Yhdysvaltain merivoimat kertoi perjantaina kastavansa laivaston aluksen hlbti-vähemmistöjen oikeuksien puolesta toimineen Harvey Milkin mukaan, ja USNS Harvey Milk laskettiin vesille San Diegossa lauantaina.
Aiheesta kirjoittaa esimerkiksi BBC ja Helsingin Sanomat.
Uutistoimisto AP kertoo, että sampanjapullon murskaamisen aluksen keulaan suoritti John Hopkins Center for Transgender Health -keskuksen kliinisen ohjelman johtaja Paula M. Neira. Vesillelaskuseremoniassa puheen pitivät Milkin veljenpoika ja Harvey Milk -säätiön perustaja Stuart Milk sekä Yhdysvaltain laivastoministeri Carlos Del Toro.
- Aivan liian pitkään merimiehet kuten luutnantti Milk oli pakotettu varjoihin tai vielä pahempaa, eroamaan merivoimista, sanoi Del Toro.
- Tämä epäoikeudenmukaisuus on osa merivoimiemme historiaa, mutta niin on myös kaikkien niiden sinnikkyys, jotka jatkoivat palvelustaan epäoikeudenmukaisuudesta huolimatta.
Milk palveli laivastossa 1950-luvun alussa Korean sodassa laivaston sukellusupseerina neljän vuoden ajan. Hänet kuitenkin pakotettiin eroamaan homoseksuaalisuutensa vuoksi.
Homoseksuaaleilta oli kielletty palveleminen Yhdysvaltain armeijassa vuoteen 1993, jolloin alettiin soveltaa vuoteen 2011 voimassa ollutta "Don't Ask, Don't Tell" -käytäntöä, joka esti avoimesti homoseksuaalien palveluksen ja johti homoseksuaaleiksi paljastuneiden erottamiseen.
Harvey Milk
Harvey Milk oli yksi ensimmäisistä avoimesti homoseksuaaleista poliitikoista Yhdysvalloissa. 22. toukokuuta 1930 syntynyt Harvey Milk valittiin San Franciscon kaupunginvaltuustoon vuonna 1977. Hän oli Kalifornian ensimmäinen julkiseen virkaan valittu avoimesti homo. Milk ehti olla virassa 11 kuukatta, kun entinen kollega Dan White ampui Milkin sekä kaupunginjohtaja George Mosconen kuoliaaksi 27. marraskuuta 1978.
Presidentti Barack Obama myönsi postuumisti Milkille presidentillisen vapauden mitalin vuonna 2009. Obama toi esiin jo vuonna 2016 esiin ajatuksen aluksen nimeämistä Milkin kunniaksi. Harvey Milkiä on aiemmin kunnioitettu esimerkiksi keväällä 2014 julkaistulla postimerkillä ja vuonna 2016 Salt Lake Cityyn nimetyllä kadulla. Milkistä on tehty myös elokuva.