Robinson ja Lambeth-konferenssi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 5

Aamun teemana anglikaanisen kirkon kiemuroita. Keskiviikkona alkoi anglikaanien konferenssi kriisin merkeissä. Tämä ns. Lambeth-konferenssi pidetään nyt 13. kertaa. Ensimmäinen oli vuonna 1867 Canterburyn arkkipiispan Lontoon residenssissä, Lambeth-palatsissa. Nykyään kokoustetaan Canterburyn yliopistolla.

Kokouksessa on edustajina 800 piispaa 38 maan itsenäisestä kirkosta. Kolmen viikon ajan tutkitaan raamattua ja rukoillaan. Keskustelut, väittelyt, äänestykset ja päätöslauselmat tehdään oheistapahtumissa.

Konferenssissa on jännittynyt tunnelma. Yksi on poissa: homopiispa Gene Robinson New Hampshiresta. Robinson tuli kuitenkin Lontooseen, ettei kokouksessa puhuttaisi ihan mitä vain. Robinson on ollut aktiivinen. Lehdistö on haastatellut ja maanantaina muutama mielenosoittaja keskeytti hänen saarnansa. Tv oli paikalla. Robinson on saanut valtavsti julkisuutta. Robinsonia ei nimetty piispan tehtävään, vaan hänen oma seurakuntansa on valinnut hänet. Virkaanvihkiäisissä vuonna 2003 hänellä oli yllään luotiliivit. Kirkon ulkopuolella oli vastamielenosoittajat julisteineen: "Jumala vihaa hinttejä".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Robinson ei ole ainoa homopiispa anglikaanisessa kirkossa. On ainakin neljä muuta, mutta Robinson on ainoa avoimesti homo. ja hän on ainoa, jota Canterburyn arkkipiispa Rowan Williams ei kutsunut Lambeth-konferenssiin. Joskus aikaisemmin Rowan sanoi, että hyvä homoparisuhde on parempi kuin huonot heterosuhteet, mutta viime aikoina hän on asiasta vaiennut. Kun Rowan Williams valittiin kuusi vuotta sitten Canterburyn arkkipiispaksi, odotettiin uusia tuulia kirkkoon vuosien alamäen jälkeen.

Anglikaaninen kirkko saattaa hajota kahtia. Jerusalemissa oli viime kuussa anglikaanien tulevaisuuskonferenssi, ja siellä erosi "äitikirkosta" 1200 osanottajaa, heistä 300 piispaa, useimmat Afrikasta. Nämä eronneet eivät tulleet Lambeth-konferenssiin. Kaksi asiaa hiertää: homopiispa Robinson ja naisten valitseminen piispanvirkoihin.
(Lähde: taz)

5 kommenttia

Anglikaanikirkossa pelataan myös julkisuuden kautta. Gene Robinson tiesi tasan tarkkaan, että hänellä on erinomainen tilaisuus kaapata julkisuus tulemalla kokouskaupunkiin ja esiintymällä medioissa. Hän saa todennäköisesti niin paljon julkisuutta kuin vain ikinä tahtoo. Vastustajat ja koko Lambeth-konferenssi ovat saaneet puolestaan ylen määrin kielteistä julkisuutta haparoivan linjansa ja riitelynsä takia.

Tavallisesta kirkon penkin kuluttajasta tilanne näyttää varmaan varsin hämmentävältä.
Voiko yksi piispa pelastaa anglikaanisen kirkon?


New Hampshiren kiistelty piispa Gene Robinson ei suostu eroamaan anglikaanisen kirkon yhtenäisyyden nimissä. Hän sanoo miettineensä asiaa, mutta hänestä Jumala ei ole sellaista pyytänyt. Vaikka häntä ei ole kymmeneen vuoteen kutsuttu piispojen tapaamisiin, hän oleskelee konferenssialueella ja osallistuu epävirallisiin tapahtumiin.

Tiistaina Sudanin arkkipiispa Daniel Deng Bul oli vaatinut hänen eroaan. "Jos hän on oikea kristitty, hän eroaa ja näin selvitään anglikaanisen kirkon jakaantumiselta", piispa oli sanonut. Sudanin arkkipiispa on saanut paljon tukea afrikkalaisilta piispoilta. Sudanin arkkipiispan mielestä pitäisi myös pyytää anteeksi, että Robinson ylipäätään nimettiin piispaksi vuonna 2003. Homopiispan valinta on heikentänyt anglikaanien asemaa suhteessa islamilaisiin. Jotkut islamilaiset näkevät siinä syyn tappaa kristittyjä. Sudanin kirkossa sen sijaan hyäksytään naiset pappisvirkoihin, ja hyväksyntä löydetään vanhasta alkukirkosta.

Myös Englannin arkkipiispa Rowen on Timesin mukaan asettunut näkyvästi vastustamaan homoseksuaalisuutta. Samaa sukupuolta olevien parien puolustajat sen sijaan levittävät lentolehtistä, jonka mukaan vuonna 1999 Rowen vielä oli liberaalilla kannalla homoseksuaalisuuteen nähden.
(domradio.de)