Tulevaa todennäköistä EU-komission puheenjohtajaa arvioidaan HLBTIQ-myönteiseksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

EU:n korkeimmaksi virkamieheksi, komission puheenjohtajaksi , on eilen valittu Saksan kristillisdemokraattinen puolustusministeri Ursula von der Leyen. Hän on puolustanut Saksan puolustusvoimissa hlbtiq -tasa-arvoa ja äänesti parlamentissa tasa-arvoisen avioliiton puolesta.

Ursula von der Leyen on 60-vuotias. Hän on aikaisemmin ollut perhe- ja työministerinä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tammikuussa 2017 hän osallistui Bundeswehrin (Saksan puolustuvoimien) workshopiin, jossa käsiteltiin seksuaalista suuntautumista ja sukupuoli-identiteettiä puolustusvoimissa. Hän sanoi: ”Emme halua näitä ihmisiä yhteiskunnalliseen näkymättömyyteen, vaan haluamme heidät keskuuteemme kaikkine ominaisuuksineen. Haluamme kohdella heitä niin kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan.”.

Jos EU-parlamentti vahvistaa Ursula von der Leyenin valinnan, hänestä tulee EU-komission ensimmäinen nainen puheenjohtajana. Puheenjohtajana hän tulee luxemburgilaisen Jean-Claude Junckerin tilalle. Juncker aloitti vuonna 2014. Komission puheenjohtaja on EU:n näkyvin henkilö.

Ursula von der Leyenin henkilöhistoriassaan on muutakin positiivista. Monissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevissa kysymnyksissä hän on Saksan parlamentissa asettunut puolustamaan hlbtiq-oikeuksia. Adoptiokeskustelussa hän vuonna 2013 sanoi, ettei hän ole nähnyt tutkimuksia, joissa sateenkaariperheiden lapset eroaisivat heteroperheiden lapsista. Monet muut hänen puolueensa edustajat toistivat hokemaa: lapsi tarvitsee isän ja äidin.

2000-luvun alussa hänen kannanottona eivät olleet täysin hlbtiq-myönteisiä. Hän oli mm. suojelijana kristillisellä festivaalilla, joka ajoi homojen eheyttämistä. Viime vuosina hänen toimintansa on ollut johdonmukaisesti hlbtiq-oikeuksia puolustavaa.

Ursula von der Leyenin lopullinen valinta ei ole varmaa, koska tämä päätös on kabineteissa tehty, eikä vastaa europarlamentin linjaa. Europarlamentin ehdokkaat sivuutettiin ja valtioiden päämiehet, mm. Antti Rinne, tekivät päätöksen. Saksan sosialidemokraatit kokevat tulleensa syrjäytetyiksi, ja saattavat äänestää vastaan. Samoin Europarlamentin vihreät ovat vastahakoisia.

Jos Ursula von der Leyen lopullisesti valitaan Europarlamentissa, sillä on suuri merkitys ainakin itäisen Euroopan maihin. Niistä tulee jatkuvasti homovihamielisiä lausuntoja, erityisesti Puolasta ja Unkarista. Esim. Puola voi vetollaan estää monia tärkeitä ihmisoikeushankkeita.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!