Englannin vaalit: Liberaalidemokraatit yllätysnousija

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 1

26.4.2010 Miten HLBTI-ihmiset äänestäisivät

Englannissa PinkNews on tutkituttanut HLBTI-väen äänestyskäyttäytymistä maaliskuun 2010 jälkeen. Toryjen elí konservatiivien kannatus on vain 9%. Myös työväenpuolue Labour on heikoilla eli 21%. Vihreiden kannatus on 8%. Liberaalidemokraatit saisivat enemmistön eli 58%. Vastaajia on ollut 911.

Nuoret äänestäisivät eri tavalla. Heiltä puuttuu pitkäaikainen politiikan seuranta. He antaisivat konservatiiveille 20% äänistä. LibDemit saisivat 61%. Labour saisi 10% ja vihreät 8%.


24.4.2010 Englannin konservatiivit lähettävät varjoministerinsä Varsovan Europrideen

On periaatteellisesti aika iso asia, että Englannin konservatiivinen puolue lähettää edustajansa heinäkuussa Varsovan Europrideen. Sinne lähtee konservatiivien homo varjoympäristöministeri Nick Herbert. (Varjoministeri, koska konservatiivit eivät ole hallituksessa). Tarkoituksena on pehmittää puolalaisaateveljiä asennoitumaan pehmeämmin HLBTI-väkeen. Konservatiivipuolueen johtaja David Cameron kertoi asiasta vaaliväittelyssä. Hän perusteli asiaa niin, että se ehkä pehmittää puolalaisten homofobiaa. Veljespuolue on Kaczynskien Laki ja Järjestys -puolue. David Cameron sanoi. että Keski-Euroopassa on muissakin maissa puolueita, jotka eivät vielä täysin hyväksy gay-oikeuksia. Englannin konservatiivit auttavat näitä puolueita kohti uusia asenteita.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Politiikan kriitikot näkevät mielenkiintoisena sen, että konservatiivit ovat talven aikana yrittäneet puhdistaa puolalaisen veljespuolueen mainetta. Se ei kuulemma ole homofobinen. Mutta nyt Cameron myöntää, että siellä on homofobisuutta.

Cameron syytti myös Englannin uutta liberaalidemokraattista puoluetta siitä, että sielläkin on ihmisiä, joiden mukaan homous on vitsaus.

Mutta ei Cameronin omalla puolueella ole varaa arvosteluun. Alahuoneessa 19 konservatiivien kansanedustajaa on äänestänyt homojen oikeuksia parantavia lakiesityksiä vastaan.


22.4.2010 Englannissa vaalipakka meni sekaisin

Parlamenttivaalit pidetään toukokuun 6. päivänä 2010

Ensi kertaa maan historiassa Englannin kolmen pääpuolueen johtajat kohtasivat tällä viikolla toisensa suorassa tv-väittelyssä. Labourin Brown ja toryjen David Cameron olivat hätää kärsimässä uuden ryhmän, liberaalidemokraattien Nick Cleggin rinnalla. Englannin poliittinen kartta on kerralla muuttunut. Entä HLBTI-ihmiset liberaalidemokraattien vaaliohjelmassa?

Englannissa poliittinen korttipakka on kääntynyt päälaelleen. Työväenpuolueen ja konseratiivien rinnalle on runsaassa viikossa rynnännyt kärkijoukkoon uusi tulokas, liberaalidemokraatit (Lib Dems). He julkaisivat vaalijulistuksensa noin viikko sitten. Heillä oli myös HLBTI-julistus. Jo helmikuussa liberaalidemokraattien johtaja Nick Clegg lupasi, että hän ajaa homoavioliittoja. Näin hän vastasi: "Kyllä, tuen homoavioliittoa. Rakkaus on samaa, oli homo tai hetero. Myös avioliittoinstituution on oltava sama. Jokasella pitää olla oikeus sitoutua toiseen ihmiseen".

Viikko sitten Pink News kertoi, että liberaalidemokraattien vaalijulistukseen ei kuitenkaan kuulu lupausta avioliitosta. Puolueen sisällä toimiva HLBTI-ryhmä sanoo, että puolue ei ole vielä virallisesti tehnyt päätöstä siinä asiassa. Sen sijaan manifestissa on monia muita tärkeitä asioita. Siinä otetaan kantaa viharikoksiin, homopakolaisten palauttamiseen vihamielisiin maihin, transihmisten asemaan ja rekisteröityjen parisuhteiden tunnustamiseen maailmalla.

Nyt kannattaa oikein suurennuslasilla seurata liberaalidemokraattien esiinmarssia.

