Suuri marssi Washingtoniin lokakuun 11. päivänä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 1

12.10.2009 Jälkitunnelmia

Poliisi arvioi, että eiliseen tasa-arvomarssiin otti osaa 150 000 - 250 000 ihmistä. Mukana puheita pitämässä oli politikkoja ja gayaktivisteja, mutta oli myös joitakin julkkiksia kuten Cynthia Nixon ja Lady Gaga.

Marssi synnytti aika paljon keskustelua HLBTI-liikkeen sisällä. Kaksi ääripäätä kohtaa. Toiset haluavat toimia paikallisesti osavaltio osavaltiolta, toiset haluavat vaikuttaa suoraan Obamaan ja kongressiin, siis liittovaltiotasolla.

Siitä ollaan yksimielisiä, että nyt on syntynyt uusi ja radikaali aktivistisukupolvi ruohonjuuritasolle. Kalifornian Prop 8 on vaikuttanut tähän kehitykseen voimakkaasti. Amerikassa on ollut vahva keskitetty HLBTI-edunvalvontaorganisaatio. Yksi osa sitä on HRC, Human Rights Campaign, jonka päivällisillä Obama kävi pitämässä puhetta. HRC:llä on pääkonttori Washingtonissa. Tyytymättömyys ilmeni niin, että viikonloppuna toimiston sisäänkäynti spreiattiin vaaleanpunaisilla kolmioilla. Queer-ryhmä muistutti, että ei pidä unohtaa Stonewall-kansannousun radikaalia aktivismia.

Uusi sukupolvi tulee

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Timesin tämänpäiväisessä artikkelissa kuvataan kiinnostavasti, missä ollaan. Artikkelin tekijä huomaa, että lähes kaikki, jotka touhusivat eilisellä marssilla kulisseissa ja niiden takana, olivat alle kolmekymppisiä. Miksi Facebookissa ja kännyköiden äärellä viihtyvä sukupolvi lähtee mukaan tällaiseen vanhanaikaiseen yritykseen: suurmielenosoitukseen.

Wayne Ting (synt. 1.12.1983) kertoo. Hän oli syvästi shokissa, kun keväällä Kaliforniassa homoilta ja lesboilta otettiin pois avioliitto-oikeus. Aina ennen on menty kehityksessä rivakasti eteenpäin. Nyt tuli takapakkia ja pahasti. Sillä on ollut valtava vaikutus nuoreen sukupolveen. Se johti myös tähän tasa-arvomarssiin.

Tasa-arvomarssin taustalla oli Cleve Jones (55v). Se mies oli Harvey Milkin joukoissa ja vuonna 1984 rakentamassa suurta tilkkutäkkiä aids-potilaiden muistoksi. Viime vuonna hän joutui jälleen huomion kohteeksi, kun valmistui Harvey Milkiä kuvaava elokuva.

Toinen tasa-arvomarssin taustatuki oli David Mixner. Hän oli Kalifornian kansanäänestyksen aattona varma homojen voitosta, ja lähti Nevadaan tukemaan Obaman vaalikampanjaa. Kansanäänestyksen tappio tuli suurena järkytyksenä. Homoparit menettivät avioliitto-oikeutensa.

Keski-ikäiset hlbti-aktivistit (30-50-vuotiaat), jotka jo Bushin aikana puolustivat gay-asioita, olivat aika kyynisiä eilisen marssin suhteen. Kaikki nuo nuoret Nintendon pelaajat olisi pitänyt lähettää Mainin tai Washingtonin osavaltioihin, joissa valmistaudutaan kansanäänestyksiin homojen oikeuksista.

Cleve Jones oli aikoinaan niissä joukoissa, jotka Harvey Milkin aikoina rakensivat ihmismainostauluja teiden varsiin. Nuoret ihmiset käsi kädessä mainostivat Harveyta, omaa ehdokastaan. Nyt nuori sukupolvi levittäytyi Facebookiin ja verkostoitui, ja tasa-arvomarssi saatiin kasaan ennätysajassa, ilman suuria mainoskuluja. Nuoret tulivat ja halusivat nähdä muita facebook-verkostojen jäseniä kasvoista kasvoihin - ja samalla myös Lady Gagan.

