Tsekin perustuslakituomioistuin totesi, että Lissabonin sopimus ei ole vastoin kansallista perustuslakia. Euroskeptinen presidentti Vaclav Klaus on hävinnyt ja hän allekirjoitti sopimuksen tänään. Jo tänä vuonna Lissabonin sopimus tulee voimaan, ja perusoikeussopimuksesta tulee eurooppalaista oikeutta, joka velvoittaa jäsenmaita.
Perusoikeussopimuksesta päätettiin jo vuonna 2000 ja se liitettiin vuonna 2004 Euroopan Unionin perustuslakiin, jotta sen painoarvo olisi riittävän suuri. Ranska ja Hollanti kaatoivat perustuslain kansanäänestyksessä. Vuonna 2007 sovittiin Lissabonin sopimuksesta, joka sisältää osan entisestä perustuslaista. Lissabonin sopimus torjuttiin Irlannissa kansanäänestyksessä, mutta tänä syksynä se hyväksyttiin uudessa kansanäänestyksessä.
Perusoikeussopimus ei ole voimassa kolmessa maassa
Euroalueeseen kuuluu 27 maata, mutta perusoikeussopimus on voimassa vain 24 maassa. Englannissa Labour-hallitus esitti sopimukseen varauksia, samoin Puola ja Tsekki. Puolan Lech Kaczynski ja Tsekin Vaclav Klaus moittivat erityisesti homojen ja lesbojen syrjintäsuojaa. Kansallisvaltiot olisi ehkä "pakotettu" hyväksymään homojen oikeudet. Puolassa Kaczynski pormestarina kielsi pride-paraatin ja Tsekissä Vaclav Klaus yritti estää rekisteröidyn parisuhteen.
Näissä kolmessa maassa ei siis voida vedota EU:n perusoikeussopimukseen.
Myös Saksa nikotteli Lissabonin sopimuksen takia. Europskeptikot pelkäsivät, että maa menettää suvereenisuuttaan ja että sopimus ei lisäisi demokratiaa.
Lissabonin sopimuksen olennainen asia on, että nyt ei enää yksi maa voi estää EU:n päätökssiä. Yhteistyötä tullaan lisäämään mm. puolustuspolitiikassa. Perusoikeussopimus auttaa siinä, että jäsenmaat kunnoittavat kansalaisten perusoikeuksia.
(queer.de)