Afganistanissa vallan ottanut islamistinen Taleban on aiheuttanut hlbti-vähemmistöihin kuuluvien keskuudessa huolta hengen puolesta. Vähemmistöön kuuluvat kokevansa tulleensa muun maailman hylkäämäksi.
Aiheesta kertoi elokuussa uutistoimisto Reuters.
Taleban noudattaa konservatiivista islamin uskontulkintaa ja sen hallitsemassa yhteiskunnassa lainkäytön pohjana on islamilainen laki eli sharia-laki. Tämän varjolla esimerkiksi homoseksuaalisiin suhteisiin suhtaudutaan kielteisesti.
Esimerkiksi Ajankohtaisen kakkosen Islam-illassa vuonna 2013 vieraana olleen suomalais-iranilainen imaami Abbas Bahmanpour sanoi, että islam suhtautuu homoseksuaalisuuteen moraalisena paheena. Hän vertasi suhtautumista homoseksuaalisuuteen vastaavaksi kuin aviorikokseen tai insestiin. Hän myös totesi, että sharia-lain perusteella homoseksuaalisesta yhdynnästä voidaan joissain tapauksissa tuomita kuolemanrangaistus.
Huoli omasta hengestä
Moni seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluva kokee tulleensa muun maailman hylkäämäksi. Uutistietojen mukaan monet pyrkivät piiloutumaan tai pakenemaan maasta. Taleban piti alueella valtaa vuosituhannen vaihteessa, ja silloisen ankaran suhtautumisen pelätään palaavan, vaikka Taleban onkin tällä kertaa luvannut kunnioittaa ihmisoikeuksia. Islamistisen järjestön lupauksiin ei kuitenkaan luoteta.
Talebanin aiemmalla valtakaudella homomiehiä tiedetään tuomitun kuolemaan ja kivitetyn kuoliaaksi. Samoin on kerrottu, että kuolemantuomioita on pantu täytäntöön murskaamalla tuomittuja tankeilla kaadettujen seinien alle. Talibaniin kuuluvan tuomarin saksalaiselle Bild-lehdelle antamassaan haastattelussa tämä toteaa homomiehille sopivan rangaistuksen olevan kivityksen tai murskaaminen kaatuvan seinän alle.
Helsingin Sanomien mukaan satoja hlbti-vähemmistöihin kuuluvia pyrkii epätoivoisesti pois maasta. Pääkaupunki Kabulin lentokentän porteille asti päässeitä oli käännytetty pois sellaisissakin tapauksissa, joissa heillä oli mukanaan tarvittavia asiakirjoja.
Afganistanissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asema on ollut vaikea jo ennen Talebanin valtaannousua. Human Rights Watch -järjestön asiantuntija Patricia Gossman sanoo Reutersille, että hlbti-vähemmistöihin kohdistui vakavia uhkia jo ennen Talebanin valtaannousua, mutta nyt tilanne on kääntynyt entistä vaikeammaksi.