Georgian pääkaupungissa Tbilisissä poliisi pidätti perjantaina 25 mellakoitsijaa kahden miestanssijan rakkaustarinan kertovan And Then We Danced -elokuvan ensi-illan yhteydessä.
Kaksi poliisia ja ensi-iltaan menossa ollut nuori nainen loukkaantuivat. Pidätettyjä epäillään huliganismista, virkavallan vastustamisesta ja väkivallanteosta.
Amirani-elokuvateatterin edustalle oli saapunut useita satoja mielenosoittajia, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mukaan mielenosoittajat pyrkivät tukkimaan tietä, kehottivat elokuvaa katsomaan meneviä häpeämään ja heittelivät näiden päälle esimerkiksi ilotulitteita.
Monet mielenosoittajat kantoivat uskonnollisia symboleja. Maan ortodoksinen kirkko on aiemmin kutsunut elokuvaa syntiseksi ja uskonnollisten arvojen vastaiseksi. Mielenosoittajat myös polttivat sateenkaarilipun. Jotkut mielenosoittajat pyrkivät tunkeutumaan elokuvateatteriin, mutta mellakkavarusteisiin pukeutuneet poliisit estivät tämän.
And Then We Danced
Cannesin elokuvajuhlilla ensi-iltansa saanut ruotsalais-georgialainen And Then We Danced -elokuva on voittanut palkintoja eri puolilla maailmaa, kuten Ukrainassa Odessan elokuvafestivaaleilla parhaan elokuvan tunnustuksella. Se on myös valittu Ruotsin Oscar-edustajaksi. Pääosissa ovat Levan Gelbakhiani, Bachi Valishvili ja Ana Javakishvili.
Erityisesti homoteeman liittäminen perinnetansseihin on taustalla elokuvan Georgiassa saamaan myrskyisään huomioon. Kuvaukset Georgiassa jouduttiin tekemään uhkausten varjossa ja turvaksi oli palkattava vartija. Elokuvan ohjannut Levan Akin on myös todennut, ettei olisi voinut tehdä elokuvaa, jos eläisi itse Goergiassa. Hän on esittänyt huolensa elokuvassa näytelleiden turvallisuudesta.
Elokuvan taustalla on keväällä 2013 Tbilisissä järjestetty pride-tapahtuma. Georgialaistaustainen elokuvaohjaaja Levan Akin näki kotimaassaan Ruotsissa kuvia siitä, kun pridea vastustavat pyrkivät hyökkäämään kulkueen kimppuun. Poliisi joutui tuolloin viemään monia mielenosoituksessa mukana olleita turvaan linja-autoilla. Mielenosoituskulkueen järjestäjien mukaan hyökkäyksessä ei loukkaantunut kukaan mielenosoitukseen osallistuneista. Sen sijaan useita kulkuetta suojelleita poliiseja sai vammoja.
Georgiassa seksuaalivähemmistöihin kuuluvien syrjintä on lailla kiellettyä, mutta asenneilmapiiri hlbti-ihmisiä kohtaan on kielteinen. vähemmistöön kuuluvat joutuvat kohtaamaan syrjintä ja jopa väkivaltaa. Ortodoksikirkolla on laaja vaikutusvalta Georgiassa, ja ortodoksikirkon suhtautuminen homoseksuaalisuuteen on jyrkän kielteinen. Maan ortodoksikirkon johtaja patriarkka on kutsunut homoseksuaalisuutta poikkeavuudeksi ja sairaudeksi.