Saksa: Neljän tähden kenraali Kiessling on kuollut

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

Neljän tähden kenraali Günther Kiessling on kuollut 84-vuotiaana. Tammikuussa 2009 kerrottiin ranneliikkeessä tapaus Kiesslingistä näin:

Kävikö kenraali homobaarissa?

Deutschlandfunkin ohjelmassa muisteltiin kenraali Kiesslingin tapausta Länsi-Saksassa vuonna 1984. Nythän Saksa mielellään kylpee vapaamielisyyden loisteessa, kun kahdessa suuressa kaupungissa, Berliinissä ja Hampurissa, on homopormestarit. Vuonna 1984 neljän tähden kenraali ja NATO-joukkojen varaylipäällikkö Günter Kiessling alennettiin, koska hänen väitettiiin käyneen kölniläisissä gay-baareissa. Huhut Kiesslingistä joutuivat puolustusministeri Manfred Wörnerin työpöydälle. Armeijan tiedustelu MAD oli kerännyt todisteita. Kiessling oli nähty Tom-tom-baarissa.

Ministeri oli niin varma, että hän 15. syyskuuta 1983 päätti, että Kiessling on turvallisuusriski ja hänet on vapautetava tehtävästään. Kiessling torjui kaikki Wörnerin homoväitteet ja väitteet, että hän olisi turvallisuusriski. Kiessling julistettiin sairaslomalaiseksi lokakuun 3. päivästä 1983 lähtien. Vuoden lopussa 1983 hänet siirrettiin varhaiseläkkeelle. Näin luultiin skandaalin olevan ohi. Mutta toisin kävi.

Marraskuussa 1983 puolustusministeriön valtiosihteeri Joachim Hiehle palasi pitkältä sairauslomalta ja kuuli Kiessling-tapauksesta. Hän oli pöyristynyt. Hän oli saanut tiukan preussilaisen kasvatuksen. Kiesslingin tutkimuksia ei missään tapauksessa saa lopettaa ja lakaista juttua maton alle. Käytiin kiivaita neuvotteluja turvallisuuspalvelun ja henkilöstöpäällikön kesken. Tuli taas uusi huhu. NATOn ylipäällikkö ei kuulemma halua olla tekemisissä varaylipäällikkö Kiesslingin kanssa tämän otaksutun homoseksuaalisuuden takia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Düsseldorfilainen armeijan tiedustelun päällikkö Jürgen Idel otti asian selvittelyn hoitoonsa ja kävi tutustumassa Kölnin baaritarjontaan. Kiesslingin kuva kädessään hän kiersi baarista toiseen. Tom-tomissa tärppäsi. Baarin isäntä tunnisti Kiesslingin. Todistusaineisto oli saatu. Tulokset ojennettiin puolustusministerille.

Tutkimuksen kohde, kenraali Kiessling ei tiennyt mitään, että tutkimukset jatkuvat. Vihdoin joulukuun alussa 1983 hän sai käteensä kaksisivuisen paperin, jossa oli Kölnin homopiirien antamia tietoja. Toisessa asiakirjapinossa oli kirje, ja siinä merivoimien lääkäri Albert Richartz kuvailee, miten Kiessling oli avannut vastaanotolla manttelinsa ja antanut leikkiä genitaaleillaan. Joulukuun 8. päivänä 1983 puolustusminsiteri Wörner määräsi Kiesslingin eläkkeelle vuoden lopusta alkaen. Kiessling itse sai tiedon siitä 13. joulukuuta. Syitä ei kerrottu. Tapana oli että eläkkeelle lähtevälle järjestetään iltasoitto, eräänlaiset viralliset jäähyväiset. Kiessling ei niitä saanut. Vain lasi shampanjaa toimistossa. Samassa tilaisuudessa preussilais-tyyppi Hiehle jätti eroavalle kenraalille kirjeen. Siinä vaaditaan rangaistusta Kiesslingille kurinpitorikkomusten takia.

Tieto vuoti julkisuuteen


Jostain syystä tapahtumat eivät olleet päässeet julkisuuteen. Vasta tammikuusssa 1984 journalistit saivat vihjeitä. Süddeutsche Zeitung kirjoitti asiasta 5. tammikuuta 1984. Otsikkona oli "puolustusministeri erottaa neljän-tähden kenraalin". Iltapäivälehti Bild arvuutteli: Homous syöksi Kiesslingin virastaan.

Myös Spiegel-lehti tarttui asiaan, mutta paljon syvemmin. Puolustusministeri joutui tukalaan tilanteeseen. Miksi kenraali erotettiin? Koko tilanne luisui käsistä. Aluksi puolustusministeri puhui vain turvallisuustekijöistä. Homolehti Du-Und-Ich sekaantui myös asiaan. Lehden päätoimittaja Alexander Ziegler esitteli puolustusministerille tammikuussa 1984 tietoja düsseldorfilaiselta rattopojalta Achim Mülleriltä. Tämä kertoi kontakteistaan Kiesslingiin.

Myös DDR:n Stasi oli mukana juonittelemassa. Stasi oli saanut Länsi-Saksan armeijan tiedusteluun oman miehensä, ja sitä nyt käytettiin hyväksi.

Kun lehdistö pääsi kunnolla mukaan, puolustusministeri joutui tukallaan tilanteeseen. Häntä avoimesti pilkattiin lehdistössä ja tvssä ja radiossa. Puolustusministeri pyysi eroa virastaan. Liittokansleri Kohl ei myöntänyt eroa. Nyt vaadittiin, että syytetty Kiessling on rehabilitoitava. Puolustusministeri kirjoitti omakätisesti helmikuun 1984 alussa kirjeen, jossa hän perui pakkoeläköitymisen.

Parlamenttikin heräsi. Tammikuun 20. päivänä 1984 perustettiin Tutkimuskomissio Kiessling. Se selvitteli puolen vuoden ajan erityisesti armeijan tiedustelupalvelun roolia. Loppulausunnossa todetaan, että tiedustelupalvelu on syyllistynyt moniin virheisiin. Preussilaistyyppi Hiehle joutui varhaiseläkkeelle ja tiedusteluosaston päällikkö erotettiin. Puolustusministeri sai säilyttää paikkansa. Hänestä tuli NATOn pääsihteeri vuonna 1988 ja hän kuoli 1994 58-vuotiaana.

Entä homoksi syytetty Kiessling? Liittokansleri Kohl piti lehdistötilaisuuden helmikuun 1. päivänä 1984 ja sanoi, että Kiessling on kokenut kovia aikoja, mutta myös puolustusministerillä on ollut vaikeaa, ja hän joutuu vielä pitkään pohtimaan tätä elämänsä vaihetta (naurua salissa).

Kiessling jäi maaliskuussa uudestaan eläkkeelle ja nyt hän sai arvoisensa iltasoiton.

Tapahtumasarjaa seurattiin kaikkialla Euroopassa. Myös YLEn tv:n uutisissa esiteltiin Kölnin homobaareja.


Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!