17.12.2009 BBC: Pitäisikö homot teloittaa?
BBC:n nettisivulla "Have Your Say" keskustellaan eri teemoista. Eilen kysyttiin: "Pitäisikö homot teloittaa?". Se aiheutti vastalauseiden ryöpyn ja kysymys muuttui: Pitäisikö Ugandan teloittaa homot.
Monet lehdet kertovat eilisestä BBC:n yleisökysymyksestä netissä: Pitäisikö homot teloittaa. Kysymys löytyi BBC:n World Servicen sivuilta afrikkalaisille kuuntelijoille. Nettikeskustelun piti olla johdantona ohjelmalle Africa Have Your Say. Se lähetettiin eilen klo 16 Lontoon aikaa. Monet yleisökommentit kannattivat teloittamista. BBC:ssä puolusteltiin kysymystä niin, että monet Ugandan HLBTI-ihmiset saivat äänensä kuuluville nimettömästi. Ugandan parlamentti keskustelee lakiehdotuksesta perjantaina.
Illemmmalla nettisivun kysymys kuitenkin muuttui: Pitäisikö Ugandan keskustella homojen teloittamisesta.
http://www.guardian.co.uk/media/2009/dec/16/bbc-africa-have-your-say
Pink News kertoo, miten BBC:n kysymys aiheutti vastalauseiden tulvan mm. Twitterissä. Myös monet poliitikot pitivät kysymystä sopimattomana. Tasa-arvoministeri kirjoitti BBC:n johdolle ja ihmetteli, että Ugandan valtion harjoittamasta terrorismista kysytään: Oletko puolesta vai vastaan homojen tappamisessa. Samanlainen kysymys voisi kuulua: Onko mielestäsi oikein vai väärin, että juutalaiset tapettiin toisen maailmansodan aikana.
Pink Newsin uutisessa on yhteenveto protesteista.
http://www.pinknews.co.uk/2009/12/17/bbc-ditches-should-homosexuals-be-executed-debate-title-after-storm-of-complaints/
16.12.2009 Uganda ei taivu painostuksen alla?
Toisin kuin on huhuttu, kuolemanrangaistus säilyy Ugandan lakiesityksessä. Näin kertoi lakiesityksen tekijä kansanedustaja David Bahati Ugandan parlamentista. Bahati kertoi asiasta Guardian-lehdelle. Uganda ei taivu ulkomaisen painostuksen alla, ei vaikka kehitysapuja leikattaisiin. "Meidän arvomme eivät ole kauppatavaraa", sanoi Bahati.
10.12.2009 Kuolemanrangaistusta ei tule?
Etiikkaministeri James Nsabo Buturo on kertonut, että kuolemanrangaistus on poistettu homolaista. Uskonnolliset johtajat pitävät sitä liian kovana rangaistuksena. Myös 14 vuoden vankilatuomio rajataan 14 vuodeksi. Buturo selvitti, että homous ja lesbous ovat vastoin Ugandan kulttuuria ja niistä on edelleen rangaistava. Valtion pitää kuitenkin auttaa "väräänajautuneita" ihmisiä pääsemään homoseksuaalisuudestaan psykologisella ohjauksella.
Ugandan suunnitelma kiristää homojen vastaisia lakeja on saanut aikaan länsimaissa paljon protesteja. Viimeksi kansainyhteisön kokouksessa Trinidadissa valtioiden päämiehet kritisoivat Ugandan suunnitelmia.