Itävaltalainen lehti Die Presse otsikoi: "Brüno, varsinainen kiusankappale". Sacha Baron Cohen esittää elokuvassaan räiskyvää homoa itävaltalaismuotitoimittajaa, joka on lisäksi mielipiteiltään fasisti.
Mielestäni ei voisi tyyppi pahemmin iskeä itävaltalaiseen sieluun. Homoille ei siellä anneta oikeuksia kuin raivokkaiden taisteluiden jälkeen. Äärioikeistolainen puoluejohtaja Jörg Haider tappoi itsensä ajettuaan kännissä autonsa pöpelikköön. Paljastui, että vaimon lisäksi hänellä oli miesrakastaja. Josef Fritzl tuomittiin elinkautiseen vankeuteen perheenjäsentensä pitämisestä vangittuina ja heidän seksuaalisesta hyväksikäytöstään. Itävaltalaisilla on imagonsa kanssa juuri nyt erityisiä vaikeuksia ja tähän iskee Brüno.
Kun Borat-elokuvan jälkeen tuli tieto Cohenin uudesta ajatuksesta, Itävallassa hermostuttiin. Mietittiin korvaako natsi kauniin mielikuvan kansallispukuisesta itävaltalaistytöstä (Dirndl).
Vaikka Itävallan diplomaatit usein vitsailevatkin: "Mikä on Itävallan suurin diplomaattinen saavutus? Saada maailma uskomaan, että Beethoven oli itävaltalainen ja Hitler saksalainen", ei voida kieltää, että maasta on mielikuva oikeistolaisten pesäpaikkana.
Ei pidetä lainkaan yllättävänä sitä, että siellä paikallismedia pelkää Itävaltaa ajateltavan uutena Kazakstanina Herr Brünon ansiosta.
Itävallan homojärjestön HOSIn puheenjohtaja Christian Högl ei ole kovin huolissaan Brünon kliseisestä homoroolista, vaikka ei pidä Cohenista. Sitävastoin hän on huolissaan poliittisesta puolesta. "Ehkä Cohenilla on jokin pointti tässä: Miksi hän valitsi itävaltalaisen natsiroolin? Sitä olisi syytä miettiä."
Amerikassa ja Englannissa on todettu filmin sisältävän kaikki mahdolliset homokliseet ja ennakkoluulot. Elokuvan tekijöiltä on toivottu mukaan jokin myönteinen seikka homojen suhteen, tuloksetta.
Yksi englantilaislehti irvistelee, että se mitä elokuvasta ennakkoon tiedetään, se nostaa meissä jokaisessa esille oman sisäisen hintukkamme - varokaapa!
Lähde: mm. verkkolehti Sunday Herald
22.6.2009
Liitin mukaan linkin 56 kuvan sarjaan, joka ilmeisesti on käytetty Brünon markkinoinnissa. Showssa Espanjassa hän on pukeutunut häräksi, jolla kaikki yksityiskohdat ovat paikallaan, riipuksetkin.
23.6.2009
Brüno tulee Amerikan ensi-iltaan 10. heinäkuuta. Keskustelu on alkanut siitä, onko Brüno-hahmo hyväksi vai pahaksi homoille. THR.com -verkkolehti kehottaa katsomaan elokuvan ensin ja ottamaan kantaa vasta sen jälkeen.
Cohen pelaa ihmisten ennakkoluuloilla ja on nostellut niitä esille aikaisemmissa tuotannoissaan. Hän tekee sen kuitenkin tavalla, joka ei ehkä aukeakaan osalle katsojista. Tämä on nimenomaan homoyhteisön pelko. Nauretaanko katsomoissa väärissä kohdissa ja väärille asioille?