Espanjan hallitus on päättänyt hyvittää 4000 eurolla seitsemän andalusialaista, jotka Francon aikana vangittiin heidän sukupuolisen suuntautumisensa takia. Hyvitysten maksamista on ajanut Andalusian transsukupuolisten yhdistys ATA, joka myös on onnistunut saamaan hyvityksen kolmelle muulle henkilölle (Asturias, Galicia ja Katalonia).
Kaiken kaikkiaan viisi homoa ja viisi transsukupuolista saavat kukin lain määräämän vähimmäissumman 4000 euroa. ATA on viimeistelemässä kahden muun transsukupuolisuutensa takia vankeuteen joutuneen tapauksen.
Entisten sosiaalivankien yhdistyksen laskelmien mukaan noin 4000 ihmistä joutui homoseksuaalisuutensa takia vankilaan Francon aikana, mutta luku saattaa nousta 5000:een, koska henkilötiedot on jaettu vankiloiden ja poliisilaitosten kesken, ja tuomio on usein annettu prostituution eikä homoseksuaalisuuden perusteella. Vain 2000 entisistä vangeista on hakenut korvausta. ATA:n puheenjohtajan Mar Cambrollén mukaan muut ovat kuolleet tai eivät halua palauttaa menneisyyttä mieleen.
Monet homoseksuaaliset miehet joutuivat pahamaineiseen Hulevan tai Badajozin vankilaan. Francon hallinto valmisti nämä ”vankeinhoitolaitokset” ”parantamaan” homot sähköshokein tai vieroitusterapioin. Badajoziin lähetettiin hallituksen mielestä ”passiiviset” ja Huelvaan ”aktiiviset”. Lesbot suljettiin mielisairaaloihin.
Entisten sosiaalivankien yhdistys ja muut kansalaisoikeusjärjestöt ovat taistelleet melkein viisi vuotta hyvitysten maksamiseksi ja kunnian palauttamiseksi diktatuurin aikana vangituille ja kidutetuille homoseksuaaleille ja transsukupuolisille. Yhdistyksen puheenjohatja Antonio Ruiz, josta naapurin munkki laverteli vuonna 1976 hänen ollessaan 17-vuotias, oli hyvin tyytyväinen poliittisten puolueiden (lukuunottamatta pääoppositiopuoluetta Partido Popular) antamaan tukeen.
Francon laki säädettiin homojen murskaamiseksi, mutta transsukupuolisia kohtaan iskut olivat kaikkein julmimpia, koska heiltä kiellettiin heidän identiteettinsä. Soraya, yksi hyvitetyistä, kertoi asuneensa Trianassa, ja usein hän ei saanut ylittää siltaa päästäkseen Sevillaan. Saman päivän aikana poliisi saattoi pidättää hänet 15 kertaa vain hänen asunsa takia. Soraya voi antaa anteeksi omasta puolestaan mutta ei vanhempiensa kokemia kärsimyksiä.
4000 euroa on mitätön korvaus, mutta tärkeintä on moraalinen hyvitys. 14-vuotiaana vuonna 1970 ”hintteydestä” Valenciassa vankityrmään heitetty Rampova totesi jo neljä vuotta sitten, etteivät häntä korvaukset kiinnosta. Jos hän saisi vaikkapa 12000 euroa, hän lahjoittaisi summan homojen oikeuksien puolesta taistelevalle järjestölle. Hän ei ollut tehnyt mitään rikosta. Tärkeintä olisi se, että ne, jotka tekivät tämän homoille, pyytäisivät anteeksi.