Itävalta: Rekisteröidyn parisuhteen solmivat menettävät sukunimen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 9

26.8.2010 Itävallan perustuslakituomioistuin: Nimiasiassa ei loukata ihmisoikeuksia

Itävallan nimikiista jatkuu. Kun pariskunta solmii Itävallassa rekisteröidyn parisuhteen, he menettävät "sukunimen" (Familienname) ja tilalle pannaan "jälkinimi" (Nachname). Jokaisessa lomakkeessa on heti luettavissa, että henkilöllä on jälkinimi. Se tarkoittaa pakko-outtausta. Perustuslakituomioistuin päätti tällä viikolla, että tämä järjestely ei loukkaa ihmisoikeuksia.

Asia nousi perustuslakituomioistuimeen, kun itävaltalainen Christina B. valitti. Hän solmi rekisteröidyn parisuhteen saksalaisen Daniela B.:n kanssa. Nyt Christina B.:llä on "jälkinimi" ja saksalaisella puolisolla "sukunimi" Saksan lainsäädännön mukaisesti.

Asiaa ollaan viemässä hallintotuomioistuimeen.


30.11.2009 Syrjivä sukunimilaki

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Itävalta on saamassa lain rekisteröidystä parisuhteesta. Laki on jo syntyhetkellä syrjivä. Vihkitilaisuuteen ei saa liittää minkäänlaisia hääseremonioita.

Nyt on tullut toinenkin asia, jossa syrjitään homopareja. Rekisteröidyn parisuhteen solmimisen jälkeen henkilöllä ei ole enää sukunimeä, vaan siitä tulee virallisten asiakirjojen mukaan "jälkinimi" (Nachname). Kun hakee passia tai ajokorttia tai tekee ilmoituksen koirasta, ja viranomainen kysyy sukunimeä, on mainittava, että ko. henkilöllä onkin jälkinimi. Se on käytännössä "pakko-outtaamista".

Se menee siis näin: Ennen oli Stefan (etunimi) Müller (sukunimi). Rekisteröidyssä parisuhteessa: Stefan (etunimi) Müller (jälkinimi). Myös siviilisäädyssä on muistettava, että ei ole naimisssa vaan on parisuhteessa.

9 kommenttia

Täydennyksenä edelliseen, että tuo "jälkinimi" Nachname on kyllä ihan perinteinen saksankielinen sukunimeä tarkoittava sana, eikä mikään uusi keksintö tähän tarkoitukseen. Saksan kielessä sukunimi voi olla Familienname ('perhe-/sukunimi'), Nachname ('jälkinimi') tai Zuname ('lisänimi').

Ilmeisesti tässä halutaan varmistaa, että homoparit eivät käytä (yhteisestä) sukunimestään tuota "Familienname"-sanaa, koska siinä on sukua tai perhettä tarkoittava osa, ja parisuhteen rekisteröimistä ei haluta missään tapauksessa tulkita sukulaissuhteen tai perhesuhteen muodostamiseksi.

Mutta mitään uudissanaa tähän tarkoitukseen ei siis ole luotu.