27.12.2009 Täältä ikuisuuteen Teemalla
Tänään klo 18 nähdään Täältä ikuisuuteen eliokuvaversiona. HS:n elokuva-arvostelussa ei edes mainita James Jonesia. Elokuva tyrkyttää vain heterorakkautta. Deborah Kerr ja Burt Lancaster ovat rantakohtauksessa antaneet elokuvalle sen leiman. Teemalla klo 18.
18.11.2009 Kirjailijan tytär keroo sensuurista
James Jonesin kirja "Täältä ikuisuuteen" kertoo amerikkalaisen sotilaan kokemuksia Havaijilla ennen Pearl Harbourin hyökkäystä. Kirja ilmestyi 1951. Siitä vaadittiin pois suuri määrä kiroilua (tosin 32 fuck-sanaa jäi), koska USAn postilaitos ei olisi suostunut toimittamaan rietasta kirjaa kirjakauppoihin. Mutta kirjailija kävi toisenkin taistelun kustantajan kanssa. Kustantaja voitti. Heillä oli jo silloin käytössä "don't ask, don't tell" -politiikka. Armeijassa esiintyvästä homoseksuaalisuudesta ei saanut puhua.
Kirjailijan tytär kertoo, että hänen isäänsä vaadittiin poistamaan kirjasta homokohtaukset. Kirjailija kieltäytyi, koska se olisi väärentänyt todellisuutta. Mutta sitten ne kohtaukset kuitenkin poistettiiin tai muokattiin. Käsikirjoituksessa kerrottiin mm. Maggiosta, joka meni Honolulussa asuvien vanhempien miesten seuraan ja ansaitsi sillä hieman lisätienistiä. Niillä rahoilla hän voi etsiä huoraseuraa. Monet sotilaat norkoilivat gaybaareissa. Se oli sen verran tavallista, että armeija teki sisäisen tutkimuksen asiasta. Yksi sotilas, Bloom, huomasi olevansa niin kiinnostunut gayelämästä, että hän häpeissään teki itsemurhan. Häpeä ei syntynyt rahan ansaitsemisesta vaan siitä, että hän nautti gay-seksistä. Kirjailija James Jones näki tämän tapahtumasarjan ja piti itsemurhaa tragediana, absurdina ja tarpeettomana.
Mutta kustantaja ei halunnut näitä kohtauksia kirjaan. Chicagossa oli perustettu katolinen ryhmä National Organization for Decent Literature (NODL). Sen asiamiehet ja -naiset etsivät riettaita julkaisuja. Tavoitteena oli kansan moraalin suojelu. Kirkon jäsenet kävivät kahden viikon välein kirjakaupoissa mukanaan lista sopimattomista kirjoista. Jos pahoja kirjoja löytyi, siitä tuli uhkailuja ja boikotti julkaisijalle. Listalle joutui mm. William Faulknerin, Ernests Hemingwayn ja James Jonesin kirjoja. Niitä pidettiin haitallisina nuorisolle. Täältä ikuisuuteen joutui mustalle listalle 1954. Vuonna 1956 syyttäjä vaati kaikki katolisten listalla olevat kirjat pois tiskeiltä ja luetteloista. Vielä vuonna 1962 katoliset löysivät Jonesin kirjasta Ohut punainen viiva homokohtauksia.
Viikko sitten Jonesin tytär, Kaylie Jones, kirjotti blogissaan isänsä kokemista ongelmista.
Elokuva muistetaan hyvin hienoista heterotilanteista. Kuuluisa on mm. kohtaus rannalla. Jonesin tytär sanoo, että jos kirja julkaistaan uudelleen, siihen tulevat mukaan myös homokohtaukset.