Rekisteröidyt parisuhteet pitkäkestoisempia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 3

Washingtonin yliopistossa on tehty tutkimus Vermontin osavaltiossa rekisteröityjen parisuhteiden kestosta. Virallistaminen on ollut mahdollista vuodesta 2000. Se ei ole lähellekään yhtä kattava, kuin pohjoismaissa.

Tutkimuksen tuloksena tehty johtopäätös on se, että samaa sukupuolta olevat parit, jotka eivät ole virallistaneet liittoaan päätyvät eroon todennäköisemmin kuin rekisteröidyssä parisuhteessa taikka heteroavioliitossa olevat parit.

Tutkimusta kommentoitiin toisesta yliopistosta: "Laillistettu parisuhdestatus voi tukea parisuhdetta - enemmän ymmärtämystä perheiltä, hyväksyntää ystävien ja työtovereiden taholta, liiton virallisen julkistamisen myönteinen vaikutus sitoutumiseen..."

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tutkimus esiteltiin Developmental Psychology -julkaisussa. Aiheesta tiedotti uutistoimisto UPI.

http://www.upi.com/Health_News/2008/09/01/Study_Gay_civil_unions_may_last_longer/UPI-86511220311858/

3 kommenttia

Tuntuu enemmän kuin loogiselta. Totta kai suhteensa rekisteröivät suhtautuvat liittoonsa vakavammin ja ovat varmempia sen kestävyydestä kuin ne, jotka jättävät suhteen virallistamatta. Tämä siis keskimäärin, poikkeuksia varmasti on suuntaan ja toiseen.
Heteroavioliitto taas monissa tapauksissa solmitaan ympäristön paineesta tai esimerkiksi lasten/suvun takia, kun taas homoliitto syntyy ympäristön paineista huolimatta ja selkeämmin omasta halusta ja vakaasta päätöksestä.
Pieni tarkennus vielä aloitusviestiin: Lause "...johtopäätös on se, että samaa sukupuolta olevat parit, jotka eivät ole virallistaneet liittoaan päätyvät eroon todennäköisemmin kuin rekisteröidyssä parisuhteessa taikka heteroavioliitossa olevat parit" pitänee (alkuperäisen uutisen perusteella) kuulua jotensakin näin: "samaa sukupuolta olevat parit, jotka eivät ole virallistaneet liittoaan, ja heteroavioparit päätyvät eroon todennäköisemmin kuin rekisteröidyssä parisuhteessa olevat parit."