12.4.2010 Kuka uskoo Cameroniin

Englannissa, tarkemmin Yhdistyneessä kuningaskunnassa, pidetään parlamenttivaalit toukokuun 6. päivänä 2010 eli neljän viikon päästä. Homomediasta voi päätellä, että iso kysymys on se, millaista linjaa ajaa konservatiivipuolueen johtaja David Cameron. Hän saattaa nousta valtaan.

EU-parlamentissa englantilaiset ovat liittoutuneet samaan ryhmittymään Puolan äärikonservatiivien kanssa. Nouseeko Englantia johtamaan äärikonservatiivinen puolue. Seuraavien viikkojen aikana seurataan, mitä Cameronista sanovat muut ja mitä hän sanoo itse. Hän oli äskettäin mm. Attitude-lehden haastattelussa.

Onko homot ja lesbot unohdettu Englannissa


Englannin konservatiivisen puolueen kandidaatti pääministeriksi on David Cameron. Hän hallitsee erinomaisesti mediaesiintymiset. Vaalikampanjan alkajaisiksi hän viime tiistaina Leedsissä julisti: Näissä vaaleissa taistellaan unohdettujen puolella: nuorten, vanhojen, rikkaiden, mustien, valkoisten, homojen ja lesbojen ja heteroiden - kaikkien näiden puolesta. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun hän julistautui homo-oikeuksien puolustajaksi. Sitä pohditaan, kuinka paljon näissä puheissa on sisältöä.

Labour-puolue (työväenpuolue) on ollut vallassa, ja he eivät ole unohtaneet homoja ja lesboja. Blairin hallituksen aikana saatiin parisuhdelaki, jossa tasa-arvo avioliittoon verrattuna oli täydellinen. Saatiin myös kattava syrjintäsuojalaki ja katolinen kirkko oli kauhuissaan. Tunnettuja homoja pääsi korkeisiin virkoihin, esim. kulttuurin valtiosihteeri Ben Bradshaw ja hänen edeltäjänsä Chris Smith, joka tuli julkisuuteen HIV-positiivisena. Avoimesti homo multimiljonääri ja muslimi Waheed Alli tuli tärkeäksi ylähuoneen labour-puolueen ääneksi. Puuhakas Peter Mandelson joutui kaksi kertaa vetäytymään ministerinsalkultaan. Hänestä kuitenkin sanotaan, että hän on pääministeri Gordon Brownin oikea käsi taustalla. "Prince of darkness" on hänestä joskus käytetty nimitys mediassa.


Erityisesti nuoret homot ja lesbot kannattavat Cameronin puoluetta

Konservatiivinen puolue on yrittänyt modernisoitua, mutta miten pitkälle se on onnistunut? Se on nyt epäselvää. Ei ole kovinkaan pitkä aika siitä, kun konservatiivinen puolue oli homovastainen puolue. Mutta se tuntuu unohtuneen. Pink News teki maaliskuussa kyselyn. 40% sellaisista homo- ja lesbovastaajista, jotka pääsevät ensi kertaa uurnille, valitsi tory-puolueen eli konservatiivit. Liberaaleja kannatti 32% ja Labouria eli työväenpuoluetta äänesti vain 8%. Jos mukaan lasketaan myös vanhemmat äänestäjät, Labour sai 28% ja konservatiivit 25% kaikista äänistä.

Kun verrataan tätä Pink Newsin tulosta viimevuotiseen gallupiin, konservatiivit olivat menettäneet HLBTI-ääniä. Syy on varmaan siinä, että konservatiivit ovat liittoutuneet EU-parlamentissa tsekkiläisten EU-skeptikkojen ja homofobisen Kaczynski-puolueen kanssa. Cameron puolustautui, että eivät ne ole homofobisia vaan sosiaalikonservatiiveja.


Cameronin virheitä

David Cameron on kuitenkin tehnyt virheitä. Viime tiistaina hän luetteli Labourin hylkäämiä ryhmiä ja unohti sanoa homot ja lesbot, vaikka ne olivat julkistetussa käsikirjoituksessa. Kas kummaa, että hän hyppäsi sillä tavoin yli yhden rivin. Sattuuhan sitä. Iltapäivällä vähemmän tärkeässä tilaisuudessa hän mainitsi myös homot ja lesbot unohdettujen joukossa.

On ollut toinenkin vakava ristiriita, Puolueen "varjosisäministeri" Chris Grayling sanoi eräässä tilaisuudessa, että katolisella kirkolla tulee olla oikeus syrjiä homoja ja lesboja. Kristillisen omistajan pensionaatista oli karkotettu homopari ja se herätti maanlaajuista huomiota. Grayling halusi, että pienyrittäjällä pitää olla oikeus syrjimiseen. Mutta se lausuma on vastoin syrjintäsuojalakia vuodelta 2007. Grayling oli itse sitä päättämässä. Kun Observer oli julkaissut nämä Graylingin lausunnot, homoväestöstä osa lakkasi kannattamasta konservatiiveja.


