Nuorten suosiman TikTok-palvelun kyseenalainen toiminta puhuttaa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
TikTok on erityisesti nuorten suosiossa.

Nuorten suosima kiinalaisomisteinen sosiaalisen median sovellus TikTok on ollut huomion kohteena sen toimintaan liittyvien epäselvyyksien vuoksi. Ilmi on tullut epäselvyyksiä tietosuojakäytännöissä ja hlbti-vähemmistöihinkin liittyvää sensuuria.

TikTok-palvelun tiedetään sensuroivan joissain maissa sisältöä, jossa hlbti-vähemmistöjä tai näiden oikeuksien edistämistä esitetään myönteisessä valossa. Sensuuritoimia on kohdistettu samaa sukupuolta olevien väliseen intiimiä läheisyttä ja hellyyttä kuvaavaan materiaaliin, kuten kädestä pitämiseen, kosketukseen ja suuteluun. Sensuurikäytännöt vaihtelevat sen mukaan, mikä kussakin maassa katsotaan sopivaksi vallitsevan moraalikäsityksen ja poliittisten vapauksien mukaisesti.

Yli 1,5 miljardia kertaa ladatun TikTok-sovelluksen omistaa kiinalainen ByteDance. Kiinassa ilmaisunvapaus ja yksilönvapaudet ovat rajoitettuja, ja kansainvälisestikin toimivien kiinalaisyritysten epäillään toimivan globaalistikin jossain määrin kotimaansa käytäntöjen mukaisesti. Esimerkiksi suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin on torjuvaa; samaa sukupuolta olevien väliset suhteet eivät ole rikos tai sairaus, mutta niin perinteisessä kuin sosiaalisessa mediassa aihepiirin esilläoloa rajoitetaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Yhdysvalloissa ByteDancea syytetään TikTok-sovelluksen käyttäjien tietojen luvattomasta ja salaisesta käyttämisestä ja epäselvistä tietosuojakäytännöistä. Hämmennystä on herättänyt myös arvelut, että käyttäjistä kerättyjä tietoja päätyy palvelun Kiinassa sijaitseville palvelimille, jopa silloin kun sovellus ei ole käytössä.

Esiin on tullut myös se, miten TikTok on pyrkinyt vähentämään verkkokiusaamista palvelussaan. Palvelun mukaan jo käytöstä poistettu keino oli vähentää kiusaamiselle alttiiksi katsottuihin ryhmiin kuuluvien postausten näkymistä muille käyttäjille. Avoimesti hlbti-vähemmistöihin kuuluvien lisäksi rajoitetustoimenpiteiden kohteeksi päätyivät ylipainoiset ja vielä rankemmin sellaisia, joiden kasvoissa oli epämuodostumia tai jotka olivat autisteja tai joilla oli Downin syndrooma. Tästä käytännöstä on sittemmin luovuttu ja palvelusta on todettu lähestymistavan olleen väärä.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!