Espanja: Francon ajan homovangeille korvauksia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3

Espanjassa hyväksyttiin laki, jonka nojalla maksetaan korvausta Francon aikana vangituille homoille. Ensimmäinen korvausta saanut on Antonio Ruiz, jonka naapurin rouva antoi ilmi 17-vuotiaana vuonna 1976. Antonio tuomittiin yhteiskunnalle vaarallisena vankilaan Portugalin rajan läheisyyteen. Vankila oli erikoistunut homojen parantamiseen. Siellä annettiin terapiaa, jossa sähköshokeilla ja valokuvilla yritettiin muuttaa seksuaalista suuntautumista. Jos kiinnostui saman sukupuolen kuvasta, sai heti sähköiskun.

Tähän mennessä 185 henkilöä on hakenut vahingonkorvausta. Korvauslaki tuli voimaan 2007. Jos vankeus oli alle 6 kuukautta, korvaus on 4 000 euroa. Yli 3 vuoden tuomiosta saa 12 000 euroa ja summa lisääntyy tietyn laskukaavan mukaan.
(Hatter.hu)


Turistikohteiden ongelmat

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Francon Espanja oli ensimmäinen maa, johon tehtiin laajamuotoisesti seuramatkoja (keihäsmatkoja) Suomesta jo 1960-luvulta alkaen. Suosituimmat kohteet olivat Mallorca ja Torremolinos. 1970-luvun alkupuolella alkoi jo saada tietoa tapaamispaikoista 96-lehden kautta. Mallorcalla suosittu cruising-paikka oli katedraalin vieressä oleva puisto ja pienen uimarannan viereinen metsä. Oli oltava varovainen, koska sotilaat vartioivat puistoalueella.

Keskustelu matkustusboikotista nousi esiin, kun Kreikassa tapahtui sotilasvallankaappaus 1967. Matkustushaluisiin kansalaisiin matkustusboikottipuheet eivät tehonneet. Rhodos oli Kreikan suosituin kohde , ja kaikki homot yleensä tiesivät, että kauppahallin vieressä muurien reunoilla tapaa seksistä kiinnostuneita Aramiksia ja Jorgoksia. Iltalomaa viettävistä sotilaista puhuttiin paljon jopa Vanhan tiskillä. Kreikkaan demokratia palasi vuonna 1973, mutta Espanja oli diktatuurivaltio 1970-luvun lopulle, Francon kuolemaan saakka.

Francon aikana Mallorcalla, Ibizalla ja Barcelonan alueella kansan oman keilen käyttö oli kiellettyä. Vain tarrat kertoivat ahdingosta.

3 kommenttia

Tuossa ylläolevassa jutussa tämä asia on sanottu huonosti tai oikeastaan väärin. Kun Franco kuoli, poliittinen tilanne oli monta vuotta epäselvä. Vallanperijä, nykyinen kuningas, pikku hiljaa antoi ymmärtää, että nyt valiitaan uusi suunta ja lähdetään kohti demokratiaa. Homoseksualaisuuden kieltävä laki peruttiin vasta vuonna 1979.