Tilastokeskus kertoo kuvan suomalaisista perheistä muuttuneen monipuolisemmaksi ja osittain aiempaa todenmukaisemmaksi, mutta tilastoissa eivät edelleenkään näy kaikki perheet.
Maanantaina julkaistussa artikkelissa tarkastellaan kahden naisen tai kahden miehen muodostamia perheitä ja lapsiperheitä tilastojen valossa. Näkökulmia on niin kahden aikuisen muodostamiin perheisiin kuin lapsiperheisiinkin. Tilastojen ulkopuolelle jäävät kuitenkin ne sateenkaariperheet, joissa vanhemmat eivät elä avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa. Toistaiseksi tilastointia varten ei ole muodostettu kahden samaa sukupuolta olevan henkilön avoliittoa.
Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2018 lopussa yhteensä 6 928 henkilöä eli joko avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa samaa sukupuolta olevan puolisonsa kanssa.
Maaliskuussa 2017 voimaan tullut tasa-arvoinen avioliittolaki johti siihen, että yhteensä 2 460 suomalaista vaihtoi rekisteröidyn parisuhteensa avioliitoksi vuonna 2017. Vuonna 2018 rekisteröidyn parisuhteensa muutti avioliitoksi yli 250 henkilöä, heistä noin 63 prosenttia oli naisia.
Vuonna 2018 Suomessa oli 785 samaa sukupuolta olevien avioparien tai rekisteröidyn parisuhteen lapsiperheitä. Sateenkaariperheiden määrä on lisääntynyt koko 2000-luvun ajan. Tilastokeskus kertoo, että sateenkaariperheiden sisäiset adoptiot ovat kasvattaneet kotimaisten adoptioiden määrää vuodesta 2009 lähtien. Useampi kuin joka kolmas kotimainen adoptio on ollut sateenkaariperheen sisäinen adoptio.