Brittiselvityksen mukaan 80 prosenttia hlbtiq-vähemmistöihin kuuluvista joutunut nettikiusaamisen kohteeksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Tuoreen selvityksen mukaan suuri osa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvista on joutunut nettikiusaamisen kohteeksi. Tyypillistä kiusaamista ovat "outtaaminen" ja väkivalla uhkaaminen.

Brittiläinen hlbti-järjestö Galop kysyi asiaa 700 hlbti-vähemmistöön kuuluvalta. Selvityksestä uutisoi esimerkiksi Gay Times.

Vastanneista 80 prosenttia kertoi joutuneensa viiden vuoden aikana nettikiusaamisen kohteeksi. Viidesosa vastaajista kertoi tulleensa kiusatuksi yli sata kertaa.

Erityisesti kiusaamisen kohteeksi ovat joutuneet transsukupuoliset, joista 93 prosenttia kertoo kohdanneensa jonkinasteista kiusaamista. Muiden hlbti-vähemmistöihin kuuluvien kohdalla vastaava luku on 70 prosenttia.

Lähes kaikki kiusaamista kohdanneet olivat kohdanneet erilaisia loukkaavia ilmauksia, yli puolet törmänneet väkivallalla uhkaamiseen, vajaa puolet seksuaalisella väkivallalla uhkaamiseen ja tappamisella uhkaamiseen. Kolmannes oli kohdannut "outtaamista", esimerkiksi työyhteisölle ja perheelle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Eräs vastaaja kuvaili, että transvastaisia tekstejä löyty sivukaupalla: joissain toivotaan transihmisten kuolemaa, esitetään näillä olevan mielenterveydellisiä ongelmia, ja myös pedofilia otetaan esille. Myös henkilöllisyyden selvittäminen ja julkistaminen, omaisuuden tuhoamisella uhkaaminen ja kiristäminen olivat esillä.

Sosiaalisen median alustoista yli puolet tapauksista oli Facebookista, kolmannes Twitterissä ja viidennes eri medioiden kommenttiosioissa. Tapauksia oli myös Instagramissa, Youtubessa, deittisovelluksissa ja muissakin palveluissa.

Selvityksessä kerrottiin myös hlbtiq-vähemmistöjen sisältä tulevista asiattomuuksista, yleensä toisista vähemmistöryhmistä. Tällaisesta kertovat etenkin biseksuaalit, ei-binäärit, transsukupuoliset ja aseksuaalit.

Muissa selvityksissä on huomattu hlbtiq-vähemmistöihin kuuluvien joutuvan yleisemmin kiusaamisen kohteeksi niin työelämässä kuin koulussakin.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!