Haavisto venäläisjulkaisulle: kansalaisvapauksien puolustaminen Suomen ulkopolitiikkassa ei riipu ulkoministerin seksuaalisesta suuntautumisesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2
Ulkoministeri Pekka Haavisto (kuva: eduskunta)

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) vastasi myös hlbti-teemaisiin aiheisiin kysymyksiin venäläiselle Fontanka-uutissivustolle antamassaan haastattelussa.

Suuri osa suomalaismediaa, kuten esimerkiksi Ilta-Sanomat on julkaissut STT:n välittämän asiaa koskevan uutisen.

Ulkoministerin haastattelussa käsiteltiin muiden aiheiden lisäksi myös Tšetšeniassa meneillään olevaa seksuaalivähemmistöihin kohdistuvaa vainoa. Haavisto totesi Suomen kantavan huolta hlbti-vähemmistöjen asemasta.

- Ihmisten kansalaisvapauksien puolustaminen on osa Suomen ulkopolitiikkaa eikä se riipu ulkoministerin seksuaalisesta suuntautumisesta, sanoo Haavisto.

Turvapaikkakysymysten suhteen Haavisto totesi kunkin hakijan tapausta tarkasteltavan erikseen, ja monille Venäjän olevan turvallinen maa. Hän mainitse kuitenkin esimerkiksi Tšetšeniasta tulevan huolestuttavaa tietoa seksuaalivähemmistöön kuuluvien kohtalosta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Esiin nousi myös Haaviston oma homoseksuaalisuus. Lukijoille kerrottiin taustatietona, että Haavisto kampanjoi presidentin vaalissa Suomen ensimmäisenä avoimesti homoseksuaalina ehdokkaana. 

Haastattelussa käsiteltiin Haaviston homoseksuaalisuuden mahdollista vaikutusta Venäjän valtionjohdon kanssa. Tähän Haavisto vastasi, että häntä asia ei häiritse. Mahdollista toisen osapuolen häiriintymistä on hänen mukaansa kysyttävä tältä toiselta osapuolelta itseltään.

Venäjällä valtakoneisto on kritisoinut länsimaisia arvoiltaan liberaaleja yhteiskuntia ja esittänyt Venäjän tällaisen kehityksen vastapuolena sekä ns. perinteisten kristillisten perharvojen takaajana. Tähän liittyy myös Venäjällä vuonna 2013 hyväksytty laki, joka kieltää esittämästä alaikäisille muunlaisia yhteiselämän muotoja tai elämäntapoja vertaisena avioliitossa elävän naisen ja miehen vanhemmoimalle perheelle.

Esiin haastattelussa nousivat myös Haavistolle esitetyt kysymykset siitä, miten hän voi vierailla arabimaissa, joissa homoseksuaalisista suhteista on mahdollista saada kuolemanrangaistus. Haavisto kertoo olleensa tekemisissä radikaalienkin islamilaisten ryhmien kanssa rauhanneuvottelujen yhteydessä, ja häntä kohtaan käyttäydytyn kohteliaasti ja tuomitsematta, vaikka hänen perheesuhteistaan oltiin kyllä tietoisia.

2 kommenttia

nyky-Venäjän hallintoseurakunnallehan avoimesti homorakas ulkoministeri ei ole Haaviston osalta mikään ensi kerta, vaan esim. Saksan taannoinen ulkoministeri Guido Westerwelle oli avioliitossa miehensä kanssa
https://en.wikipedia.org/wiki/Guido_Westerwelle#Relations_with_Russia

Historiasta voi mainita myös sen, miten taannoin 1700-luvulla transsukupuolinen ranskalais-diplomaatti meni kuulemma ihan täydestä venäläisille
https://en.wikipedia.org/wiki/Chevalier_d%27%C3%89on

Mahtoikohan Pekka Haavisto mainita venäläisille mahdollisesta kiinnostuksestaan venäläisiin hlbtiq-merkkihenkilöihin, kuten Tchaikovskiin, Gogoliin jne.
Wikipedia, humanin paras ystävä. Osaamme kaikki itsekin googlata, ei tarvetta linkeille ja wikipedia-tietoiskulle.