Unkarin hallitus antoi transnäkyvyyden teemapäivänä tiistaina 31. maaliskuuta lakiesityksen, jonka mukaan syntymässä määriteltyä juridista sukupuolta ei voi vahvistaa toiseksi.
Henkilörekisterilakia muuttavassa lakiesityksessä todetaan, että syntymässä määritelty sukupuoli on "primäärien sukuelimien ulkonäön ja kromosomien perusteella määritelty biologinen sukupuoli". Tämä lääkärin määrittelemä tieto syötetään henkilörekisteriin ja laki kieltää tiedon muuttamisen sillä perusteella, että "henkilön biologisen sukupuolen täydellinen muuttaminen on mahdotonta, joten on tarpeen estää lain voimalla muuttamasta siitä henkilörekisterissäkin".
Kaikkien virallisten henkilöpapereiden sukupuolitieto on peräisin kyseisestä henkilörekisteritä. Tällaisia henkilöpapereita ovat henkilöllisyystodistukset, ajokortit ja passit.
Samalla muuttuu mahdottomaksi virallinen etunimen muuttaminen, sillä etunimet on määritelty joko naisen tai miehen nimiksi.
Lakiesitys annettiin vain kaksi viikkoa sen jälkeen kun Euroopan ihmisoikeustuomioistuin otti käsittelyynsä tapauksen, jossa vuonna 2018 voimaan tulleen sukupuolen vahvistamista säätelevän lain voimaantulon jälkeen 23 unkarisen transsukupuolisen transsukupuolisen henkilön ei kuitenkaan ole ollut mahdollisuutta vahvistaa sukupuoltaan. Jos asia ei Unkarissa etene 4. kesäkuuta mennessä, tuomioistuin jatkaa asian käsittelyä.
Unkarin hallituksella laajat valtuudet
Edellisenä päivänä pääministeri Viktor Orbánin hallitus sai ajaltaan rajoittamattomat hätätilavaltuudet koronavirus-pandemian vuoksi. Myös ilmaisunvapautta on rajoitettu laajasti. Pääministeri Orbán on saanut laajaa kritiikkiä oikeusvaltioperiaatetta loukkaavista toimintatavoistaan jo aiemmin, ja nyt hänen toimiaan on kuvattu vallananastukseksi koronakriisin varjolla.