Itävallan tasa-arvoviranomaiset ovat julkaisseet laajan 90-sivuisen oppaan syrjinnästä ja syrjintäsuojasta nimellä: "Vielfalt.Respekt.Recht". Kirjasessa on esitelty, miten syrjintätilanteissa tulisi toimia. Siinä on myös vinkkejä mm. kielenkäytöstä ja siitä, miten toimia, kun solvataan tai loukataan. Perusajatus on, että sanat ovat tekoja. Haukkumasanat ovat osa aggressiiivista käyttäytymistä. Erityisen problemaattista on, jos haukkuminen liittyy siihen, että ihminen kuuluu johonkin yhteiskunnallisesti syrjittyyn ryhmään.
Jo heti kirjan alkusivuilla pohditaan sanoja, joita käytetään erilaisista ihmisryhmistä. Tyypillisiä ovat "neekeri" ja "mustalainen". Molemmat ovat negatiivisesti latautuneita. Toisinaan syrjitty ryhmä alkaa itse käyttää itsestään haukkumanimityksiä. Homot ovat "vallanneet" 'homo'-sanan. Siinä on aika hyvin onnistuttu. *Homo* ei ole enää yhtä negatiivinen sana kuin parikymmentä vuotta sitten.
Kirjassa on pohdinta-aiheita kaikille ja ohjeita sekä työntekijöille että työnantajille, jotka tavalla tai toisella joutuvat syrjintätilanteisiin. Kirjassa on myös käytännön elämän esimerkkejä. Yksi esimerkki homofobisesta nimittelystä ja sryjinnästä:
Kuorma-auton kuski käy määräpäivänä tietyssä firmassa purkamassa ja lastaamassa. Kaksi firman työntekijää on ottanut autokuskin hampaisiinsa ja he nimittelevät tätä sopimattomasti ja pilkkaavat hänen seksuaalista suuntautumistaan. He myös utelevat, onko autokuskin tuttavat myös homoja. Muutkin firmassa alkavat välttää tätä autokuskia ja tämä alkaa syrjäytyä pahasti. Asia käsitellään Salzburgin maaoikeudessa ja syrjintään syyllistyneet tuomitaan sakkoihin ja maksamaan autokuskin oikeudenkäyntikulut.
Oppaaseen voi tutustua verkossa ja sen voi ladata osoitteesta