Kompastuskivet - Stolpersteine
Tv1:n kulttuuriuutisissa kerrotaan tänään kompastuskivistä, joita on ympäri Saksaa natsien uhrien muistoksi. Ne ovat katukiven kokoisia metallilevyjä jalkakäytävällä, ja kussakin levyssä on natsien tappaman uhrin nimi ja syntymä- ja kuolinajat. Kompastuskivi on sijoitettu jalkakäytävälle uhrin entisen kodin eteen. Useimmat uhrit olivat juutalaisia.
Mutta sitä ei kerrottu tv:n jutussa, että kompastuskiviä on myös natsien homo- ja lesbouhrien muistoksi. Idean isä on taiteilija Günter Demnig. Huhtikuussa 2004 hän kiinnitti ensimmäiset neljä kompastuskiveä kolmen keskitysleirissä kuolleen homomiehen ja yhden lesbonaisen muistoksi. Syksyllä 2005 kiinnitettiin yksi kivi homomiehen muistoksi ja keväällä 2006 seuraavat neljä kiveä. Kaikkiaan tämän taideprojektin yhteydessä on katuun kiinnitetty 16 000 kompastuskiveä. Kiviä on myös Saksan naapurimaissa. Joitakin niistä on jo sabotoitu, mm. Hampurin suomalaisen merimieskirkon vierellä.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
2 kommenttia
Yksi kompastuskivi
Hampurissa on yksi muistokivi suomalaisen merimieskirkon takana Eichholz-kadulla (aikasemmin Eichholz 3). Vandaalit tuhosivat sen jo asennuspäivänä niin pahoin, että piti tehdä uusi kivi. Kivi on Rudolf Müllerin (1913-1944) muistoksi. Rudolf syntyi Dresdenissä ja toimi myöhemmin puutarhurina. Hän asui lyhyen ajan 1939 Eichholz-kadulla, Ditmar Koel-kadun kulmassa, vuokratalossa.
Hän ei saanut kotiseudultaan töitä homoseksuaalisuutensa vuoksi ja sen takia hän lähti kiertelemään maata. Hän oli lyhyitä aikoja tilapäistöissä eri paikkakunnilla. Vuonna 1939 hän tuli Hampuriin ja hankki elatuksensa rattopoikana mm. Bismarck-muistomerkin ympäristössä. Poliisi sai vihiä asiasta ja pidätti hänet. Vuonna 1940 hänet tuomittiin neljäksi vuodeksi vankilaan homouden takia. Vankilassa hän anoi kastraatiota ja se tehtiin 1942. Hän ei kuitenkaan lupauksista huolimatta päässyt vapauteen, vaan vuonna 1944 hänet passitettiin Neuengammen keskitysleirille Hampurin kaakkoispuolelle. Vankilakierteen ja kastraation vuoksi oli hän niin huonossa kunnossa, että hän kuoli keskitysleirillä 22. maaliskuuta 1944.
(Rosenkranz-Lorenz: Hamburg auf anderen Wegen, 2005)
Muistokivet nousivat eilen julkisuuteen, koska Berliinissä avattiin näyttely, jossa kuvataan taiteilija Günter Demnigin projektia.Taiteilija on syntynyt vuonna 1947. Hän aloitti porjektinsa vuonna 1997.Kivissä muistetaan kaikkia natsien vainoamia: poliittisista syistä vanottuja, juutalaisia, mustalaisia, homoseksuaaleja ja Jehovan todistajia. Lichtenbergin kaupunginosasssa avautunut näyttely (Schulze-Boysen-Straße 38) kertoo 35 taulussa taiteilijan työtavoista. Näyttely jatkuu lokakuun 7. päivään saakka.