Terrorismin torjunnassa udellaan intiimejä asioita
Rikosten ja terrorismin torjunta vaatii myös intiimien seksuaalielämää koskevien tietojen vaihtoa. USA ja Saksa ovat tehneet maaliskuun 11. päivänä tietojenvaihtosopimuksen. Siinä on salainen osa, jossa sovitaan "seksuaalielämää tai terveyttä" koskevien tietojen vaihdosta. Vaihtokelpoista tavaraa ovat myös rotu, etninen alkuperä, poliittiset näkemykset, uskonnolliset tai muut vakaumukset, jopa ammattijärjestöön kuuluminen.
Sopimus on vuotanut Spiegel-lehdelle. Monet ihmettelevät, miten tieto jonkun seksuaalisesta suuntautumisesta voi edistää terrorismin torjuntaa. Ammattijärjestöt ovat myös tuohtuneita. Sopimus tulee myöhemmin parlamentin hyväksyttäväksi.
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,549888,00.html
Onkohan Suomi mukana tietojen vaihtopiirissä ja mitä yksityiselämän tietoja meiltä lähtee? Finnair lähettää tietoja ruokailutottumuksista, mutta varmaan muutakin tiedonvaihtoa on viranomaistasolla.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Samanhenkinen uutinen on tullut Ranskasta.
*****
Ranskassa ollaan ottamassa käyttöön poliisin uusi tietokanta, johon kerätään tietoa myös epäiltyjen, todistajien ja uhrien homoseksuaalisuudesta. Poliisien ammattijärjestön jäsenet ovat huomanneet koulutusvaiheen aikana, että tietokantaan merkitään "onko henkilö aktiivi ammattijärjestön jäsen", "homoseksuaali" tai "kuuluuko hän uskonnolliseen lahkoon". Samoin tiedustellaan, onko henkilö "asunnoton", "vammainen", "prostituoitu" tai "psyykkisesti sairas".
Poliisien ammattijärjestön kansallinen sihteeri pitää tällaisia kysymyksiä skandaalina ja vaatii uuden tietokoneohjelman muuttamista. Hän myös kehottaa, että yhdenkään poliisin ei tule täyttää noita edellä mainittuja tietokenttiä. Järjestelmä sai moitteita myös syrjintävaltuutetulta ja tietosuojakomissiolta. Näin henkilökohtaisten asioiden uteleminen muistuttaa "gestapo-menetelmiä". Sisäministeri puolustautuu ja sanoo, että tietokoneohjelma "ei vaaranna vapautta".
(Gayboy)
Suomessahan poliisilla on pääsy maistraatin tietoihin, mistä taas selviää vaikkapa rekisteröity parisuhde tai sosiaaliturvatunnuksen muutos (transihmisen ollessa kyseessä).
Poliisi pitää ilmeisen tärkeänä tällaista yhteyttä, ikään kuin ihmiset jättäisivät vanhoja sosiaaliturvatunnuksen loppuosia rikospaikalle eikä suostu mihinkään käytännön muutoksiin.
Poliisin tieto uhrista pitäisi rajoittua yhteystietoihin. Rikollisen tapauksessa poliisin tieto pitäisi rajoittua rikoksentekohetkeen sekä henkilön aikaisempaan rikoshistoriaan.