Paine sukupuolineutraalin avioliittolain suuntaan lisääntyy. Facebookin ryhmä: "Sukupuolineutraali avioliittolaki seuraavaan hallitusohjelmaan!" on ollut olemassa vajaan kuukauden, mutta siinä on jo yli 10 000 jäsentä. Laki rekisteröidystä parisuhteesta tuli voimaan 1.3.2002. Kansanedustaja Oras Tynkkynen teki vuonna 2009 lakialoitteen sukupuolineutraalista avioliitosta. Asia ei edennyt.
Sosiaalidemokraattinen HLBT-yhdistys Pinkkiruusu kertoi maaliskuun alussa, että SDP:n puoluehallitus ajaa yhdenvertaisuutta ja haluaa selvittää avioliittolain muuttamista sukupuolineutraaliksi. Viikkoa myöhemmin vihreät vaativat yhdenvertaisuusohjelmassaan, että avioliittolaki tulee muuttaa sukupuolineutraaliksi niin, että myös samaa sukupuolta olevat parit voivat mennä naimisiin ja saada samat oikeudet ja velvollisuudet kuin avioparit nykyään. Sukupuolineutraali avioliittolaki tulee olemaan myös Setan keskeisiä hallitusohjelmatavoitteita.
Helsingin Sanomat kertoi 11.3.2010, että Eduskunnan niukka enemmistö vastustaa samaa sukupuolta olevien pariskuntien avioliittoja. Kotimaa-lehti kysyi kaikilta 200 kansanedustajalta, pitäisikö Suomeen säätää sukupuolineutraali avioliittolaki. Äänet jakautuivat lähes tasan, sillä vastanneista 54 prosenttia suhtautui lakiin kielteisesti ja 46 prosenttia myönteisesti. Kyselyyn vastasi 126 kansanedustajaa. Keskustan vastaajista neljä viidesosaa ja kokoomuksen vastaajista kolme neljäsosaa ilmoitti vastustavansa lakia. Suopeimmat olivat vihreät ja vasemmistoliitto, kielteisimmät kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset.
Kokoomuksen uusi sateenkaariryhmä Kasary on vielä valmiusasemissa. Nettisivulla on ryhmän tavoitteet, mutta niissä ei ole suoraa manintaa sukupuolineutraalista avioliitosta eikä sivuston oma hakukone tunne sanaa "sukupuolineutraali".
Orjien avioliittoja ei kutsuttu avioliitoiksi
Suomen Kuvalehdessä käsiteltiin homoavioliitoja 24.3.2010. Haastateltava oli Portugalista. Lainaus Suomen Kuvalehdestä:
Suomessa homojen avioliittoa kutsutaan rekisteröidyksi parisuhteeksi. Seksuaalivähemmistöjä edustava ILGA Portugalin johtaja Paulo Côrte-Real sanoo, että kyseessä on syrjinnän malliesimerkki.
”Meillä on tästä kokemusta. Orjien välisellä avioliitolla oli Portugalissa eri termi kuin tavallisten ihmisten avioliitolla”, Côrte-Real sanoo.
”Homot olisivat saaneet oikeuden rekisteröityyn parisuhteeseen jo muutama vuosi sitten, mutta emme suostuneet siihen. Termi on tärkeä. Kysymys on suvaitsemisen ja tasa-arvon erosta.”
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/katolinen-portugali-sanoi-homoliitoille-tahdon