Puolalainen näyttelijä ja teatteritoimittaja Witold Sadowy kertoi homoseksuaalisuudestaan haastattelussa täyttettyään sata vuotta.
Työstään ja elämästään TVP Kultura -kanavalle antamansa haastattelun lopulla hän sanoi kokevansa tärkeimmäksi asiaksi totuuden säilyminen.
- Olen ylpeä rehellisyydestäni. En mennyt naimisiin, eikä minulla ole lapsia, jota todella kadun.
- Mutta olen syntynyt erilaiseksi. Olen homo. Nyt olen sanonut kaiken, kuin tunnustuksena.
Witold Sadowy on syntynyt Varsovassa 7. tammikuuta 1920. Hänen kerrotaan olevan Puolan vanhin elossa oleva näyttelijä, ja hänen uransa alku ajoittuu toisen maailmansodan päättymiseen, jolloin hän esiintyi Puolan ensimmäisessä sodanjälkeisessä elokuvassa. Työtään näyttelijänä hän jatkoi vuoteen 1990 asti.
Puolalainen hlbti-julkaisu Replika iloitsi Facebook-päivityksessään sitä, että keskellä synkkiä aikoja kuullaan myös myönteisiä uutisia.
Konservatiivinen puola
Katolinen Puola on voimakkaasti jakautunut hlbti-vähemmistöihin kohdistuvissa asenteissa. Erityisesti uskonnollis-konservatiiviset tahot ovat ottaneet hlbti-vähemmistöt maalitauluiksi. Maassa järjestettiin vuoden 2019 aikana vaalit ja hlbti-vähemmistöillä pelottelu oli osa vaalikampanjointia. Jotkin alueet ovat julistautuneet "hlbti-ideologiasta vapaiksi vyöhykkeiksi".
Toisaalta suuremmissa kaupungeissa erityisesti nuorempien asenteet ovat varsin myönteisiä.
Puolassa samaa sukupuolta olevien parisuhteita ei tunnusteta mitenkään. Viime vuosina samaa sukupuolta olevien parisuhteet tunnustavaa parisuhdelakia on koetettu edistää useita kertoja, mutta ilman adoptiota ja yhteisiä veroetuuksiakin se on torpattu. Puolan perustuslaissa avioliitto määritellään vuonna 1997 tehdyn päätöksen mukaisesti miehen ja naisen väliseksi liitoksi.
Katolinen kirkko vastustaa hlbti-vähemmistöjen asemaa parantavia hankkeita. Sen kanssa on samoilla linjoilla Laki ja Oikeus -puolue, joka on harjoittanut hlbti-vähemmistöihin kohdistuvaa kielteistä kampanjointia. Puoluetta johtava Jaroslaw Kaczynski sanoi keväällä 2019 pitävänsä hlbti-vähemmistöjen iokeuksia parantavia hankkeita uhkana. Hänen mukaansa "meneillään on suora hyökkäys perheitä ja lapsia vastaan - lasten seksualisointi, hlbti-liike, sukupuoli".
ILGA-Europen 49 valtion Rainbow index -vertailussa Puola on sijalla 39. Se täyttää järjestön kriteeristön 17-prosenttisesti. Suomi on samassa vertailussa sijalla 4 ja täyttää kriteeristön 69-prosenttisesti.