gay Gamesit pidettiin 1982. Aluksi yritettiin puhua homojen ja lesbojen olympialaisista, mutta olympiakomitea esti sen nimen käytön.
Gay Games on paitsi urheilujuhla, myös suuri kulttuuritapahtuma. Poliittinen sanoma on selvä: "Haluamme osoittaa, että homojen ja lesbojen syrjintä - erityisesti urheilussa - on saatava loppumaan". Näin kertoo Gay Gamesin järjestelytiimistä Thorsten Moeck. Mottona on "Be part of it!" Kaikkien on voitava osallistua iästä, sukupuolesta, suoritustasosta, etnisestä taustasta tai uskonnosta riippumatta. Heteroita ei karsita pois. Osanottajia tulee monista sellaisista maista, joissa ei voi julkisesti esiintyä homona tai lesbona. Kisoissa he joutuvat käyttämään peitenimiä.
Eniten urheilijoita saapuu USAsta ja tietenkin Saksasta, mutta osanottajia on myös mm. Etelä-Afrikasta, Sri Lankasta ja Yhdistyneistä Arabiemiirikunnista. Gay Gameseissa "vaikeista maista" saapuneet saavat aistia vapauden tuulia, kun kokonainen viikko ollaan keskellä tuhansia homoja ja lesboja.
Kisoja varten käynnistettiin erityinen Outreach-ohjelma, jolla avustetaan ja rohkaistaan mm. itäisen Euroopan urheilijoita. Heidät vapautetaan osallistumismaksuista ja joillekin maksetaan matkakuluja ja yöpymisiä.
Monet kisoihin menevät urheilijat toivovat näkevänsä siellä kaapista tulleita huippu-urheilijoita. Esikuvaksi sopii mm. australialainen uimahyppääjä Matthew Mitcham, joka voitti Pekingin olympialaisissa 2008 kultaa ja on avoimesti homo. Hän lausuu avajaisseremoniassa olympiavalan. Haastattelussa Mitcham sanoo, että Gay Gamesit tarjoavat mainion tilaisuuden osoittaa muulle maailmalle, että yhteisönä emme ole lainkaan sellaisia kuin ihmisten ennakkoluulot edellyttäisivät.
Gay Gamesit alkoivat vuonna 1982 San Fransiscosta. Kisojen "isä" oli kymmenottelija, avoimesti homona elänyt Tom Waddell, joka kuoli aidsiin 1987. Sen jälkeen hänen puolisonsa, lesboaktivisti Sara Waddell Lewinstein on pitänyt huolta siitä, että kisat elävät ja laajenevat. Suurimmat olivat vuoden 1998 kisat Amsterdamissa.Ne olivat tähän mennessä ainoat kisat Euroopan alueella.
Olympiakisoissa kaupungit panostavat järjestelyihin suuria rahamääriä. Gay Gamesien taloudellinen vastuu jää kokonaan taustalla olevan yhdistyksen harteille. Kuvassa on vapaaehtoisia, jotka ovat jo tähän mennessä tehneet paljon valmistelevaa työtä.
Suomesta iso joukkue
Suomesta kisoihin lähtee noin 40 hengen ryhmä urheiluseura Hotista. Kööpenhaminan Outgamesien alkuvaiheessa viime heinäkuussa presidentti Halonen ja ulkoministeri Stubb tervehtivät kisoihin lähteviä.
Seuraavassa Helsinki Priden yhteydessä tehdyssä äänitteessä Hotin puheenjohtaja Marko Toljamo kertoo Gay Gameseista (kesto 2 minuuttia). Hot on luvannut tiedottaa päivittäin urheilupaikoilta. Ranneliike kertoo uutisia urheilun ulkopuolelta.