Kuka johtaa Eurooppaa?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Tänään klo 12.30 Euroopan parlamentti Strassburgissa vahvisti uuden EU-komission. Jokaisesta jäsenmaasta on yksi komissaari. Naisia on yhdeksän. 14 komissaaria oli jo edellisellä kaudella. Eniten on kristillisdemokraatteja (13) ja liberaaleja (8), sitten sosiaalidemokraatteja (6). Ensi kertaa on komissaari ilmastonsuojelulle.

Tämä joukkue toimii yhtenä kokonaisuutena. Yhden komissaarin päätöksiä ei tunneta. Joka keskiviikko klo 9 kokoonnutaan yhteen päättämään ja ulospäin näkyy vain yksi EU-komissio.Toimikausi loppuuu 2014.

Kaikilla komissaareilla on samat käyttäytymissäännöt. Kotimaassa ei saa harjoittaa puoluepolitiikkaa eikä lisärahaa kerätä sivutoimilla. Yksityiselämässä on käyttäydyttävä moitteettomasti.


Millaisia ihmisiä

Komissaareista mielellään mainitaan, millainen on puoliso ja montako lasta perheessä on. Sinkulla tuskin on paljon tilaa EU-komissiossa. Yhtään homoa tai lesboa ei ole mainittu komissaarilistoilla. Vain yhden komissaarin, irlantilaisen, kohdalla mainitaan lehtijutuissa, että hän on toiminut homoseksuaalisuuden laillistamisen puolesta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

EU-presidentti voi irtisanoa komissaarin. Oma maa ei voi. Barroso on kuitenkin luvannut, että EU-parlamentin enemmistö voi puuttua komissaarin työhön ja Barroso taipuu parlamentin vaatimukseen. Lisäksi Barroso on luvannut, että EU-parlamentaarikkojen lakialoitteet käsitellään vuoden kuluessa.

Kaikki 26 komissaaria ja puheenjohtaja (ÈU-komission presidentti) sijaitsevat Brysselissä. Jokainen EU-kansalainen voi kääntyä komission puoleen omalla kielellään.

Tässä koko joukkue

José Manuel Barroso(53), EU-komission puheenjohtaja, portugalilainen konservatiivi, joka oli aikoinaan Portugalin pääministerinä. Angela Merkel nosti Barroson tähän vastuulliseen virkaan. Hän joutuu valvomaan 140 miljardin euron budjettia. Palkka 25 000 euroa kuussa, muut komissaarit saavat 20 000 kuussa, naimissa kirjallisuustieteilijän kanssa, kolme lasta.

Paroonitar Catherine Ashton (53), sosiaalidemokraatti Englannista, varapuheenjohtaja ja ulkoasiat. Joutuu miettimään, millaiset sotavoimat EU tarvitsee. Naimissa itävaltalaisen journalistin kanssa, kaksi omaa lasta, kolme kasvatuslasta.

Joaquin Almunia (61) sosiaalidemokraatti Espanjasta, kartelliviraston johdossa, kilpailuasiat. Naimissa, kaksi lasta.

Laszlo Andor (43) sosiaalidemokraatti Unkarista. Työ- ja sosiaalikomissaari. Jatkaa Vladimir Spidlan työtä. Vlkadimir Spidla puolusti tasa-avoa ja syrjimättömyyttä. Spidla ajoi syrjintäsuojaa niin ,että yritysmaailma nousi takajaloilleen.

Michel Barnier (59) konservatiivi Ranskasta. Sisämarkkinat ja palvelut omana alueena. Kolme lasta ja asianajajavaimo.

Dacian Ciolos (40) konservativi Romaniasta. Maatalouskomissaari. Kyseessä suuret rahat, sillä EU jakaa 58 miljardia maaseutuprojekteihin. Omassa maassaan ollut maatalousinsinöörinä.

John Dalli (61), konservatiivi Maltalta. Kuluttajasuoja ja terveys sekä lääkesuoja. Naimissa, kaksi lasta.

Maria Damanaki (57), sosialisti Kreikasta. Kalastus- ja merenkäyntikomissaari. Opiskeluaikoina hän taisteli 1970-luvulla sotilasjunttaa vastaan. Hän meni maan alle, pidätettiin ja pahoinpideltiin.

Karel de Gucht (55) liberaali Belgiasta. Uusi kauppakomissaari. Toimi ennen Belgiassa ulkoministerinä. Kaksi lasta ja vaimo.

