Homo brittisotilas armeijan lehden etusivulla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 2

James Wharton on avoimesti homo. Hän on Soldier Magazinen kuukauden mies. Lehti on brittiarmeijan virallinen julkaisu. James poseeraa univormussa, jossa on Irak-tunnuksia.Yhdeksän vuoden aikana moni asia brittiarmeijassa on mennyt parempaan suuntaan homon näkökulmasta. Armeija on mukana myös pride-paraateissa. Pari kuukautta sitten armeijan päällikkö kirjoitti, miten hän osallistui homo-, lesbo-, bi-, transseminaariin ja piti siellä puheen. Hän sanoi: "Toisten kunnioittaminen ei ole vapaaehtoista tai vaihtoehtoista".

Homojen hyväksyminen armeijaan on ollut pitkä prosessi, myös Englannissa. Vuonna 1999 298 sotilasta erotettiin homoseksuaalisuuden vuoksi. Kamppailu suvaitsevaisuuden puolesta on ollut kovaa. Käänne saatiin, kun neljä erotettua kävi vuosien oikeustaistelun ja voitti. Viimeksi asia oli eurooppalaisessa ihmisoikeustuomioistuimessa. Sieltäkin tuli päätös homojen oikeuksien puolesta. Mandy McBain kuuluu Royal Navyyn ja hän on avoimesti lesbo. Hän sanoo, että nyt ei ole enää huolta omasta urasta, tuloista ja eläkkeestä. Armeija sopeutui uusiin päätöksiin ja käytäntöihin nopeasti. Selonteko parin vuoden takaa kertoo, että useimmat upseerit ja nuoret sotilaat ovat hyväksyneet homotoverit ilman suuria onglemia. Vain vanhassa kaartissa on esiintynyt vastustusta.

Yksittäisiä ongelmatapauksia on ollut. Viime vuonna puolustusministeriö joutui maksamaan vahingonkorvausta 32-vuotiaalle Kerry Fletcherille syrjinnän vuoksi. Ei tiedetä, paljonko armeijassa on homoja ja lesboja. Arvio on: 14 000. Yhden kyselyn mukaan vain kaksi kolmasosaa puhuu asiasta avoimesti.

Vuonna 1967 kenttämarsalkka Bernard Montgomery lausui, että "homoilla ei koskaan tule olemaan paikkaa brittiarmeijassa. Ehkä ranskalaiset voisivat sietää homojakin. Mutta me olemme onneksi brittejä". Kannattaa kurkata, mitä elämäkertakirjoittajat paljastavat tästä kenttämarsalkasta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ks. kuva
Soldier Magazine

2 kommenttia

Muistaakseni samassa keskustelussa parlamentin ylähuoneessa, missä käsiteltiin homoseksuaalisuuden laillistamista, piti vasta arvonimensä perinyt Queensberryn markiisi puheen, jossa pyysi anteeksi sitä, että hänen isoisänsä [?] oli aikanaan ollut syyttämässä Oscar Wildeä.