Homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettilääksi piispa Wille Riekkinen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • ranneliike ry
  • 2

Ranneliike ry järjesti yhdessä Seksuaalinen tasavertaisuus ry SETA:n ja Helsingin seudun Seta ry:n kanssa Helsingin Kirjasto 10:ssä homofobian vastaisen 1705-tilaisuuden sunnuntaina 17. toukokuuta. Tilaisuus alkoi puoliltapäivin ja jatkui aina viiteen asti. Tämän jälkeen Amnestyn järjestämässä mielenosoituksessa osoitettiin tukea Latvian Riiassa järjestetylle Baltian pride-tapahtumalle, kiinnitettiin huomiota ihmisoikeuksiin ja nostettiin esiin viharikokset.

1705-tilaisuuden ensimmäiset kolme tuntia oli varattu HeSetan järjestämälle "Jalat alle vai jauhot suuhun" -työpajalle. Aluksi erikoisvartija Maria Mikkonen jakoi turvallisuustietoutta uhkaavien tilanteiden varalle. Sen jälkeen Heli Perttulan vetämässä Jauhot suuhun -työpajassa keksittiin porukalla tyrmäysrepliikkejä, joilla pistetään homottelijoille ja transuttelijoille jauhot suuhun.

Kolmelta alkoi tapahtuman varsinainen puheosuus.

Aluksi kuultiin ranneliike ry:n ja Seta ry:n tervehdykset. Tämän jälkeen toimittaja Johanna Korhonen ja sisäministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljanen käyttivät puheenvuorot homofobiasta.

Homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettiläs nimitetiin neljättä kertaa. Tänä vuonna homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettiläs on piispa Wille Riekkinen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ranneliike ry nimittää homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettilää vuosittain homofobian vastaisessa 1705-tilaisuudessa. Tapahtuman järjesti tänä vuonna ranneliike ry yhdessä Seksuaalinen tasavertaisuus ry SETA:n ja Helsingin seudun Seta ry:n kanssa Helsingin Kirjasto 10:ssä.

Piispa Wille Riekkisen julkisesti avoin ja myönteinen asenne seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan osoittaa, että ihmisoikeudet ja yhdenvertaisuus ovat hänelle tärkeitä asioita. Vuosien varrella hän ei ole arkaillut ottaa esiin seksuaalivähemmistöihin liittyviä kysymyksiä. Hän on esimerkiksi puhunut julkisuudessa omasta homokammostaan ja sen käsittelemisestä sekä puolustanut ihmisten oikeutta olla oma itsensä.

Piispa Wille Riekkisen nimitys vuoden 2009 homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettilääksi mahdollistaa uudenlaisen alun suvaitsevaisuuden edistämiselle kirkon ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen välillä.

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa suvaitsevaisuuden ja yhdenvertaisuuden tietä on jo hyvän matkaa kuljettu oikeaan suuntaan, mutta pitkä matka on vielä edessä. Piispa Wille Riekkinen kuvaa nykytilannetta sanomalla, että "yhteiskunnan päätöksenteossa onkin jo osattu ja uskallettu osoittaa suuntaa tulevalle muun muassa parisuhdelain ja syrjintäkieltojen muodossa. Kirkossa kaikki tapahtuu näissä asioissa paljon hitaammin ja tunneperäisemmin. Pelko ja epävarmuus saavat siunaavat kädet niin helposti jäihin. Omien jäsenten oikeuksista käydään keskustelua, jossa harvoin kuullaan asianomaisia itseään. Jähmeydellä ja harkitsemattomalla kielenkäytöllä aiheutetaan paljon mielipahaa ja synnytetään epätoivoa".

Audio
kuuntele lähettiläs Wille Riekkisen tervehdys
Audio
Ranneliike ry:n puheenjohtajan tervehdys
Seta ry:n tervehdyksen toi puheenjohtaja Outi Hannula
Audio
Seta ry:n puheenjohtajan tervehdys
Johanna Korhonen puhui syrjinnästä.
Audio
Kuuntele Johanna Korhosen puheenvuoro
Sisäministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljanen puhui viharikoksista
Audio
Kuuntele kansliapäällikkö Ritva Viljasen puheenvuoro
Piispa Wille Riekkinen nimitettiin homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettilääksi. Piispa itse oli virkamatkalla ulkomailla, mutta hän lähetti tervehdyksensä puhelimitse. Kuvassa myös ranneliike ry:n puheenjohtaja.
Setan järjestämään paneeliin EU-vaaliehdokkaille osallistuivat eurovaaliehdokkaat Tom Biaudet (rkp), Anna Moring (vihreät), Sirpa Pietikäinen (kokoomus), Sirpa Puhakka (vasemmistoliitto), Pilvi Torsti (sdp) ja Juha-Pekka Väisänen (skp). Paneelin puheenjohtajana toimi Setan puheenjohtaja Outi Hannula.

www.1705.fi
piispa Wille Riekkisen haastattelu

2 kommenttia

Täytyy onnitella Ranneliikkeen väkeä jälleen ilmeisen onnistuneesta valinnasta.
  • 2 / 2
  • Reiska
  • 11.6.2009, 16.09
Ritva Viljasen viharikos puheesta olen osittain samoilla linjoilla osittain en. En esimerkiksi hyväksy sitä että käydään syyttä esimerkiksi avuttoman lapsen kimppuun oli hän sitten mitä kansallisuutta tai ihonväriä hyvänsä. En myöskään hyväksy sitä että esimerkiksi homoseksuaaleja hakataan vain siksi että he ovat homoja. Sen sijaan ei ole oikein että automaattisesti oletetaan rasistin olevan aina suomalainen ja uhrin maahanmuuttaja. Olen nähnyt erittäin pilkallista ja röyhkeää käytöstä ja rikoksia näiden maahanmuuttajien taholta ja on todella väärin että että valtaväestö joutuu omassa maassaan kumartelemaan ja pyytelemään anteeksi omaa kulttuuriaan ja käytöstään. Samoin homo ja lesbokysymyksissä olen sitä mieltä että jos ihminen ei niitä pysty ymmärtämään eikä hyväksymään hänet yritetään automaattisesti aivopestä ajattelemaan toisin. Minut leimataan heti homofoobikoksi tai vähintään epänormaaliksi koska en pidä homoutta enkä lesboutta luonnollisena enkä koskaan tule pitämään. On törkeää syrjintää tavallista heteromiestä kohtaan leimata hänet joksikin homofoobikoksi ja suvaitsemattomaksi! Ottakaapa tämäkin näkökanta huomioon! Mitä suvaitsevaisuutta se on että suvaitaan vaan omaa näkemystä ja pilkataan vapaasti vaikkapa nyt Johanna Korhosen tapaan ihmisiä örkeiksi jos eivät ole valmiita puolustamaan kaikkia sairaita perversioita? Tuskin julkaisette mutta tulihan sanottua miten asiat näen, kohta kai tässä maassa määrää joku Seta mitä saa sanoa ja mitä ei. Hyvästi sananvapaus