Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaalin ohjelmistossa jälleen sateenkaarevaa katsottavaa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
Elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa järjestetää syyskuussa.

Helsingin kansalainvälinen elokuvafestivaali Rakkautta ja Anarkiaa järjestetään 34. kerran 16.-26. syyskuuta. Vuoden 2021 ohjelmistossa on jälleen lukuisia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä käsitteleviä elokuvia. Elokuvafestivaalin lipunmyynti käynnistyy 2.9. sarjakorttien osalta. Näytöskohtaiset liput tulevat myyntiin 9.9..

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavia poimintoja 

Poiminnat ovat LGBTQIA+ -kategoriasta ja kuvaustekstit perustuvat elokuvien esittelyteksteihin.

P.S. Burn This Letter Please (Yhdysvallat, 2020)

Dokumentti unohdetusta hlbtiq-historiasta. 60 vuotta sitten unohdettu laatikko täynnä kirjeitä löytyy ja avaa ikkunan hävinneeseen (ja hävitettyyn) maailmaan: New Yorkin drag-kulttuuriin 1950- ja 1960-luvuilla.

Passion (Ruotsi/Espanja, 2021)

Runollinen ja intiimi dokumentti BDSM:stä queer-näkökulmasta. Toteutus on taiteellinen ja se sisältää paljon mustavalkokuvaa ja elokuvallista musiikkia. Elokuvan nimi viittaa sekä seksuaalisuuteen että hengellisyyteen, jota dokumentissa sivutaan toistuvasti.

Flee (Tanska, 2021)

Tanskalaislähtöinen animaatiodokumentti kertoo Aminin tarinan. Amin saapui Tanskaan Afganistanista yksin alaikäisenä pakolaisena. Nyt hän on 36-vuotias menestyvä tutkija. Kun Amin on menossa naimisiin pitkäaikaisen poikaystävänsä kanssa, tukahdutetut muistot, joita hän on pitänyt sisällään yli 20 vuoden ajan, pyrkivät ulos.

Flee (kuva: Rakkautta & Anarkiaa)

Ailey (Yhdysvallat, 2021)

Koskettava dokumenttielokuva koreografilegenda Alvin Aileysta (1931–1989), josta tuli myös yksi ensimmäisistä afroamerikkalaisista homoikoneista. Mukana on paljon tanssikuvaa, sekä uutta (nykyryhmä harjoittelee juhlaesitystä) että arkistomateriaalia.

North by Current (Yhdysvallat, 2021)

Transsukupuolinen ohjaaja Angelo Madsen Minax palaa siskontyttärensä kuoltua kotikaupunkiinsa Michiganiin. Kaupunki ei voi hyvin: addiktiot, taloudellinen lama ja uskonnollinen kiihko riivaavat supistuvaa väestöä. Ohjaaja käy henkilökohtaisessa dokumentissa läpi omaa suhdettaan perheeseensä.

KOMBO: Kuolema Venetsiassa (Italia/Ranska, 1971) / The Most Beautiful Boy in the World (Ruotsi, 2021)

Rakkautta & Anarkiaa esittää sekä Luchino Viscontin klassisen Mann-filmatisoinnin Kuolema Venetsiassa että dokumentin The Most Beautiful Boy in the World Viscontin elokuvassa kaunista nuorukaista esittäneestä, tuolloin 16-vuotiaasta Björn Andrésenistä ja elokuvan synnyttäneen julkisuuden murskaavasta vaikutuksesta Andréseniin.

Hello World (Norja/Ruotsi, 2021)

Elokuvassa seurataan kolmen vuoden ajan neljää seksuaalivähemmistöön kuuluvaa teiniä, jotka ovat aika yksin ajatustensa kanssa niin kotona kuin koulussa. Kerronta soljuu mukavasti ja aiheesta saadaan irti yllättävän napakka ja mukava feelgood-dokumentti, kun nuoret kasvavat ja rohkaistuvat kukin omassa yhteisössään.

Bliss (Saksa, 2021)

Kahden naispuolisen seksityöntekijän välinen Berliiniin sijoittuva rakkaustarina.

Lan Yu (Hongkong, 2001)

Elokuva kertoo arkkitehtuuria opiskelevasta nuorestamiehestä, joka päätyy myymään seksipalveluja. Hän kiintyy salaisia poikasuhteita harrastavaan mieheen nimeltään Handong, joka menee naimisiin naisen kanssa ja myöhemmin eroaa. Vuosia myöehmmin miehet tapaavat uudelleen.  

Yhdessä (Ranska, 2021)

Nina ja Madeleine ovat rakastaneet toisiaan salassa jo vuosikymmeniä. Ulkopuoliset näkevät heidät vain naapureina. He ovat tottuneet liikkumaan asuntojen välillä ja jakamaan arjen pienet hetket keskenään, kunnes tulee päivä, jolloin heidän suhteensa saa yllättävän käänteen ja Madeleinen tytär pikku hiljaa alkaa ymmärtää totuuden. Elokuva on Ranskan virallinen Oscar-ehdokas 2021.

Swan Song (Yhdysvallat, 2021) 

Todd Stephensin ohjaus, jossa legendaarinen Udo Kier esittää eläköitynyttä, hyvin flamboyanttia kampaajaa, joka karkaa vanhainkodista huolehtiakseen pitkäaikaisen asiakkaansa ulkoasusta tämän hautajaisia varten pikkukaupungissa Ohiossa. Tarina kommentoi myös queer-kulttuurin muutosta 1980- ja 1990-luvulta tähän päivään. Päähenkilön menneisyys paljastuu takaumien kautta.

Swan Song (kuva: Rakkautta & Anarkiaa)

Different from the Others (Saksa, 1919) 

Klassinen saksalainen homokuvaus Anders als die Andern, lajin ensimmäisiä ellei peräti ensimmäinen edustaja.

The World to Come (Yhdysvallat, 2020) 

Yhdysvaltain rajaseudulle 1800-luvun puoliväliin sijoittuva kahden naimisissa olevan naisen välinen rakkaustarina.

Kaksi lyhytelokuvasettiä

Lyhytelokuvasetti Queer-katseita sisältää viisi tarinaa nuoresta rakkaudesta “rannoilla, junamatkalla, klubeilla, etkoilla ja jatkoilla”. Sateenkaariteemaa sivutaan myös kehot, rajat -setissä “tutkitaan kehollisuutta sekä omia ja yhteiskunnan asettamia rajoituksia erilaisille kehoille”.

Suomen suurin elokuvafestivaali

Vuodesta 1988 vuosittain järjestetty elokuvafestivaali on Suomen suurin alallaan. Elokuvafestivaalia järjestää Helsinki International Film Festival ry, ja se toteutetaan Helsingin kaupungin ja Suomen elokuvasäätiön tuella.

Syksyisin järjestetään järjestetään Turussa ja Helsingissä yksinomaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä käsitteleviin elokuviin keskittyvä Vinokino-elokuvafestivaali.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!