Hallitusvaihdoksessa 8.12.2021 arvoliberaalius nousi vallan käytävien ideologiseksi valtavirraksi Saksassa. Sen on määrä parantaa etenkin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen elinoloja maassa.
Liittokansleri Olaf Scholz (SPD), 63, ei ottanut virkavalaansa mukaan pyyntöä ”Jumalan tuesta”.
Demaripuolue SPD:n, vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n hallitusohjelmaa lupaa muutoksia lainsäädännön kaikilla tasoilla ja myös muutosta tukevia hallinnollisia ohjeita. Suurimmat parannukset koskevat transihmisiä. Syrjinnän torjunnan lakipohjaa tiivistetään ja lesboparien lapset jo syntyessän kaksi äitiä.
Uutta koalitiota kutsutaan nimellä "liikennevalohallitus" puolueiden tunnusvärien punaisen, keltaisen ja vihreän mukaisesti.
”Saksasta tulee avoin ja elämisen arvoinen maa kaikille”
Saksassa ilmaisulla ”Queerpolitik” tunnettu hlbti -ihmisten elinolojen parantaminen on nostettu omaksi alakappaleekseen hallitussopimuksessa. Sen esipuheessa SPD, vihreät ja FDP toteavat ottavansa huomioon yhteiskunnallisen todellisuuden, mahdollistavan tasa-arvoisen osallistumisen ja nykyaikaistavansa oikeusnormit perheoikeudesta kansalaisuusoikeuteen saakka. ”Kaikkea syrjintää vastustamme”.
Perustuslain mainintaan yhdenvertaisesta kohtelusta ja (Luku 3, pykälä 3 GG) syrjintäkiellosta liitetään kirjaus seksuaalisesta identiteetistä. Samalla maininta rodusta jäisi pois. Viittaus sukupuoli-identiteetistä hallitusohjelmasta kuitenkin ainakin aluksi puuttui, mikä johti jo arvosteluun intressiryhmien piiristä.
Nykyinen translaki kumotaan ja sen käytännöt korvaa itsemääräämiseen perustuva oma ilmoitus väestövirastoon. Tähänastinen laki on edellyttänyt oikeuskäsittelyä sukupuolen muuttamiseksi ja mm antanut aviopuolisolle veto-oikeuden. Lääketieteellisen asiantuntijan on tullut antaa lausunto. Hakijalta on edellytetty ainakin kolmen vuoden avointa eloa trans-ihmisenä.
Lakisääteinen sairausvakuutus korvaisi tulevaisuudessa sukupuolenkorjauksen lääketieteelliset kulut täysimääräisesti.
Hallitus suunnittelee myös rahastoa, josta maksettaisiin korvauksia pakkosterilisaatioon tai tarpeettomiin leikkauksiin joutuneille. Vuoteen 2011 sukupuolenmuutos vaati sterilisaatiota. Saksasta tulisi Ruotsin jälkeen toinen korvauksia maksava maa.
Poikkihallinnollinen toimintaohjelma sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen hyväksynnän ja suojelun edistämiseksi saisi 70 miljoonan euron rahoituksen. Tällaista toimintaohjelmaa olivat aiemmin esittäneet vihreät ja FDP. Siitä voitaisiin rahoittaa valistusta kouluissa ja nuorisotyössä sekä edistää monimuotoisuutta työelämässä.
Viharikokset otettaisiin paremmin huomioon rikoslaissa. Sukupuoleen liittyvät ja homovihamieliset motiivit mainittaisiin erikseen. Poliisin ohjeistusta tarkennettaisiin.
Perheoikeudessa naisparin liitossa syntyvälle lapselle molemmat olisivat oikeudellisesti lapsen äitejä, jos muuta ei ole sovittu. Tähän saakka vain biologinen äiti on ollut oikeudellinen äiti, ja toisen on pitänyt adoptoida lapsi.
Verenluovutuksessa loppuisi miesten välistä seksiä harrastaneiden ja transsukupuolisten syrjintä. Toistaiseksi verenluovutus on sallittu näistä ryhmistä vain suhteessa yhteen henkilöön oleville. Poikkeamasta on seurannut neljän kuukauden luovutuskielto.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien turvapaikanhakijoiden käsittelymenettelyt tarkistetaan. Heidän majoitustilansa tehdään turvallisemmiksi ja heille järjestetään omaa oikeusneuvontaa.
Tagesspiegelin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan korvauslaki saataisiin läpi parlamentista neljässä tai kuudessa kuukaudessa. On kuitenkin otettava huomioon, että käsittelyjärjestyksestä voi hallituksessa olla erimielisyyttä.
Merkelin aika
Politiikasta luopuvan Angela Merkelin, 67, kausi liittokanslerina päättyi 16 vuoden jälkeen. Angela Merkel johti puoluettaan, kristillisdemokraatteja (CDU) vuodesta 2000 vuoteen 2018. Liittokansleriksi hän nousi 2005.
Tasa-arvoalueella Merkelin aikana Saksassa tulivat voimaan mm laaja syrjintäsuojalaki, samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeus sekä poistettiin translaista sterilisaatio edellytyksenä juridisen sukupuolen vahvistamiselle. Etenkään CDU-johtoisen politiikan viime vuosina uudistukset eivät kuitenkaan enää toteutuneet edustuksellisen demokratian kautta, vaan oikeusteitse vaatimalla.
Viimeksi toukokuussa 2021 kaatui parlamentissa vihreiden ja FDP:n transaloite, joka olisi tuonut itsemäärämisoikeuden sukupuolesta 14 vuotiaasta alkaen.
Epäilyäkin on
Julia Monro järjestöstä Deutsche Gesellschaft für Transidentität und Intersexualität (DGTI) toivoi sanomalehti Tagesspiegissä, että hallitus ei vain pidä sanaansa uudistuksista, vaan myös toteuttaa ne mahdollisimman nopeasti. Monro ilmaisi myös epäilystä: ”Menneisyydessä on annettu monia lupauksia, joita ei sitten ole pidetty. Siksi jää paljon epäilyn aihettakin”.