Spartacus on julkaissut vuosittaisen katsauksensa eri maiden paremmuudesta matkailevan seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvan näkökulmasta.
Tuoreimman The Spartacus International Gay Travel Index 2020 -vertailun kärkipaikalla ovat Kanada, Malta ja Ruotsi. Vertailussa maat saivat kukin 12 pistettä.
Itävallan pistemäärä on 11. Alankomaiden, Argentiinan, Espanjan, Ison-Britannian ja Uruguayn pistemäärä on yhdeksän. Islannin, Portugalin, Saksan, Tanskan ja Uuden-Seelannin pistemäärä on kahdeksan. Seitsemän pisteen maita ovat Belgia, Kolumbia ja Sveitsi.
Suomi on vertailussa jaetulla 18. sijalla yhdessä muiden kuusi pistettä saaneiden Australian, Luxemburgin, Norjan ja Reunionin kanssa.
Sitä seuraavassa viiden pisteen ryhmässä ovat Etelä-Afrikka, Gibraltar, Grönlanti, Irlanti, Israel, Puerto Rico, Ranska ja Taiwan.
Vertailussa esimerkiksi Yhdysvallat saa neljä pistettä, Viro kaksi, Liettua -3, Latvia -4 ja Venäjä -12.
Vertailun peränpitäjinä ovat Tsetsenia (-20), Somalia (-19), Saudi-Arabia (-18) ja Iran (-18). Kaikissa näissä maissa homoseksuaalisista suhteista rangaistaan kuolemalla. Kuolemanrangaistuksen mahdollisuus on myös Arabiemiraateissa, Libyassa, Afganistanissa, Qatarissa, Nigeriassa, Sudanissa, Indonesian Acehissa, Mauritaniassa, Bruneissa ja Pakistanissa.
Vertailussa on mukana itsenäisiä valtioita ja erilaisia itsehallintoalueita kaikkiaan 202. Pisteytystä on aiempiin vuosiin verrattuna muutettu. Kriteereitä on aiemman 14:n asemesta 17, joten hajontaa on enemmän Nyt huomioidaan myös esimerkiksi eheytysterapioiden kieltäminen ja kolmas juridinen sukupuoli.
Suomi on jo useampana vuotena menettänbyt pisteen nykyisen translainsäädännön puutteiden vuoksi, samoin ns. pinkin rahan talouden vähäisen vuoksi. Uusien kriteerien myöt pisteitä menee myös kolmannen juridisen sukupuolen puuttumisen ja intersukupuolisten henkilöiden kohtelun vuoksi. Myös eheytysterapioiden kiellon puute laskee Suomen saamaa pistemäärää.
Kritiikkiä vertailu on saanut viime vuosina siitä, että vertailussa painotetaan yhä enemmän asioita, joilla ei ole tekemistä matkailun kanssa. Spartacuksen vertailun koetaan lähestyvän yleisluontoisia ihmisoikeusvertailuja.
Sijoitusta listalla parantavat syrjintäsuojalait, parisuhdelainsäädännön tasa-arvoisuus, adoptio, yhtenevät suojaikärajat heterosuhteisiin nähden, sukupuolivähemmistöjen asema ja vähemmistöön liittyvät markkinat. Sijoitusta taas heikentävät uskonnollisuuden vaikutus, hiv-statukseen liittyvät matkailurajoitukset, seksuaalivähemmistöjä syrjivästi kohtelevat lakipykälät, homoseksuaalisuuden määrittely laittomaksi, pride-kiellot ja yleinen vihamielisyys. Näiden lisäksi homoseksuaalisuuden vuoksi annetut syytteet, murhat ja kuolemantuomiot alentavat sijoitusta listalla.