Tampere Kuplii ry:n vuoden 2021 Sarjakuva-Finlandian saajan valitsee Markku "Mato" Valtonen. Valinta julkistetaan maaliskuun lopussa.
Homo Line (Förlaget) käsittelee kulttuuri-identiteettejä, sukupuolta ja seksuaalisuutta. Sen kuvataan haastavam sekä konservatiiviset asenteet että sarjakuvailmaisun konventiot.
Homo Line -sarjakuvan tekijä Edith Hammar on taustaltaan suomenruotsalainen, ja hän on asunut sekä Helsinginssä että Tukholmassa. Omaelämäkerrallisen teoksen nuori päähenkilö tai queer-kertojahahmo etsii paikkaansa vuoroin Helsingistä, vuoroin Tukholmasta.
- Lopulta käy kuitenkin selväksi, että kotia ei tee maa, kaupunki saati kansallisuus. Tärkeämpää on se, että voi olla vapaasti oma itsensä ja toteuttaa identiteettiään juuri niin kuin haluaa. Melankolisesta sävystään huolimatta teos ei ole lohduton, vaan muistuttaa haaveilun radikaalista voimasta.
Muut kärkikymmenikön teokset:
Aino Havukainen - Sami Toivonen: Tatu ja Patu - kovaa menoa kiskoilla (Otava)
Tuisku Hiltunen: Kuutamo ja muita kertomuksia (Suuri Kurpitsa)
Pauli Kallio ja 22 muuta tekijää: Ammatti: käsikirjoittaja (Suuri Kurpitsa)
Karoliina Korhonen - Anssi Vieruaho (toim.) ja 9 sarjakuvantekijää: Katkenneita lankoja (Atena)
Kari Korolainen: Marjatta & Ilman Kinna (Kirjokansi)
Timo Mäkelä: Korpit ja muita kertomuksia (täysi KÄSI oy ja Arktinen Banaani)
Viivi Rintanen: Sarjakuvaterapiaa ja muita kertomuksia hulluudesta (Suuri Kurpitsa)
Samson: Musta hevonen: Vuokrakolmio Bermudalla (Egmont kustannus)
Tiitu Takalo: Memento Mori (WSOY)
Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tekemästä ansiokkaasta sarjakuvateoksesta. Tunnustuspalkinto myönnetään vuosittain keväällä Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalilla. Palkintosumma on yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa asetettu 5 000 euron suuruiseksi.
Tampere Kuplii ry asettaa vuosittain valintalautakunnan, joka valitsee enintään kymmenen ehdokasta palkinnonsaajaksi, ja nimeää lautakunnan ulkopuolisen henkilön, joka suorittaa lopullisen valinnan.