Kolme miljoonaa irlantilaista vavisuttelee EU:n rakenteita. Tänään he päättävät asiasta, joka koskee 500 miljoonaa ihmistä. On kysymys Lissabonin sopimuksesta. Saako EU oman presidentin ja oman ulkoministerin? Tuleeko perusoikeussopimus voimaan? Irlannissa on tällä hetkellä 600 akkreditoitunuttta journalistia seuraamassa, miten käy.
Wikipedia kertoo, että Lissabonin sopimus on 27 jäsenmaan keskeinen sopimus ja se hyväksyttiin 13. joulukuuta 2007 Lissabonissa, kun Portugalilla oli EU-johtajuus. Samalla luovuttiin yrityksestä luoda EU:lle oma perustuslaki. Kaikkien jäsenmaiden on ratifioitava uusi sopimus, ja Irlannin perustuslain mukaan se on vietävä kansanäänestykseen. Meillä Suomessa ratifiointi hoidettiin vähin äänin eduskunnassa 11. kesäkuuta 2008.
Mitä Lissabonin sopimus lupaa homoille ja lesboille?
Lissabonin sopimus sisältää perusoikeussopimuksen ja se tarjoaa parempaa suojaa homoille ja lesboille syrjintää vastaan. Sopimuksessa on 54 artiklaa ja artiklassa 21 kielletään syrjintä seksuaalisen suuntautumisen perusteella.
Oikeistopopulistiset puolueet eri maissa ovat olleet Lissabonin sopimuksen kovimpia vastustajia, samoin meidän vasemmistoliittoamme muistuttavat vasemmistopuolueet. Vasemmistopuolueissa pelätään, että syntyy uusi militaristinen suurvalta. Sopimus on ollut vaikea myös radikaalikatolisille, koska on väitetty, että sopimuksella ujutetaan katolisiin maihin homoliitot, abortit ja homoadoptiot. Irlanti on nyt saanut erityisoikeuksia puolustautua näitä ilmiöitä vastaan.
Nyt kuitenkin Irlannissa nämä homo- ja aborttiasiat ovat jääänet taka-alalle. Pääosaan on noussut se, miten selvitään talouslamasta.