Konservatiivien johtaja David Cameron antoi lausunnon Gay Times -lehdelle. Siinä oli myös videonauhoite ja tv:n Channel 4 julkaisi sen uutisissaan. Cameron alkaa änkyttää, kun Cameronilta kysytään Liettuan äänestyksestä EU-parlamentissa. EU-parlamentti halusi tuomita Liettuan homovastaisen lain, mutta Cameronin puolueen mepit asettuivat puolustamaan Liettuaa. Liettuan laki on muuten lähes kopio vanhasta englantilaisesta laista "Section 28", joka luotiin konservatiivisen pääministerin Tatcherin aikana. Cameron on jo monta kertaa pyytänyt tätä vanhaa lakia anteeksi. Liettuaan se laki on konservatiivien mukaan näköjään ihan okey.

Cameron hikoili myös siinä kohdassa, kun häneltä kysyttiin, miksei kirkoissa voi solmia homoliittoja. Määrättiinkö puolueessa, miten kansanedustajat joutuvat äänestämään.

Vaikka Cameron on yleensä suvereeni haastattelutilanteissa, hän on joutunut vaikeuksiin myös Attitude-lehden haastattelussa. Siinä hän ei halunnut kutsua puolalaisia liittolaisiaan homofobisiksi. Hän sanoi, ettei hän ole liittoutunut sellaisten puolueiden kanssa, joissa on homfobiaa tai rasimsia.


Vaikea puolue konservatiivit

Cameronilla on ollut vaikeuksia puolueensa kansanedustajien kanssa. On ollut monenlaisia pikku sotkuja. Monet hänen puolueensa kansanedustajat vielä 1999 äänestivät lakiesitystä vastaan, jossa suojaikärajat olisivat samat heteroilla ja homoilla.
Vuonna 2002 Cameron itse oli siinä konservatiivien ryhmässä, joka vastusti homoparien adoptio-oikeutta. Konservatiivien historia on aika homokieteinen. Näitä esimerkkejä olisi muitakin.

Mail on Sundayssa oli lista, jossa konservatiiveilla on 20 homo/lesbokandidaattia näissä vaaleissa. Monet heistä ovat ns. "varmoja" sisäänpääsijöitä., Mutta näistä vain 11 haluaa näkyä tällaisella HLBTI-listalla Ja vain yksi lesbo. Anastasia Beaumont-Bott on perustanut puolueen sisälle homo-lesbo-työryhmän, mutta viime viikolla hän ilmoitti äänestävänsä Labouria.

Cameron on yrittänyt lähestyä homo/lesbovalitsijakuntaa. Viime viikolla hän ehdotti veronalennuksia hetero- ja homopareille. Hän on vihjannut myös esityksestä, jonka mukaan vanhat homoseksuaalisuus-tuomiot kumottaisiin ja ihmiset rehabilitoitaisiin. Hän ehdottaa myös tomia homofobiaa vastaan, mutta viime viikolla konservatiivit äänestivät sellaista lakia vastaan, joka olisi lisännyt koulujen seksuaalitiedon opetusta.


Googlen automaattinen käännöskone antaa Englannin vaaleista uutta tietoa. Käännöskone tulkitsee asian niin, että Englantiin on tulossa presidentinvaalit. God save the Queen!

Videohaastattelu youtubessa

1 kommenttia

Puoluepolitiikkaan sotkeutumatta huvitti vastapuolen David Cameronille antama lempinimi "David Camera-on", joka viittasi siihen, että mies puhuu kameroiden edessä yhtä ja äänestää toista. Melko paljon on myös peloteltu sillä, että konservatiivit voisivat tuoda takaisin Margaret Thatcherin kaudella vallinneen homofobisen ilmapiirin.

Pidän mahdollisena sellaista ikävää skenraariota, että vaalien jälkeinen hallitus taipuu taantumaan vähemmistöjen oikeuksien kanssa, "koska puolueessa ei saada riittävää yksimielisyyttä aikaan".

Muistan lukeneeni tuon Attituden jutun ja jonkinlainen selittämätön ristiriita puheiden ja äänestystulosten kanssa taisi jälkimakuna jäädä. Vähemmistöjen oikeuksien kannalta voisi olla hyvä, jos vaali menisi niin tasaiseksi, että yksi puolue ei pystyisi muodostamaan hallitusta. Silloin realistisin vaihtoehto voisi olla kolmanneksi suurimman puolueen eli liberaalidemokraattien kanssa perustettava yhteishallitus.

Toivottavasti uutisessa mainitun automaattinen käännös korjautuu pikaisesti. Ajatus Englannin presidentistä vie yöuneni. Jumala kuningatarta seivatkoon jatkossakin.