Hong Kong: Miespari voitti valtion etuus- ja verotusoikeudenkäynnissä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
Hong Kong, Tseung Kwan O.

Hong Kongin korkein oikeus vahvisti kesäkuussa 2019  miesparin oikeudet virkamiesten perhe-etuuksiin sekä verotukseen. Maahanmuuttovirkamies Angus Leung Chun-kwongin ja hänen brittitaustaisen puolisonsa  Scott Adamsin oikeusvalitus kesti neljä vuotta. "Yhteiskunnan enemmistömielipiteen puute ei oikeuta syrjintään", oikeus katsoi. Ratkaisu ei koske yksityisektoria. 

Korkeimman vetoomustuomioistuimen päätös jäi kansainvälisessä mediassa Hong Kongissa rikoksista epäiltyjen luovutuslain vastustajien mielenosoitusten varjoon.

HLBTQ-oikeuksia Kiinan erityishallintoalueella ajavan Big Love Alliance -kampanjan edustaja Brian Leung sanoi paikallismedialle, että ratkaisullaan "oikeus ensimmäisen kerran tunnusti rinnasteisuuden heterosuhteisiin" ja sen, että perinteisten perhearvojen puolustaminen ei olisi perusteltu syy homoparien erilaiseen kohteluun.

Paikalliset  kuitenkin huomauttavat, että ratkaisu ei välttämättä merkitse muiden vastaavassa tilanteessa olevien ryhtymistä vaatimaan oikeuksiaan. Ulostulot voisivat haitata työuraa ja elämää, koska paikallinen asenneilmasto on paljolti kielteinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Verotuksen osalta ratkaisu koskee kaikkia, mutta työsuhde-etuuksien osalta vain julkista sektoria. Yksityisen puolen työsuhteissa monet suuret kansainväliset yritykset ovat noudattaneet tasa-arvoista käytäntöä, mutta tilanne on puhtaasti paikallisissa yrityksissä sekä PKT-tasolla hyvin vaihteleva.

Kiinan erityishallintoalue Hong Kongissa ei ole tasa-arvoista avioliittolakia. Nyt oikeudessa voittanut pari oli solminut avioliiton Uudessa Seelannissa 2014. Hong Kongin avioliittolaki on siirtomaa-ajalta  ja peräisin 1930-luvulta. Hong Kong tuli osaksi Kiinaa 1997 sopimuksella Britannian kanssa. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Päätöksessään korkein vetoomustuomioistuin totesi, että se hyväksyy hallituksen linjauksen suojella perinteistä avioliittoinstituutiota olevan "lainmukainen tavoite".  Mutta oikeus katsoi samalla, että yhteisössä vallitsevat mielipiteet avioliitosta ja  enemmistön yhteisymmärryksen puuttuminen  eivät  kelpaa syyksi  torjua vähemmistön vaatimus perusoikeudesta.

Oikeus kiisti hallituksen lakimiesten linjan, että oli rationaalinen yhteys avioliittoinstituution suojelemisella ja  työsuhde- ja verotusetujen estämisellä.

Oikeus antoi viranomaisille  kuukauden aikaa muuttaa etuussäännöksiä. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!