Jääkö tästä marssista jälkiä tulevaisuuteen? Edellinen marssi kärsi valtavan taloudellisen katastrofin, kun kassa varastettiin ja sitä maksettiin vuosikausia. Nyt kustannukset olivat vain neljäsosa. Hair-musikaaalin eilinen esitys peruttiin, kun henkilökunta halusi marssille. Siellä laulettiin Hairin säveliä tuhatpäisinä joukkoina. "Let the sunshine in".

Wayne Ting kertoo: Hän oli silloin kymmenvuotias, vuonna 1993, kun HLBTI-marssilla Washingtonissa David Mixner pidätettiiin Valkoisen talon edessä. Hän oli kritisoinut Clintonin Don't ask, don't tell -poliitikkaa. 10-vuotiaat eivät sitä aikoinaan ymmärtäneet. Nyt on suuri työ edessä. Ne, jotka nyt ovat 10-vuotiaita, pitää saada mukaan vuosien päästä ymmärtämään ja jatkamaan tätä tasa-arvotyötä.

(vapaasti referoituna)

11.10.2009 Marssi Washingtoniin suorana tv-lähetyksenä netissä

Klo 21 Suomen aikaa alkaa lähetys Washingtonista. Linkki on tässä
C-Span http://www.c-span.org/

Tai suora linkki
http://www.c-span.org/Watch/C-SPAN_wm.aspx

Koko viikonvaihde on ollut täynnä erilaista ohjelmaa. Siitä saa hyvän kuvan tasa-arvomarssin nettisivulta
http://equalityacrossamerica.org/blog/?page_id=19

(Ranneliikkeen nimim. frankieboy on etsiskellyt näitä linkkejä. Kiitos niistä!)


11.10.2009 Obama lupaa poistaa esteet homojen armeijauralta

Presidentti Obama puhui eilen illalla ihmisoikeuspäivällisillä, ja vakuutti, että USA:n armeijassa lopetetaan seksuaalivähemmistöjen syrjintä. Human Rights Campaign -järjestön päivällisillä Obama kertoi, että muutos vie aikaa, ja kaikkien pitää olla kärsivällisiä. Don't ask don't tell on ollut voimassa 16 vuotta. Paikalla oli n. 3000 juhlavierasta. Human Rights Campaign on homojen ja lesbojen kansalaisoikeusjärjestö.

Obaman puhe on katsottavissa netissä

http://www.c-span.org/Watch/Media/2009/10/10/HP/R/24123/Pres+Obama+addresses+gay+rights+group+on+ending+discrimination.aspx

Helsingin Sanomat kirjoittaa asiasta jälleen näyttävästi. Lukijakeskustelu on ollut yllättävän mietoa.

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Obama+lupaa+poistaa+esteet+homojen+armeijauralta/1135249955610


5.10.2009 Obama puhuu Suuren Marssin aattona?

Epäviralliset tahot Valkoisen talon liepeillä ovat kertoneet, että Obama osallistuu lauantaina rahankeräysgaalan päivällisille ja pitää siellä puheen. Aikaisemmin Bill Clinton on osallistunut samanlaisille päivällisille 1997.

Sunnuntaina on Marssi Washingtoniin.

1979

Ensimmäinen homojen ja lesbojen marssi Washingtoniin järjestettiin 14. lokakuuta 1979. Mukaan lähti noin 100 000 HLBTI-ihmistä. Marssilla haluttiin nostaa esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet. Harvey Milk oli murhattu vuotta aikaisememin.

1987

Toinen suuri marssi Washingtoniin HLBTI-oikeuksien puolesta oli tasan 22 vuotta sitten, 11. lokakuuta 1987. Mukaan lähti puoli miljoonaa ihmistä. Se oli mustien kansalaisoikeusmarssin jälkeen historian toiseksi suurin Washingtonissa nähty väenkokous. Reagan oli presidenttinä ja marssilla haluttiin vaikuttaa USAn AIDS-politiikkaan. National Coming Out Day sai alkunsa tästä marssista. CNN lähetti suoraa lähetystä Washingtonista ja ensi kertaa myös YLEn pääuutiset näytti CNN:n suoraa lähetystä seksuaalivähemmistöjen marssista.


