Yhdenvertaisuusvaltuutettu edisti sovintoa: vuokranantaja kieltäytyi vuokraamasta asuntoa samaa sukupuolta olevalle parille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on edistänyt sovintoa asumiseen liittyvässä syrjintätapauksessa, jossa vuokranantaja kieltäytyi vuokraamasta asuntoa samaa sukupuolta olevalle parille. 

- Vuokranantajalla on oikeus valita vuokralaisensa, mutta asukasvalinnan perusteet eivät saa olla syrjiviä. Yhdenvertaisuusvaltuutetulle tulleet yhteydenotot kuitenkin osoittavat, että joitain ihmisryhmiä kohdellaan edelleen huonommin vuokra-asuntomarkkinoilla. Onkin tärkeää, että syrjintä vuokra-asuntomarkkinoilla tulee ilmi ja myös vuokralaisten tietoisuus oikeuksistaan lisääntyy, todetaan yhdenvertaisuusvaltuutetun verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa.

Samaa sukupuolta olevaan pariin kohdistuneessa syrjintätapauksessa vuokranantajan ja asuntoa hakeneen parin viestinvaihdossa vuokranantaja myös loukkasi parin ihmisarvoa tavalla, joka täyttää yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan yhdenvertaisuuslaissa kielletyn häirinnän määritelmän. Vuokranantaja maksoi kummallekin asunnonhakijalle 1 000 euroa hyvitystä syrjinnästä.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu kertoo käsitelleensä viime vuosina useita tapauksia, joissa samaa sukupuolta olevalle parille ei ole vuokrattu asuntoa seksuaalisen suuntautumisen vuoksi. Seksuaalivähemmistöjen syrjintään liittyy valtuutetun mukaan paljon aliraportointia, eivätkä kaikki ilmoita kokemastaan syrjinnästä. 

- Seksuaalivähemmistöjen asema ja oikeudet ovat parantuneet viime vuosikymmenien aikana, mutta tämäkin tapaus osoittaa, että syrjintä ei kuitenkaan ole hävinnyt. On tärkeää, että syrjintätapauksista ilmoitetaan, jotta niihin voidaan puuttua, toteaa yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Samalla kerrotaan myös toisesta tapauksesta, jossa seurakuntayhtymä kieltäytyi tarjoamasta vuokra-asuntoa aviopuolisoille, joista toinen on Suomen kansalainen ja toinen on Irakista. 

- Asuminen on perusoikeus. On tärkeää, että asuntomarkkinoilla ehdot ovat reilut ja asunnot ovat kaikille saavutettavissa. Ihmisten keskuudessa vallitsee edelleen käsitys, että vuokranantaja saisi tehdä vuokralaisvalinnan jopa syrjivin perustein. Näin se ei kuitenkaan ole. Vuokranantaja syyllistyy yhdenvertaisuuslain vastaiseen syrjintään, jos hän kohtelee asunnonhakijaa epäedullisesti henkilöön liittyvän syyn vuoksi, toteaa Stenman.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu voi yhdenvertaisuuslain 19 § nojalla ryhtyä toimenpiteisiin sovinnon aikaansaamiseksi yhdenvertaisuuslain noudattamista koskevassa asiassa. Yhdenvertaisuuslain 23 § mukaan syrjinnän tai vastatoimien kohteeksi joutuneella on oikeus saada hyvitys siltä viranomaiselta, työnantajalta tai koulutuksen järjestäjältä taikka tavaroiden tai palveluiden tarjoajalta, joka on tämän lain vastaisesti syrjinyt häntä tai kohdistanut häneen vastatoimia. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!