Seksuaalisen suuntautuneisuutensa vuoksi Britannian asevoimista erotetut saavat mitalinsa takaisin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Britannian asevoimissa palvelleet seksuaalisen suuntautuneisuutensa vuoksi erotetut voivat saada heiltä riistetyt mitalinsa takaisin, kerrotaan tiistaina julkistetussa ohjeistuksessa.

Britannian veteraaniasioista vastaava ministeri Johnny Mercer viittaa The Guardian -julkaisulle "historialliseen epäoikeudenmukaisuuteen". Seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustavat toimijat taas kuvaavat muutosta "ensimmäiseksi askeleeksi", ja muistuttavat puolustusministeriöllä olevan ratkaistavana muitankin kysymyksiä tärveltyneistä palvelustiedoista. 

Falklandin sodan veteraani Joe Ousalice, 70, toteaa, että muutos ei ole läheskään riittävä. Erottaminen vaikutti hänen kohdallaan myös merkittävästi armeijan eläkkeeseen. Biseksuaaliksi itsensä määrittelevä Ousalice toteaa, että vuonna 1993 menetettyään saamansa mitalit ja kuntoisuusmerkit, hänen asemansa aleni. Hän kertoo Guardianille joutuneensa odottamaan eläkettään 60-vuotiaaksi asti, sen sijaan, että olisi voinut saada sen heti.

Seksuaalivähemmistöihin kuuluviin kohdistunut palveluskielto oli Ison-Britannian armeijassa voimassa vuoteen 2000 asti. Kaikkiaan seksuaalisen suuntautuneisuuden paljastuminen johti tuhansien erottamiseen, vuosittain runsaan parinsadan. Osa tapauksissa käsiteltiin sotilastuomioistuimessa ja osa vapautettiin palveluksesta ilman oikeuskäsittelyä palveluksesta seksuaalisen suuntautuneisuutensa perusteella. Usein erotettua nöyryytettiin poistamalla kunniamerkki univormusta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia

Tästä uutisesta tulee mieleeni kysyä, että miten Suomessa? Onko kukaan tutkinut tätä asiaa? Minulla oli kutsuntoihin mennessä taskussani psykiatrin lausunto, jolla olisin voinut välttää varusmiespalvelun. Syynä yksinkertaisesti homoseksuaalinen identiteetti, joka tohtorin lausunnossa oli muotoiltu kauniimmin jotenkin niin, että epävarmuus seksuaalisesta identiteetistä. En uskaltanut ojentaa kirjettä kutsuntalautakunnalle.

Käsitykseni siihen aikaan (1960) oli se, että homo ei haluttu pitää varusmiespalveluksessa. Jos olisi ilmoittanut asiasta kouluttajille, niin maitojuna olisi ollut varma. En ole kuullut ainoastakaan tuollaisesta tapauksesta. Puuttuu siis tieto, kuinka varusmiestä olisi kohdeltu seksuaalisen identiteetin tultua julki.

Kantahenkilökunnasta erottamisia tämän syyn perusteella olisi jonkun hyvä tutkia.