Eduskunnan hlbti-verkosto muutti huhtikuussa nimensä Eduskunnan sateenkaariverkostoksi. Vuodesta 2015 toimineen verkoston nimenmuutosta perustellaan moninaisuuden paremmalla huomioimisella.
- Verkoston nimenmuutoksella haluamme korostaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten moninaisuutta. Kirjainlyhenteet eivät tavoita yhtä hyvin sitä rikasta moninaisuutta, joka seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuteen liittyy, kertoo puheenjohtaja Bella Forsgrén (vihr).
Yli puoluerajojen toimivan verkoston tarkoitus on jakaa ajankohtaista tietoa sateenkaari-ihmisten oikeuksista ja hyvinvoinnista sekä edistää tarvittavia uudistuksia.
Puheenjohtaisto uudistui
Samalla verkoston puheenjohtajisto uudistui. Puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Bella Forsgrén ja uusiksi varapuheenjohtajiksi valittiin kansanedustajat Sari Multala (kok) ja Ilmari Nurminen (sdp).
Translain uudistaminen
Sateenkaariverkosto kertoo sunnuntaina välitetyssä tiedotteessa edistävänsä toiminnallaan muun muassa translain uudistusta. Tiedotteessa todetaan hallituksen luvanneen, että translain uudistusta valmisteleva työryhmä nimitetään maaliskuussa ja esitys laiksi annetaan vuoden lopulla. Lain valmistelua ei kuitenkaan ole aloitettu.
- Translain valmistelu tulee pikaisesti aloittaa. Suomi sai juuri YK:n ihmisoikeuskomitealta suosituksen uudistaa translaki niin, että sukupuolen juridinen vahvistaminen on helppoa ja saavutettavaa, toteaa verkoston varapuheenjohtaja Sari Multala.
Hän toteaa, että translain uudistamiselle on tukea niin hallitus- kuin oppositiopuolueissa.
Sateenkaariverkostossa kannetaan huolta siitä, että hallituksen lakiuudistushankkeessa uudistus ei koskisi alaikäisiä. Verkostossa ollaan tyytyväisiä Oikeus olla -kansalaisaloitteen kokoamista 50 000 allekirjoituksesta.
- Aloite varmistaa sen, että eduskunta pääsee keskustelemaan translain uudistuksesta myös lapsen oikeuksien näkökulmasta, sanoo varapuheenjohtaja Ilmari Nurminen.