Samaa sukupuolta oleva pari halusi tulla vihityksi valtion virastossa, mutta viraston vihkijä ei suostunut vihkimään samaa sukupuolta olevaa paria, vaan ohjasi parin kääntymään käräjäoikeuden puoleen vedoten uskontoonsa. Asiasta kerto yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto maanantaina julkaistussa tiedotteessa.
Yhdenvertaisuuslaissa kielletään syrjintä seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Yhdenvertaisuusvaltuutettu korostaa, että viranomaisilla on yhdenvertaisuuslain perusteella velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta sekä työnantajana että viranomaistyössään.
- Olen tyytyväinen, että kyseisessä tapauksessa saavutettiin sovinto. On tärkeää, että syrjityksi tullut pari sai oikeutta. Olen myös erittäin iloinen, että virasto on nyt päättänyt kartoittaa kuinka yhdenvertaisuutta voidaan toteuttaa parhaiten heidän toiminnassaan, jatkokouluttaa henkilöstöään sekä päivittää yhdenvertaisuussuunnitelmansa siten, että se sisältää kaikki syrjintäperusteet, sanoo yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä tiedotteessa.
Yhdenvertaisuusvaltuutetun tiedotteen mukaan pari sai virastolta hyvityksen.
Suomen yhdenvertaisuusvaltuutetulla on mandaatti käsitellä Ahvenanmaalla tapahtuneita syrjintätapauksia, jotka koskevat valtion viranomaisia ja muita tahoja, jotka kuuluvat valtion toimivaltaan. Maakunnan toimivaltaan kuuluvien asioiden osalta ahvenanmaalaiset voivat ottaa yhteyttä Ahvenanmaan yhdenvertaisuusvaltuutettuun.
Vuonna 2018 yhdenvertaisuusvaltuutetulle tuli vireille yhteensä 924 uutta syrjintäyhteydenottoa, joista kymmenessä oli syrjintäperusteena seksuaalinen suuntautuneisuus. Suuri osa syrjinnästä jää kuitenkin piiloon viranomaistilastoista. Yhdenvertaisuusvaltuutettu kannustaa ottamaan yhteyttä, jos on kokenut syrjintää seksuaalisen suuntautuneisuuden perusteella.
- Tarvitsemme työmme pohjaksi tietoa seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten kokemuksista. Mahdollista syrjintää koskeva tieto voi olla arvokasta sellaisissakin tapauksissa, joissa asiakas ei halua viedä asiaa eteenpäin. Tällä tavoin voimme huomata myös esimerkiksi rakenteissa olevan syrjinnän, Kirsi Pimiä sanoo.