Käsi kädessä olevaa paria kuvaavaan emojiin tulee syksyn päivityksessä uudistus. Apple kertoo verkkosivuillaan, että hahmojen sukupuolen ja ihonvärin välillä voi jatkossa tehdä vapaan valinnan.
Variaatioita tulee yhteensä 75.
Emojipäivityksessä tulee käyttöön myös vammaisuuteen liittyviä emojeita sekä joitain uusia ruokalajeja, eläimiä, aktiviteetteja, vaatekappaleita ja haukotusta kuvaavia symboleita. Vastaavat emojit tulevat käytettäviksi myös Android-ympäristöön ja muihin merkittäviin alustoihin, tosin yleensä ulkoasultaan hieman erilaisina. Tulevat 59 - kaikkine variaatioineen 230 - uutta emojia ovat tutkittavissa jo Emojipedia-palvelussa.
Apple kertoo, että päivityksellä tahdotaan tukea osallisuutta ja moninaisuutta.
Sateenkaarilippu on, translippua ei
Uusi maailman emoji-päivänä 17. heinäkuuta julkistettu emoji-valikoima on aiheuttanut myös pettymyksen: translippua ei tulevassakaan päivityksessä ole luvassa. Myös hahmojen stereotyyppistä sukupuolisuutta on sosiaalisen median keskusteluissa kritisoitu; tarjolla ei ole sukupuolittumattomia hahmoja.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhteisen sateenkaarilipun ohelle hlbti-vähemmistöihin kuuluvien omia tunnuksia ei emoji-valikoimassa ole tarjolla. Esimerkiksi lippuihin viittaavia kokonaisuuksia voi koostaa lisäämällä peräkkäin eri värisiä sydänsymboleita. Käytettävissä olevia värivaihtoehtoja on kuitenkin rajallinen lähinnä kirkkaisiin pää- ja väriväleihin rajoittuva määrä.
Sateenkaarilippu lisättiin valikoimaan Emoji 4.0 -pakettiin vuonna 2016. Se on yhdistelmä sateenkaarisymbolista ja liehuvan lipun pohjasta. Sateenkaarisymboli hyväksyttii Unicode 6.0 -merkistöön vuonna 2010 ja se otettiin mukaan myös Emoji 1.0 -pakettiin vuonna 2015.
Helmikuussa 2019 levisi tieto, että saatavilla olisi myös erityinen "anti-hlbti" -emoji. Kyseessä on kuitenkin toiminto, jolla minkä hyvänsä emojin yhteyteen voi tuetuissa järjestelmissä yhdistää kieltoa merkitsevän poikkiviivalla varustetun ympyrän.
Sateenkaariteema hermostuttaa konservatiivisissa maissa
Samaa sukupuolta olevien parisuhteita ja sateenkaariperheitä kuvaavat emojit ovat hermostuttaneet konservatiivisten maiden viranomaisia.
Kun Apple toi vuonna 2015 saataville sateenkaariperheitä kuvaavat emojit, kommentoi Venäjän viestintäviranomaisen Roskomnadzorin varajohtaja, että kyseiset sosiaalisessa mediassa yhä laajemmin käytetyt emojit "propagoivat poikkeavaa seksuaalisuutta alaikäisten keskuudessa" ja ovat vastoin perhearvoja. Apple-kellojen sateenkaaritaustakuvaa ei ole voinut ottaa käyttöön Venäjällä.
Homoteemaiset symbolit ovat hermostuttaneet myös Indonesiassa.
Emojit
Emojit ovat hymiöitä tai muita graafisia symboleja, joita sähköiseen viestiin liittämällä voi viestiä nopeasti esimerkiksi tunnetilastaan. Perinteisten suru- tai ilonaamaisten hymiöiden ja hämmentyneen tai pelokkaan ilmeen hymiön ohella tunnetilaansa voi emoji-maailmassa kuvata vaikkapa sydämen tai keskisormen kuvalla. Myös arkisille asioille on emoji-symboleita: talo, kala, auto tai kamera. Emoji-symbolien käyttö yleistyi ensi japanilaisessa sähköisessä viestittelyssä ja laajeni sieltä muualle. Joidenkin mukaan emojien lisääntyvä käyttö on paluuta kuvakirjoituksen aikaan.
Päivitys 19.7. klo 7.08: lisätty emoji-valikoiman sateenkaarilippuun liittyvää taustatietoa ja trans-lippuun liittyviä huomioita.