Kotimaan verkkolehti kertoo foorumista
Kotimaan verkkolehti kertoo, että Espoon hiippakunnan piispa Mikko Heikka esitti konferenssin alussa tervehdyksensä. Heikka kehotti avaamaan lukkiutuneita ajatuksia ja muuttaman viha rakkaudeksi ja pelko rohkeudeksi. Kaikki me olemme osa Jumalan luomistyötä ja kaikkia tarvitaan. Tarvitaan myös ilmapiiri, jossa jokaisella on ihmisoikeudet.
Avajaisissa oli myös isä Johannes Karhusaari Järvenpään ortodoksisesta kirkosta. Kotimaa-lehden mukaan ”hän toivoi, että seksuaalisiin vähemmistöihin kuuluvat ortodoksit löytäisivät hengellisen kotinsa omasta seurakunnastaan ja että he voisivat osallistua täysipainoisesti kirkon jumalanpalvelus- ja rukouselämään ja sakramentteihin.”
Eurooppa-foorumin osanottajat ovat tavanneet myös presidentti Tarja Halosen.
Interfax kertoo ortodoksisen kirkon osalllistumisesta gay-foorumiin
Venäläiset uutissivut kertovat, että Konstantinnopolin patriarkaatti ottaa osaa Suomessa järjestettävään gay-foorumiin. Gay.ru-sivusto lainaa Interfaxia. Uutisen mukaan päivät aloitetaan käynnillä ortodoksesessa palveluksessa ja sen jälkeen käydään saunassa. Uutisessa kerrotaan myös perjantain seminaarista, jossa luennoi Heikki Huttunen ortodoksisesta kirkosta, aiheenaan homoseksuaalisuus ortodoksisessa teologiassa. Huttunen kirjoitti tammikuussa Aamun Koitto –lehdessä näkemyksiään samaa sukupuolta olevien suhteista.
Uutisen mukaan ortodoksien edustajat osallistuvat myös työryhmiin, ja yhdessä työryhmässä keskustellaan aiheesta: Voiko mies-pappi tuntea rakkautta toista miestä kohtaan ja elää hänen kanssaan.
(Gay.ru)
Seminaarin luennot netissä
Seminaariluennot ovat englanninkielisiä.
YLEISTÄ FOORUMISTA
Eurooppalainen kristittyjen HLBT-ryhmien foorum, European Forum of LGBT Christian Groups, syntyi vuonna 1982 Pariisissa. Nykyään tähän eurooppalaiseen foorumiin kuuluu 32 ryhmää 16 maasta. Mukana on myös ryhmiä itäisestä Euroopasta. Vuosittain pidetään konferenssi ja tällä kertaa se on Suomessa Järvenpäässä. Edelliset konferenssit olivat Englannissa ja Ranskassa. Tämänkertaisen konferenssin järjestelyistä vastaavat Arcus ryhmä, Yhteysliike ja ortodoksinen sateenkaariyhteisö.
Konferenssissa osanottajia ympäri Eurooppaa
Tällä kertaa konferenssiin osallistuu n. 100 vierasta 18 maasta. Heitä on saapunut läntisestä Euroopasta, mutta on myös itäisen Euroopan ihmisiä, mm. Venäjältä, Latviasta ja Armeniasta. Mukana on myös katolisia ja vapaiden suuntien edustajia. Keskeistä on ekumenian ajatus. Suuntaus on se, että myös muslimimaihin yritetään yhteyksiä, ja se on lähivuosien haaste.
Kokouspaikalla eivät liehu sateenkaariliput, mutta kirkoissakaan niitä ei panna liehumaan. Meillä Suomessa asenteet ovat hiljalleen muuttumassa. Piispojen kaksiosainen seminaari kuluneen vuoden aikana aloitti avoimemman keskustelun ,koska kirkon johto oli mukana. Ylätasolla ollaan siis hyvin ajan tasalla. Alatasolla homovastustajat ovat erillään. Vastustajat luulevat tekevänsä hyvän työn kirkolle, kun vastustetaan homoja. Oppi pidetään "puhtaana". Tässä konferenssissa kuten muuallakin HLBT-ryhmien työssä pyritään pääsemään irti vastustajien markkinoimasta "synnillisyydestä". Avoimessa keskustelussa synnillisyys kyseenalaistetaan. Vastustajia on entistä vähemmän, mutta he ovat entistä kovaäänisempiä.
Foorum auttaa hiljaisella työllä
Foorumin työtapana on jakaa osanottajien välillä tietoa siitä, missä eri maissa mennään ja millaista keskustelua ja poliittista väittelyä on käyty. Mikä on lainsäädännön tilanne ja missä vaiheessa ollaan kirkoissa. Henkilökohtaiset kontaktit jatkuvat myös foorumin jälkeen sähköpostiverkostoina. Kaikessa korostetaan kuitenkin, että muutokset ovat pitkän prosessin tulosta.
Itä-Euroopan osanottajia on tuettu niin, että heidän matkakustannuksiin on osallistuttu.
Työpajat
Foorumin tärkein toimintamuoto ovat työpajat. Tänä vuonna järjestäjät ovat halunneet nostaa kaksi teemaa voimakkaammin esiin.
1. Ortodoksisuus ja HLBT-kysymykset. Ekumenia leviää siihenkin suuntaan. Suomi on siitä hyvä maa, että täällä eletään rinta rinnan.
2. Transasia. Se tuli erityisen voimakkaasti Suomessa esiin menneenä talvena.
Ulospäin näkyminen
Itse foorumi pidetään melko matalalla profiililla. Näin varmistetaan, että kaikki halukkaat voivat turvallisesti osallistua foorumiin. Monissa maissa HLBT-ihmisten on toimittava näkymättöminä voidakseen säilyttää työpaikkansa. Esim. Riian foorumi taannoin oli hyvin suljettu ja näkymätön.
Suomalaiset halusivat kuitenkin myös näkyvyyttä, ja sen vuoksi perjantaina järjestetään Helsingissä Porthaniassa avoin seminaari. Sinne ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita ja asiasta on laajasti tiedotettu.
Perjantain seminaari Porthaniassa
Konferenssin ohjelmassa oli tapahtuma Helsingin yliopiston tiloissa perjantaina. Siellä oli kiinnostavia aiheita ja iso luentosali oli täynnä, arviolta 200 ihmistä.
Kerstin Söderblom (Goethe University Frankfurt): The European Churches and their sexual minority
ThD, Bishop Wille Riekkinen: How to define theological stand on homosexuality
General secterary, Father Heikki Huttunen, Ecumenical Counsel of Finland, Orthodox church of Finland: Human sexuality in the Orthodox theology
ThD, Assistant professor Vesa Hirvonen: Does homosexuality challenge the doctrine of the church?