Stefan Füle (47) puolueeton, lähellä sosiaalidemokraatteja, tsekki. Laajenemiskomissaari. Kroatia on tulossa, Turkin kanssa neuvotellaan, Serbia on anonut. Tulevaisuudessa Moldova, Ukraina, Valko-Venäjä.

Maire Geoghegan-Quinn (59) liberaali Irlannista. Tutkimus- ja tiedekomissaari. Herätti huomiota parlamentin tentissä selkeäsanaisuudestaan. On ollut opettajana ja tv-selostajana sekä kolumnistina. Naimissa, kaksi lasta. Ajoi Irlannissa aikoinaan homoseksuaalisuuden laillistamista.

Johannes Hahn (52) kristillisdemokraatti Itävallasta. Alueellisen kehityksen komissaari. Naimissa ja yksi poika.

Connie Hedegaard (49) konservatiivi Tanskasta. Ilmastonsuojelukomissaari, ensimmäinen laatuaan. Aloitti kirjallisuustieteilijänä ja sitten journalistina. Ollut 2009 Time-lehden 100 vaikutusvaltaisimman henkilön listalla. Tanskassa "Miss Klima".

Sim Kallas (61) konservatiivi Virosta. Uusi liikennekomissaari ja varapuheenjohtaja. Naimissa ja kaksi lasta.

Neelie Kroes (68) konservatiivi Hollannista. Muodikaasti pukeutunut digitaalimaailman ja telekommunikaation sekä median komissaari. Sillä alueella alkaa olla isoja kartelleja Euroopassa. Aikaisemin taisteli microsoftin yksinvaltaa vastaan. Internet-asiat ja ulkomaan puhelujen hinnat työlistalla.

Janusz Lewandowsk (58) konservatiivi Puolasta,. Euro-taloudenhoidon komissaari. Vastaa 140 miljardista eurosta.

Cecilia Malmström (41) liberaali ruotsalainen. Sisäkomissaari. Osaa sujuvasti ruotsin, englannin, ranskan ja espanjan. Saksa ja Italia sujuvat kohtalaisesti. Hän on ollut Ruotsin Eurooppa-ministeri. Nyt hän joutuu vastaamaan mm. tietosuojasta ja kansalaisoikeuksista. Miten käy nakuskannereille?

Günther Oettinger (56) kristillisdemokraatti, Saksa. Energiakomissaari. Eronnut, yksi poika, uusi naisystävä mukana Brysselissä,. Uusiutuva energia suurena huolenaiheena. Samoin, miten käy atomivoiman.

Andris Piebalgs (52) konservatiivi Latvia. Kehityskomissaari. Mitä tehdään esim. pakolaisvirralle?

Janez Potocnik (51) puolueeton, Slovenia. Ympäristöministeri. Naimissa kaksi poikaa. Joutuu varmaan tekemisiin Tanskan ilmastokomissaarin kanssa. Pakokaasumääräykset, jätehuolto ja ilmaliikenteen päästöoikeudet tulevian hankkeina.

Viviane Reding (58) kristillisdemokraatti Luxemburgista. Oikeus ja kansalaisoikeudet toimialana. Naimisissa kreikkalaisen kanssa, kolme lasta. Miten suojaudutaan terrorismilta.

Olli Rehn (47) liberaali Suomi. Talous ja valuuttakysymykset. Mister Euro. Aikaisemmin hobbyjalkapalloilija. Miten selvitään Kreikan konkurssista. Mutta on 16 muutakin maata, jotka ovat suurissa vaikeuksissa 3%:n raja-aidoissa.

Maros Sefcovic (43) konservatiivi Slovakiasta. Hallintokomissaari. Naimissa, kolme lasta. Ollut ennen diplomaattina. Miten selvitään 18 000 lobbaajasta, joita pyörii EU:n ympärillä. Heistä aiotaan tehdä rekisteri, jotta homma saataisiin läpinäkyvämmäksi. Kuka lobbaa ja ketä.

Algiras Semeta (47) konservatiivi Liettuasta. Veropolitiikka ja taistelu korruptiota vastaan.

Antonio Tajani (56) konservatiivi Italiasta. Teollisuuskomissaari. Toimi aikoinaan Il Giornalke -lehden päätoimittajana.

Androulla Vassiliou (66) liberaali Kyproksesta. Koulutus, kulttuuri, monikielisyys. Kolmen lapsen äiti. Miten EU toimii kieliasioissa. Pudotetaanko tulkkeja pois. Jääkö saksa viralliseksi kieleksi.

Kristalina Georgiewa (56) konservatiivi Bulgariasta. Kansainvälinen yhteistyö ja humanitaarinen apu.


Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!