Tiistaina Euroopan parlamentissa keskusteltiin syrjinnästä. Asiasta oli tehty selvitys, joka päätyi kannattamaan laajaa syrjintäsuojaa. Komissiosta tuli huhtikuussa tietoja, joiden mukaan syrjintäsuojaa päinvastoin heikennettäisiin niin, että se koskisi vain vammaisia. ILGA Europe yhtenä painostusryhmänä käynnisti heti aktion syrjintälainsäädännön höllentämistä vastaan.
Mepit äänestivät tiistaina, ja parlamentti päätyi kannattamaan tiukempaa syrjintäsuojaa äänin 362 puolesta, 262 vastaan.
Konservatiivit laajasti vaativat lievää syrjintäsuojaa. Heidän mukaansa uudet EU-lait eivät ole sopiva tapa taistella syrjintää vastaan. Läheskään kaikki EU-maat eivät noudata edes tämänhetkisiä syrjinnän vastaisia EU-määräyksiä. EU-komission sosiaalikomissaari Vladimir Spidla lähetti tammikuun lopussa yli 10 maalle huomautuksen, että syrjintälainsäädäntöä pitäisi tehostaa. Erityisen loukkaantunut huomautuksista taisi olla Saksan hallitusvastuussa oleva kristillisdemokraattinen puolue. Spidla vaati, että homoparien oikeuksia Saksassa on parannettava. Monen maan kohdalla Spidla vaati, että kirkon erityisoikeuksista syrjintään on luovuttava.
Tällä hetkellä EU:ssa on laaja syrjintäsuoja rodun ja etnisen alkuerän suhteen. Missään ei saa syrjiä. Sen sijaan sukupuolen, uskonnon, iän vammaisuuden tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella saa syrjiä muualla, paitsi ei työelämässä. Syrjintäsuoja on siis hyvin kapea.
Konservatiivit varoittavat, että jos syrjintäsuojaa kiristetään, jäsenvaltioissa on entistä vähemmän halukkuutta panna säädöksiä toimeen. Ja he varoittavat, että kiristyvä lainsäädäntö tuo vain lisää byrokratiaa tähänkin asiaan ja kansalaiset keksivät uusia, huomaamattomampia syrjintämuotoja.
Sosiaalikomissaari Spidla myönsi tiistaina EU-parlamentin keskustelussa, että monet maat eivät ole erityisen halukkaita syrjintäsuojaan. Juuri nyt on vielä auki, viekö EU-komissio joitakin maita Luxemburgiin eurooppalaiseen oikeuteen laiminlyönneistä syrjintäsuojassa. Joka tapauksessa komissio tekee kesäkuussa ehdotuksia syrjinnän vastaiseen taisteluun.
Eurooppalaisessa oikeusistuimessa on jo nyt vireillä monia yksityishenkilöiden nostamia kanteita. Ja pikku hiljaa päätöksiä on tullut.
Europarlamentin keskustelu asiasta tulee videona varmaan jo ensi viikolla kaikkien katsottavaksi netin kautta europarlamentin arkistoon.