Peking: suhtautuminen homoihin vaihtelee

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 1

Pekingissä kaupungin ainoa gayklubi käytännössä suljettiin. Viranomaiset kielsivät tanssimisen olympialaisten lähestyessä. Toisaalla kirjoitetaan, kuinka homot ovat tulleet Pekingissä kaapista ulos.

Linjan toista päätä edustaa valtiontelevisio, joka esittelee toimittajansa nakuna tekemiä punnerruksia julkisilla paikoilla.

Varoitus: seuraava linkki sisältää kuvia alastomasta urospuolisesta kiinalaisesta.
http://www.zonaeuropa.com/200807a.brief.htm#005

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia

Homoseksuaalisuus Kiinassa


Onko homoseksuaalisuus yhä tabu vai lisääntyykö Kiinassa suvaitsevaisuus? Tämä on kysymys, johon on vaikea vastata.

Heinäkuun puolivälissä ilmestyi kiinalaiselle internet-keskustelusivustolle Tianyalle video, jonka on kuvannut metromatkustaja kännykkäkamerallaan. Tyttö istuu Shanghain metrossa. Sitten tulee toinen tyttö ja laskee päänsä toisen syliin. Sitten he suutelevat. Muutamassa päivässä video tuli supersuosituksi, kun tieto siitä levisi keskustelufoorumeiden kautta. Yleisesti videota pidettiin perverssinä ja ennenkuulumattomana. Lauantaina avattiin Shanghaissa pilvenpiirtäjien varjossa ja paraatikadulla "The Bund", suuri gayklubi "paremmalle väelle".

Millaista on suvaitsevaisuus Kiinassa? Shanghaissa, Pekingissä ja Shenzenissä on klubeja ja jopa urheiluseuroja homoille ja lesboille. Homot kuuluvat uuteen koulutettuun ja luovaan yhteiskuntaluokkaan. Toisaalta kolme vuotta sitten kiellettiin Brokeback Mountain –elokuva säädyttömänä. Vuoteen 2001 saakka homoutta pidettiin henkisenä sairautena.

Enää homoja ja lesboja ei jahdata kuten kulttuurivallankumouksen aikaan. Mutta lakipykälien mukaan he kuuluvat "harmaaseen alueeseen". Homous ei ole laitonta eikä laillista. Virallinen kanta on: Asiasta ei puhuta. Lehdissä kerrotaan seurapiiriosastossa länsimaailman pride-paraateista, mutta oman maan homoasioista ei hiiskuta.

Kiinan menneisyys on parempi kuin kristityn lännen. Homous ei ollut aikoinaan synti eikä rikos. Thaolaisuus tosin sanoo, että mies-mies ja nais-nais-suhteessa Jingin ja Jangin tasapaino on häiriintynyt. Mutta toisaalta miehessä on annos naiseutta ja toisinpäin. Miehen naisellisuutta ei siis katsottu pahalla. Monissa vanhoissa maalauksissa on miesten välisiä rakkaussuhteita ja monissa vanhoissa runoissa kuvataan alaikäisten tyttöjen piiloseksuaalisia suhteita. 1700-luvun kirjallisuusklassikossa "Punaisen huoneen uni" kuvataan hetero- ja homosuhteita. Jos mies tuotti maailmaan lapsia, hänen muuhun yksityiselämäänsä ei puututtu.

Seksuaalitutkimus kesäkuulta 2008. 91% kiinalaisista haluaa homoille tasa-arvon työelämässä. 80% sanoo, että homot ja heterot ovat yhtä hyviä ihmisinä, vain 30% kannattaa homoavioliittoja ja enemmistö vastustaa, että he toimisivat opettajina. Vain 7,5% tuntee henkilökohtaisesti homon tai lesbon. Tämä viimeinen asia kertoo siitä, että coming-out on Kiinassa vaikea asia. Ulostulon jälkeen menee helposti työpaikka. Poliisi valvoo homojen järjestöjä ja nettifoorumeita. Homoelämää on elettävä yksityisyydessä. Useimmat yli 30-vuotiaat homot ovat naimisissa ja heillä on lapsia.

Kestää varmaan pitkään, ennen kuin Taivaallisen rauhan aukiolla nähdään ensimmäinen pride-paraati.

http://jetzt.sueddeutsche.de/texte/anzeigen/446349