Ruotsiin saatiin laki rekisteröidyistä parisuhteista vuonna 1995. Kaksi samaa sukupuolta olevaa henkilöä sai tällä tavalla lähes samat oikeudet, jotka aikaisemmin kuuluivat vain avioliitossa oleville heteropareille. Tänään laki poistuu historiaan, ja tilalle saadaan sukupuolineutraali avioliittolaki. Enää ei avioliittoa suunnitellessa kysytä pariskunnan sukupuolia.
Avioliittoa solmiessa tarkistetaan entiseen tapaan esteellisyys eli oikeus avioliittoon. Samaan aikaan ei voi olla naimissa toisen kanssa eikä pari voi olla läheisessä sukulaisuussuhteessa. Ulkomaalaispariskunta ei voi solmia avioliittoa Ruotsissa, jos kumpikaan ei ole Ruotsin kansalainen tai ei ole kotipaikka Ruotsissa tai kotimaassa ole vastaavaa lainsäädäntöä.
Avioliiton solmimistoimituksen suorittaa lääninhallituksen hyväksymä henkilö tai uskonnollisen yhteisön asettama henkilö. Kunnasta löytyy luettelo henkilöistä, joilla on oikeus solmia avioliittoja. Molempien avioliittoon aikovien on oltava henkilökohtaisesti paikalla. Valtakirja ei kelpaa. Molempien on lisäksi myönnettävä halunsa avioliittoon.
Avioeroa on haettava käräjäoikeudesta.
Ne, jotka ennestään ovat rekisteröidyssä parisuhteessa, voivat muuttaa suhteensa avioliitoksi. Hakemus lähetetään veroviranomaiselle tai mennään normaaliin vihkiseremoniaan. Verotoimistoon voi asiasta lähettää tavallisen kirjeen. Ainakaan vielä ei ole mitään erityistä lomaketta. Jos pari menee vihkiseremoniaan, etukäteen ei tehdä esteettömyystarkistuksia. Mukana on oltava vain todistus rekisteröidystä parisuhteesta.
Ulkomailla ruotsalainen samaa sukupuolta olevien avioliitto hyväksytään automaattisesti Tanskassa, Islannissa, Norjassa ja Hollannissa. Mutta monissa muissa maissa tällaista avioliitoa ei tunnusteta, vaan henkilö muuttuu siviilisäädyltään naimattomaksi.
(RFSL)
Alla on kaavio, josta näkyvät Ruotsin rekisteröidyt parisuhteet vuodesta 1995 vuoteen 2006. Oranssilla on merkitty erot. Yhteensä yli 5000 on mennyt rekisteröityyn parisuhteeseen ja 1000 on jo ehtinyt erota.