1993

Kolmas homojen ja lesbojen marssi Washingtoniin oli huhtikuun 25. päivänä 1993. Järjestäjät kertoivat, että osanottajia oli miljoona.


2000

Millenium-marssi 30. huhtikuuta 2000 oli paljon kiistellympi ("Millenium march on Washington"). . Siihen liittyi RFK:n stadionilla pidetty rock-konsertti. Tapahtumaa kritisoitiin sen takia, ettei nähty selkeästi poliitista tavoitetta. Kuitenkin satoja tuhansia ihmisiä oli liikkeellä. Marssin talous hoidettiin huonosti ja velkaa jäi 300 000 dollaria.

2003

Viimeisin poliittinen marssi Washingtoniin järjestettiin 25. huhtikuuta 2003. Silloinkin oli mukana satoja tuhansia ihmisiä. Oli kulunut 40 vuotta Martin Luther Kingin "I have a dream" -puheesta mustien marssilla. Marssin järjestäjiä syytettiin siitä, että he unohtivat kaksi tärkeää kysymystä: transihmiset ja gay-avioliitot.

11. lokakuuta, 2009

Nyt lokakuun 11. päivänä järjestetään kansallinen tasa-arvomarssi, ja monet tapahtumat ovat olleet innoittajina. Harvey Milkin elämäntyö on saanut tunnustusta. Kalifornian perustuslakia muutettiin kansanäänestyksellä. Salt Lake Cityssä ja muuallakin on ollut kahinoita mormonikirkon kanssa. Presidentti Obama vitkuttelee armeijan homokysymyksissä. Tulenarkoja puheenaiheita siis riittää.

Washingtonin marssista kertoi ensi kertaa gayaktivisti Cleve Jones Salt Lake Cityn Pridellä kesäkuun 7. päivänä. Nyt on näytön paikka. Gay-yhteisössä sukupolvi on jo vaihtunut. Nuoria on syytetty siitä, että koko gay-yhteisö on sirpaloitunut kaupallisissa paineissa, eikä enää koeta yhteisyyden tunnetta. Lokakuun marssi tulee olemaan eräänlainen ilmapuntari siitä, missä mennään, Amerikassa.


3.9.2009 Cleve Jones

Se, joka on nähnyt Milk-filmin, tietää, kuka oli Cleve Jones. Hän oli nuori aktivisti ja Harvey Milkin ystävä. 1980-luvulla Cleve Jones käynnisti Names-projektin eli suuren kankaan, jossa jokainen tilkku muistuttaa yhdestä aidsiin kuolleesta. Sen projektin jälkeen Cleve Jones väistyi taka-alalle harjoittaman omaa ammattiaan, ja muut HLBTI-aktivistit nousivat otsikoihin.

Nyt Cleve Jonesin nimi on taas putkahtanut näkyviin. Hän on ollut käynnistämässä kansallista tasa-arvomarssia Washingtoniin. Se tulisi olemaan suurin HLBTI-kansalaisoikeusmielenosoitus pitkiin aikoihin.

Bill Browning (Bilerico Project) on haastatellut Cleve Jonesia, ja keskustelu on levinnyt mm. Facebookiin. Onko järkeä järjestää kallis marssi Washingtoniin, kun samaan aikaan monet muut tärkeät projektit kärsivät rahanpuutteesta.

Cleve Jonesin haastattelu on netissä

http://www.youtube.com/watch?v=CZaEUh4p5d8

http://www.youtube.com/watch?v=rrQIZyOrORg

Kuva Clintoneista Names-projektin ääressä
http://www.bilerico.com/2009/09/CPCleveBillHillary-thumb-300x425-7493.jpg

1 kommenttia

Olin mukana tuolla miljoonan homon marssilla Washingtonissa vuonna 1993. Se oli mittasuhteiltaan lähes käsittämätön. Olen miettinyt sitä, mitä tuolla ja muilla mielenilmauksilla sen jälkeen on saatu siellä aikaan. Enempiä analysoimatta tuntuu siltä, että Euroopassa on kuitenkin keskimäärin edistytty sateenkaariasioissa ripeämmin kuin USA:ssa. Joskus tuntuu myös siltä, että vastakkainasettelu Rapakon takana on mittavampaa kuin tällä puolella.