Grindr-palvelun toimitusjohtajan avioliittokommentit aiheuttivat kohua

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 1

Etenkin miehistä seuraa etsiville miehille suunnatun Grindr-mobiilipalvelun ympärillä on muutaman viikon vellonut keskustelu. Taustalla on kiinalaiseen omistukseen siirtyneen palvelun nykyisen johtajan avioliittoon liittyvät kommentit.

Marraskuun lopulla Grindr-palvelun johtaja Scott Chen jakaessaan Facebook-tilillään Taiwanin avioliittoäänestykseen liittyvän artikkelin julkaisi kommentin avioliittonäkemyksestään. Jaettu artikkeli käsitteli Taiwanilaista älypuhelinvalmistaja HTC Corporationia ja sen johtajaa Cher Wangia, joka on tukenut hlbti-vastaisia toimijoita.

Chen kirjoitti, että "on olemassa ihmisiä, joiden mielestä avioliitto on miehen ja naisen välinen pyhä avioliitto". Hän totesi olevansa samaa mieltä - mutta samalla kirjoitti, että "se ei ole meidän asiamme".

Chen jatkoi kirjoittamalla, että "joidenkin ihmisten mielestä avioliiton tarkoitus on tehdä lapsia, jotka kantavat heidän dna:taan, eikä sekään ole meidän asiamme". Hän totesi, että "joku toinen ei ole yhtä kuin sinä, jotka haluavat epätoivoisesti päästä naimisiin ja heillä on siihen omat syynsä".

Hän mainitsi, että avioliitto on henkilökohtainen kysymys. Kommentissaan hän mietti, että miksi rikkaat käyttävät rahaa estääkseen toisia ihmisiä pääsemästä naimisiin, sen sijaan, että auttaisivat nälästä tai sodan hävityksestä kärsiviä. Hän myös ilmoitti, ettei aio ostaa HTC:n tuotteita ikänään tai tukea Taiwanin kristittyjä ryhmiä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommenttinsa hän oli kirjoittanut kiinaksi. Se on käännetty englanniksi ja siitä on otettu kuvakaappauksia. Kun kommenttiin liittyvä kohu alkoi, poisti Chen alkuperäisen viestinsä.

Myöhemmin Chen oikoi Grindr-palvelun omistaman INTO-palvelun artikkelin kommentissa, että hän ei vastusta samaa sukupuolta olevien oikeutta avioliittoon. Hän kertoo heteromiehenä olevansa naimisissa rakastamansa naisen kanssa, ja heillä on avioliitosta kaksi rakastamansa lasta. Avioliittokommentin hän totesi koskevan omaa kokemustaan omasta avioliitostaan. Hän pahoitteli, ettei ollut alkuperäisessä viestissään kyllin selkeäsanainen ja totesi alkuperäisen viestinsä olleen virheellisesti käännetty. Chen on vakuuttanut puolustaneensa ja puolustavansa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oikeuksia.

Tapaus sai jatkoa, kun avoimesti homo Grindr-palvelun viestintäjohtaja Landen Rafe Zumwalt erosi tehtävästään. Hän julkaisi kommentin, jossa hän kertoo taustaa tehtävästä luopumiselleen.

Grindr-palvelua käyttää maailmanlaajuisesti noin 27 miljoonaa ihmistä. Päivittäin sillä on runsas 3,5 miljoonaa käyttäjää.

Keväällä 2017 Kiinalainen peliyritys Beijing Kunlun World Wide Technology Co. hankki Grindr-deittisovelluksen kokonaan omistukseensa. Samana vuonna Chen nousi Grindr-palvelun johtoon. Jo alkuvuodesta 2016 yhtiö osti deittisovelluksesta enemmistön. Hollywood-lähtöinen vuonna 2009 julkaistu Grindr oli ennen kauppaa etsinyt mahdollista ostajaa tai lisärahoitusta vuoden päivät, kyetäkseen vastaamaan kovenevaan kilpailuun. Kiinalaisrahan mukaantulo herätti joissakin palvelun käyttäjissä huolta.

1 kommenttia

Onhan siinä tavallaan traagista symboliikkaa, että vuonna 2018 homomiesten tunnetuin seuranhakupaikka on heteroseksuaalisten liikemiesten käsissä. Mitään itsenäistä homokulttuuria ei ole ollut enää aikoihin, eikä lesboistakaan ole kukaan kuullut enää vuosiin, koska nykyään on tärkeintä ottaa kaikki mukaan, eli olla inklusiivinen, vaikka sitten liikkeen alkuperäisen tarkoituksen kustannuksella. Kaikkien muiden paitsi homojen ja lesbojen itsensä tulee päästä ratsastamaan homoaktivistien luomalla liikkeellä, hyötymään siitä ja tekemään sillä rahaa ja itseään hyödyttävää politiikkaa.