USA: Kulttuuritaistelu homoliitoista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Spiegel-lehdessä oli eilen yhteenveto Kalifornian homoliitto-äänestyksestä. Presidentinvaalien yhteydessä äänestetään Kaliforniassa, Arizonassa ja Floridassa siitä, kielletäänkö homoliitot osavaltioiden perustuslaeissa. Kalifornia on näistä mielenkiintoisin, koska alueella on suuret ”homometropolit” Los Angeles ja San Fransisco.


Spiegelissä kuvaillaan, miten Rick Delano seisoo Imperial Highwayn penkalla St. Frances –kirkon edustalla ja pitää ylhäällä näkyvillä kylttiä: ”Suojelkaamme perinteistä avioliittoa”. Vierellä on kymmenen muuta mielenosoittajaa. Delano huutaa välillä: ”Tämä on sota, kansalaissota, kulttuuritaistelu”. Toinen mielenosoittajaryhmä on muutaman metrin päässä. Siellä kylteissä lukee: ”Suojatkaa avioliitto kaikille”. Tämä ryhmä on Rick Delanon vihollisia.

Vaalipäivä on ensi tiistaina, ja äänet annetaan presidentin valinnan yhteydessä. Homoliittoäänestys käy nimellä ”Proposition 8”. Evankeliset kristityt toimivat niin, että asiasta tuli kansanäänestys. Homoliitot hyväksyttiin keväällä osavaltion korkeimmassa oikeudessa, vaikka vuonna 2000 kansanäänestyksessä homoliittojen vastustajat olivat jo voittaneet 64%:n äänimäärällä. Korkein oikeus siis kumosi kansanäänestyksen tuloksen, ja homoavioliittoja alettiin solmia kesästä alkaen. Avioliittobuumi on ollut kova. Rick Delanon mielestä korkeimman oikeuden päätös oli skandaali. Tuomarit astuivat lainsäätäjän varpaille. Tuomarien kaikki-valtaisuudelle on tehtävä loppu, sanoo Delano.

Homoavioliitot ovat sallittuja vain Kaliforniassa, Massachusetissa ja Connecticutissa. Nyt kristilliset haluavat perustuslakiin Kaliforniassa muutoksen eli homoavioliittokiellon. Taistelu käy kovana. Mielipidetiedusteluissa välillä johtavat homoliittojen vastustajat, välillä puolestapuhujat. Rintaman molemmat puolet ovat satsanneet valtavasti rahaa kampanjoihin mm. radiossa ja tv:ssä. Vastakkain ovat liberaalit suurkaupungit ja patavanhoillinen maaseutu. Sattumalta mukaan taisteluun on tullut myös elokuva Harvey Milkistä, ensimmäisestä San Fransiscon avoimesti homosta kansanedustajasta, joka ammuttiin 1978. Noin puolessa USAn osavaltioista on jo perustuslaissa homoavioliittokielto.

Jesse Clark sanoo itseään hyvin uskonnollsieksi. Hän pelkää, että jos homoliitot sallitaan, uhkaa jokaista syvästi kristittyä syrjintäsyyte, kun sanoo sanankin homoliittoja vastaan. On jo ollut tapauksia, joissa firmaa tai liikemiehiä on syytetty syrjinnästä, kun he eivät ole vuokranneet tilojaan homoille tai eivät ota liikkeessään valokuvia tai eivät anna lapsia homoille ja lesboille adoptoitaviksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vastapuolella sanotaan, että ei voi olla niin, että häät kuuluvat vain jollekin ihmisryhmälle ja toiselta ne kiellettän. Sen vuoksi kuvernööri Schwarzeneggerkin torjuu perustuslain muutoksen, jolla homoliitot kiellettäisiin.

Perhemallit ovat taistelussa näkyvästi esillä. Homoliittojen vastustajat sanovat, että lapselle kuuluu isä ja äiti ja vain biologiset vanhemmat ovat ”oikeita” vanhempia. Lisäksi muistutetaan, että lapsi oppii omasta perheestään, mitä avioliitto tarkoittaa. Kun homot ja lesbot menevät naimisiin, tämä perhemalli tulee kouluihin pakollisena oppiaineksena. Kristityt sanovat, että he eivät hyäksy sellaista.

Nick Romero on lahjatavaraliikeen omistaja San Fransiscon Castro-kadulla.Hän meni symbolisesti naimisiin miesystävänsä kanssa jo kymmenen vuotta sitten, mutta virallisesti häät pidettiin viime maanantaina. Hän toivoo, että avioliitto jatkuu, vaikka perustuslaki kieltäisikin homoavioliitot. Pariskunta on adoptoinut tytön (7v) ja pojan (8v). Lapsilla menee yhtä hyvin kuin kaikilla muillakin lapsilla. Nick Romeron liikkeen ikkunassa on ”homoliittojen puolesta” –juliste.

Riidanalaisia kansanäänestyksiä homoasioissa on ollut ennenkin. Vuonna 1978 äänestettiin Proposition 6:sta. Sillä olisi erotettu kaikki homo-opettajat kouluista, koska ”he voisivat käyttää hyväkseen koululaisia”. Harvey Milk sai mielialat kääntymään ja marraskuun 4. kansanäänestyksessä lakimuutos kaatui. Harvey Milk ammuttiin marraskuun 27. päivänä. Nick Romero sanoo, että homot saisivat kiittää Harvey Milkiä monista asioista. Kuitenkin hänen aikaansaannoksensa on unohdettu. Nyt on alettu asiasta taas kiinnostua ja rahaa on virrannut homoliittojen puolesta –kampanjaan. Paljon riippuu kuitenkin siitä, miten mustat kristityt äänestävät. Heitä on nyt tulossa Obaman vuoksi äänesstämään tavallista enemmän. Se on sekä siunaus että mahdollisesti takaisku homoliitoille. Siunaus olisi se, että Obama voittaisi presidentinvaalit.

(Spiegel)

1 kommenttia

Kaliforniassa on menty tässä homokysymyksessä lähes mielettömyyksiin. Samaan aikaan kun valtakunta käy kahta sotaa maailmalla, talous on katastrofaalisessa tilassa, ihmiset menettävät kotinsa, Kalifornian änkyräuskovaiset puhuvat homoavioliittokysymyksestä "Harmagedonina", jonkinlaisena raamatullisena viimeisenä taisteluna! Tuota meininkiä voisi alkaa nimittää joukkopsykoosiksi.

Jos Proposition 8 saisi äänestyksessä enemmän ääniä hyväksymisen puolesta, Kaliforniassa oltaisiin ennen näkemättömässä ja ennen kokemattomassa juriidisessa solmussa. Homoparit ovat menneet laillisesti tänä vuonna siellä naimisiin. Kuinka näihin liittoihin pitäisi suhtautua homoavioliitot kieltävän lain astuttua voimaan? Otaksun, että juristit pakkailevat jo valmiiksi laukkujaan eri puolilla USA:ta. Heidän kannaltaan varsinainen herkkupala on juuri kypsymässä.